Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Style 26 nov 2019

De Victoria’s Secret Fashion Show is verleden tijd, Rihanna de toekomst

rihanna, savage x fenty, victoria's secret fashion show
Bron: savagex

Het is eindelijk officieel. De Victoria’s Secret Fashion Show is verleden tijd. Hoe Rihanna met haar lingeriemerk Savage x Fenty de show heeft ‘gestolen’.

Eerlijk is eerlijk: een paar jaar geleden keek de hele wereld – man en vrouw, jong en oud – uit naar de jaarlijkse lingerieparade van supermodellen als Doutzen Kroes, Candice Swanepoel en Adriana Lima. Maar de Victoria’s Secret Fashion Show is sinds 1995 geen seconde met de tijd mee gegaan. En zelfs met tientallen afgetrainde supermodellen in de stal is stilstand achteruitgang. “We vinden het belangrijk dat de marketing van Victoria’s Secret zich nu verder ontwikkelt. We blijven communiceren met onze klanten, maar de show past niet meer binnen onze strategie”, aldus topman Stuart Burgdoerfer in een verklaring.

Gebrek aan diversiteit en inclusiviteit

Waar veel lingerie- en modemerken de laatste jaren inzetten op diversiteit en inclusiviteit, bleef Victoria’s Secret vasthouden aan een verwrongen schoonheidsideaal. Het lingerie-imperium kreeg steeds meer publiekelijke kritiek, maar een definitieve breuk in het imago ontstond vorig jaar na een pijnlijk interview met Ed Razek, toen nog marketingdirecteur van Victoria’s Secret. In een gesprek met Vogue vertelde hij dat Victoria’s Secret nooit een transgender model zou casten. “De Victoria’s Secret Fashion Show is een fantasie. Een entertainmentshow van 42 minuten”, legde Razek uit. Dat hij later zijn excuses aanbood, opstapte en er inmiddels wel een transgender model is gecast, heeft de imagoschade vooralsnog niet kunnen herstellen.

victoria's Secret fashion show, bella hadid, rihanna, savage x fenty, lingerie
De Victoria’s Secret Fashion Show in 2018, wat de laatste zou blijken (Bron: AFP / Timothy A. Clary)

Maar daarbij hield het niet op. Ook de supermodellen, die de wereld jarenlang vermaakten met hun lingeriepolonaise, begonnen met terugwerkende kracht te vuren op hun voormalige werkgever. Zo ondertekende onder anderen Doutzen Kroes afgelopen zomer een petitie tegen wangedrag en seksuele intimidatie bij Victoria’s Secret. Ook de onthulde betrokkenheid van Jeffrey Epstein deed het merk niet goed. Bella Hadid, een van de populairste modellen van dit moment, gooide vorige week tijdens het Vogue Fashion Festival in Parijs nog wat extra olie op het vuur.

Bella Hadid: ‘Niet krachtig in Victoria’s Secret, wel in Savage x Fenty

“Ik heb me nooit krachtig gevoeld als ik in lingerie over de catwalk liep”, aldus Bella Hadid over de Victoria’s Secret Fashion Show, die ze drie keer liep. Het 23-jarige model is tegenwoordig een van de gezichten van Savage x Fenty, het lingeriemerk dat in 2018 werd opgericht door Rihanna. “Tijdens mijn eerste Savage x Fenty Show heb ik me op een catwalk voor het eerst sexy gevoeld in lingerie. Op dat moment liep ik ook nog voor andere lingeriemerken, maar tijdens die shows heb ik me nooit zo krachtig gevoeld. Rihanna heeft iets fantastisch neergezet”, aldus Hadid in een gesprek met Loïc Prigent.

victoria's Secret fashion show, bella hadid, rihanna, savage x fenty, lingerie
Bella Hadid tijdens de Victoria’s Secret Fashion Show in 2017 (Bron: AFP / Fred Dufour)

De eerste keer dat Savage x Fenty wereldwijd indruk maakte, was tijdens de New York Fashion Week in september 2018. De modeshow barstte van de diversiteit en inclusiviteit. Modellen met alle maten en kleuren liepen mee, inclusief transgenders en een zwangere vrouw. Dit jaar is Rihanna met de Savage x Fenty Show op Amazon Prime in het gat gesprongen dat Victoria’s Secret achterliet. De lingerieshow, die volgens Rihanna een ode vormt aan alle genders en maten, wordt een jaarlijks fenomeen. Mensen willen nog naar mensen in ondergoed kijken, maar de wereld is klaar met een parade van afgetrainde modellen waarmee niemand zich kan identificeren. Of zoals Rihanna het zelf zei tijdens de lancering van haar merk: “Lingerie moet sexy en speels zijn, voor iedereen. Lingerieshows moeten vrouwen aanmoedigen hun uniciteit te omarmen.”

Enter the World of Savage X Fenty ’18 with Our Fave, Bella Hadid | Savage X Fenty

Get an XCLUSIVE look at the #SavageXFenty18 show featuring the showstopper herself, Bella Hadid, as Queen of the Savages! We did NOT come to play with you.

👙 Check ook: Doutzen Kroes onthult nieuwe lingerie-collectie Hunkemöller

Reageer op artikel:
De Victoria’s Secret Fashion Show is verleden tijd, Rihanna de toekomst
Sluiten