Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Videoland 14 apr 2025
Leestijd: 3 minuten

Videoland dropt geprezen oorlogsfilm met nazi’s als underdogs

In Land of Mine zijn de nazi’s voor de verandering eens slachtoffers en gedragen de Denen zich juist als nazi’s. Een groep Duitse krijgsgevangenen wordt na het einde van de Tweede Wereldoorlog gedwongen om mijnen te ontmantelen op het strand van Denemarken − met hun blote handen. Een waargebeurde oorlogsfilm, nu te zien op Videoland.

Stel je voor dat een film in China de invasie van Tibet zou bekritiseren. Of dat een Russische filmmaker Jozef Stalin eens goed in de zeik zou nemen. De makers zouden al in een verborgen detentiecentrum wegkwijnen voordat de eerste scène was opgenomen. In de Verenigde Staten verscheen onlangs nog een zeer kritische biopic over Donald Trump, maar zou dat anno 2025 nog kunnen? We durven onze hand er niet voor in het vuur te steken. In Land of Mine (originele naam: Under sandet) laten de Denen zien dat zij wél tot zelfreflectie in staat zijn. De oorlogsfilm rekent af met vermeende oorlogsmisdaden die Denemarken beging na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Videoland dropt waargebeurde oorlogsfilm over Deens schandaal

In een omstreden deal tussen een Duitse generaal, de Deense regering en het Britse leger werden 2.000 Duitse krijgsgevangenen (louter jonge jongens) na het einde van de Tweede Wereldoorlog naar de Deense kust gestuurd. Hier ontmantelden ze in vijf maanden onder dwang 1,3 miljoen mijnen − met hun blote handen. Een fors deel van hen overleefde het niet. 

De Deense filmmaker Martin Zandvliet wijdt in 2015 een film aan deze gebeurtenissen, die veel Denen inmiddels als oorlogsmisdaden zien. De Duitse krijgsgevangenen trekken onder bevel van een Deense generaal de duinen in. Hij belooft dat ze binnen drie maanden hun vrijheid terugkrijgen, mits ze binnen die tijd 45.000 mijnen van het strand vegen. De jonge Duitsers gaan dapper aan de slag, ook nadat de eerste doden zijn gevallen. Langzaam winnen ze het respect van de Deense generaal. Hij behandelt ze steeds welwillender en ronselt zelfs stiekem extra rantsoen voor ze, totdat zijn hond wordt opgeblazen door een mijn die eigenlijk al ontmanteld had moeten zijn. Vanaf dat moment pakt hij de gevangenen extra hard aan. Komen ze ooit nog thuis?

Veel lof voor Land of Mine, maar ook kritiek

Rotten Tomatoes bedeelt Land of Mine een score van 92% toe. Dit houdt in dat 92 procent van alle recensies minimaal voldoende zijn. De gemiddelde beoordeling is met een 7,4 ook prima. Op IMDb scoort de film nóg hoger, een 7.8. The Guardian noemt het een ‘pittige en schokkend gewelddadige oorlogsfilm’. De Volkskrant vindt de film ‘niet subtiel, wel kraakhelder’ en looft de ‘knappe opbouw van de film’ en het ‘mooi ingetogen spel van de jonge cast’.

In Denemarken ontketende Land of Mine een maatschappelijke discussie over of de gebeurtenissen wel of geen oorlogsmisdaden zijn. Een Deense ooggetuige stelde dat de jonge krijgsgevangenen eerlijk werden behandeld en vrijwillig de mijnen opruimden. De meeste historici concludeerden echter dat de krijgsgevangenen misleidend als ‘vrijwillig vijandig personeel’ werden aangeduid, zodat hun hachelijke klus niet als een overtreding van de Geneefse conventie zou worden gezien.

Land of Mine is te zien op Videoland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.