Video report: Manners ontdekt hoe jij duurzaam kunt wonen

Duurzaamheid is een modeterm geworden die te pas en te onpas gebruikt wordt door bedachtzame marketeers. Slim natuurlijk, maar wat schuilt er achter die term? Wij zochten het uit. Eerst doken we in de wereld van duurzame mobiliteit (zie hier en hier), terwijl we in dit report ontdekken wat de kansen voor duurzaam wonen zijn. 

Samen met onze collega’s van innovatie-magazine WANT trokken we de wijde wereld in om te achterhalen wat de huidige en toekomstige mogelijkheden zijn op het gebied van duurzaamheid binnen bestaande- en nieuwbouw.

Duurzaam wonen: zo pak je het aan (en dit moet in de toekomst gebeuren)

De eerste halte is Patch22: een duurzaam appartementencomplex in Amsterdam-Noord. Hoewel de moderne lofts nauwelijks iets weggeven qua uiterlijk – op het gebruik van duurzame materialen zoals hout na – vind je ‘achter de muren’ allerlei vernuftige snufjes, waardoor het pand zich klimaatneutraal mag noemen.

De tweede stop is bij het EcoGenie-huis van Shell in Den Haag. Een typische jaren ’30 woning aan de buitenkant, maar een heus laboratorium aan de binnenkant. De woning staat ramvol met bestaande en nieuwe technieken, die een verduurzaming van bestaande bouw mogelijk maken.

Elke minuut van de dag worden alle systemen in het huis gemonitord, waarna de data wordt geanalyseerd. De technieken die de CO2-uitstoot het meest beperken en de beste combinatie van gebruiksgemak én rendement hebben, kunnen in de toekomst op grotere schaal worden toegepast.

Benieuwd naar het reilen en zeilen van Patch22 en het EcoGenie-huis? Check het in ons video report, waarvan akte:Wil je weten wat Shell nog meer doet om onze C02 uitstoot te verlagen? Klik dan hier.

In samenwerking met Shell

Reageer op artikel:
Video report: Manners ontdekt hoe jij duurzaam kunt wonen
Sluiten