Redactie
Redactie Grooming 13 jul 2016

4 grooming mythes ontkracht

Sommige mythes op groominggebied zijn behoorlijk hardnekkig, ondanks dat al lang en breed is aangetoond dat de beweringen niet kloppen. We nemen vandaag vier van die veelgehoorde mythes onder de loep en vertellen je waarom deze onzin zijn.

‘Als je scheert, groeit je haar sneller en voller terug’

Dit is wellicht wel de allergrootste mythe onder mannen. Vaak hoopvol gebruikt door heren die niet of niet goed een baard kunnen kweken. Veel mannen geloven dat haren sneller gaan groeien en dikker worden naarmate je deze vaker trimt of scheert. Dat is dus niet het geval. Het kan zo lijken omdat een stoppel voller oogt. Dit komt omdat het uiteinde van de haar dunner is. Wat je ziet bij een stoppel, is dus niet het puntje van de haar maar het dikkere gedeelte eronder. Er is maar één factor die je haargroei bepaalt en dat is DNA.

‘Ik heb geen shampoo nodig’

Een geloof dat veel mannen hebben: shampoo is onnodig en één en al marketing. Da’s niet waar. Het heeft wel degelijk voordelen om je haar te wassen met shampoo en niet gewoon met zeep. Je hoofdhuid is delicaat en gevoeliger dan de huid van je lichaam. Daarbij scheiden je haar en je hoofdhuid specifieke stoffen uit. Een goede shampoo is ontwikkeld om je hoofdhuid en haar specifiek te reinigen en te verzorgen. Dat laatste punt is zeer belangrijk voor een gezonde uitstraling, glans en doorkambaarheid. Een kleine kanttekening moeten wij wel plaatsen bij shampoos. De meeste (goedkope) shampoos reinigen namelijk niet echt maar zijn er vooral voor gemaakt om je haar lekker te laten ruiken. Ga dus altijd voor een kwaliteitsshampoo.

‘Mijn huid is vet, ik hoef geen moisturizer te gebruiken.’

Okay, je hebt een vette huid, maar heb jij je wel eens afgevraagd waaróm jouw huid vet is? In de meeste gevallen produceert je huid een olie-achtige substantie om droogte te pareren. Het klinkt als een paradox maar een vettige huid kan dus juist het resultaat zijn van een gebrek aan hydratatie. Een goede moisturizer is dus aan te raden voor iedereen, ongeacht huidtype.

‘Van [dit eten] krijg ik pukkels’

Dit is vooral een populair stokpaardje onder vrouwen, maar ook mannen hoor je het geregeld zeggen. Er is erg veel onderzoek gedaan naar de verbanden tussen bijvoorbeeld het eten van chocola en pukkels of het eten van veel gefrituurd voedsel en pukkels. En ondanks dat het geloof alom heerst dat bepaalde soorten voedsel je huid nadelig beïnvloeden, heeft nog geen enkel onderzoek wetenschappelijk bewijs hiervoor geleverd. Allergieën vormen natuurlijk een ander verhaal.

Wil je meer weten over goede grooming? Check dan dit archief. Hierin vind je onder andere:

Wat je moet doen en laten voor een goede volle baard
De tweaks voor een goed zomerkapsel
Vijftien slimme haartips

Reageer op artikel:
4 grooming mythes ontkracht
Sluiten