Vettel vertrekt bij Ferrari: deze 6 coureurs staan op pole position voor zijn stoeltje

Het is officieel: Sebastian Vettel en Ferrari gaan per 2021 uit elkaar. De geruchten zongen al een tijdje rond, maar nu is de kogel echt door de kerk. De Italiaanse renstal heeft laten weten dat het contract van de Duitser niet verlengd gaat worden. Hierdoor komt er een stoeltje vrij naast Charles Leclerc en begint dus ook het grote speculeren. Wie wordt de opvolger van Vettel?

Dat Vettel en Ferrari uit elkaar gaan komt niet als een grote verrassing. Het huwelijk tussen de voormalig kampioen en legendarische renstal is niet geworden wat beide partijen er van gehoopt hadden. Vettel werd gehaald om Mercedes te verslaan, maar slaagde daar in de laatste vijf jaar niet in. Twee keer een tweede plek achter Lewis Hamilton bleek het hoogst haalbare.

Wie gaat vettel opvolgen bij Ferrari?

Door het gebrek aan succes en de stormachtige ontwikkeling van Charles Leclerc werden de scheurtjes in de relatie steeds groter. Vettel was niet langer de onomstreden leider van het team en moest flink gaan inleveren op salaris. Volgens de Duitser is dat niet de reden geweest om te vertrekken. In een interview laat hij weten dat beide partijen gewoon tot het besef zijn gekomen dat het klaar is.

Dit betekent dat Ferrari op korte termijn een vervanger moet gaan vastleggen. Een favoriet voor dit stoeltje aanwijzen is onmogelijk. Er zijn namelijk meerdere kandidaten die in aanmerkingen komen voor deze plek. Wij hebben de grootste kanshebbers voor je op een rij gezet en kijken ook nog even naar een aantal interessante outsiders.

1. Daniel Ricciardo

In 2018 besloot Daniel Ricciardo om zijn contract bij Red Bull Racing niet te verlengen. De Australiër zou het gevoel hebben dat alles om Max Verstappen draaide en wilde weg. Toen hij deze beslissing maakte had hij waarschijnlijk het idee dat Mercedes of Ferrari wel bij hem aan zouden kloppen. Dat gebeurde niet en dus moest Ricciardo genoegen nemen met een megacontract bij Renault.

Daniel Ricciardo naar Ferrari
Daniel Ricciardo. (Afbeelding: AFP / William West)

Goed voor de portemonnee, maar niet voor zijn kansen op een wereldtitel. Door het vertrek van Vettel krijgt Daniel Ricciardo mogelijk alsnog een kans om in een rode bolide te gaan rijden. Een win-win situatie. Ricciardo krijgt een auto waarmee hij kan strijden om podiumplaatsen en Ferrari krijgt een de beschikking over één van de beste coureurs op de grid.

2. Carlos Sainz

Hij heeft misschien niet het talent van een Lewis Hamilton, Max Verstappen of Charles Leclerc, maar Carlos Sainz behoort absoluut tot de top van de Formule 1. Hij weet altijd het maximale uit zijn auto te halen een is een constante kracht. Gezien zijn ervaring en de rust die hij uitstraalt zou je bijna vergeten dat hij pas 25 jaar oud is. Sainz is een solide coureur die alleen maar beter lijkt te worden.

Carlos Sainz naar Ferrari
Carlos Sainz. (Afbeelding: AFP / William West)

Qua prijs-kwaliteit verhouding is Carlos Sainz misschien wel de meest interessante optie voor Ferrari. De Spanjaard verdient prima bij McLaren, maar komt niet in de buurt bij wat de grote jongens zoals Daniel Ricciardo en Max Verstappen verdienen. Het zal daarom niet moeilijk zijn om Sainz te overtuigen om de overstap te maken. Voor de Spanjaard zou dit namelijk een absolute droomtransfer zijn.

3. Antonio Giovinazzi

De derde naam die veel wordt genoemd als realistische keuze is Antonio Giovinazzi. Dit is vooral omdat de talentvolle coureur al onder contract staat bij Ferrari. Hij begon als testcoureur en rijdt inmiddels voor het zusterteam Alfa Romeo. Ferrari wil terug naar de top en het liefste met een Italiaan achter het stuur. Op dit moment is Giovinazzi dan de enige optie.

Antonio Giovinazzi opvolger Sebastian Vettel
Antonio Giovinazzi. (Afbeelding: EPA / Franck Robichon)

Er wordt alleen sterk getwijfeld of Antonio Giovinazzi wel klaar is voor een stoeltje bij Ferrari. Er zijn zelfs twijfels of hij dit niveau überhaupt ooit gaat halen. Het feit dat hij vorig jaar met veel pijn en moeite een contractverlenging af wist te dwingen is geen goed teken. Daarnaast lijkt Ferrari momenteel meer behoefte te hebben aan iemand met meer ervaring. Antonio Giovinazzi is een makkelijke, maar niet de beste keuze.

De outsiders om Vettel op te volgen

Bovenstaande drie namen zijn op papier de grootste kanshebbers. Vooral Sainz en Ricciardo zijn serieuze opties omdat beide partijen open zullen staan voor een samenwerking. Sainz en Ricciardo zetten een stap omhoog en Ferrari krijgt een uitstekende coureur. Deze twee mannen gaan het ongetwijfeld goed doen bij de bookmakers, maar er zijn nog een aantal andere opties die minimaal net zo interessant zijn.

4. Lewis Hamilton

Achter het stuur van zijn Mercedes werd Lewis Hamilton in de afgelopen zes jaar vijf keer wereldkampioen. Tijd voor een nieuwe uitdaging. Hamilton is al één van de beste coureurs ooit, maar wat als hij straks ook nog wereldkampioen wordt met Ferrari? Dan is hij misschien wel dé beste ooit. Zijn contract loopt af, dus wie weet is dit het moment voor Ferrari om toe te slaan.

5. Valtteri Bottas

Bij Mercedes hebben ze met Esteban Ocon en George Russel twee grote talenten voor de toekomst. De kans is groot dat zij uiteindelijk Valtteri Bottas gaan verdringen, dus misschien is dit juist wel een mooi moment om over te stappen. De Fin is een ideale tweede rijder en zou voor Ferrari een goede stabiele kracht zijn naast de nog jonge Charles Leclerc.

6. Sergio Perez

Je zou het bijna vergeten, maar Sergio Perez begint dit jaar aan zijn tiende seizoen in de formule 1. Al 176 keer stond hij aan de start van een Grand Prix en is daarmee een behoorlijk ervaren coureur. Zijn wilde haren en fouten is hij inmiddels kwijt en hij bewijst regelmatig dat hij een uitstekend coureurs is. Sergio Perez is een goedkoop optie voor Ferrari, maar er zijn twijfels of hij de druk van een topteam wel aankan.

Wie krijgt het stoeltje van Vettel?

Wij zetten ons geld in ieder geval in op Carlos Sainz en misschien Daniel Ricciardo, maar zijn ook benieuwd wat jullie denken. Wie is de ideale opvolger van Sebastian Vettel bij Ferrari? Laat het weten in onderstaande poll.

Reageer op artikel:
Vettel vertrekt bij Ferrari: deze 6 coureurs staan op pole position voor zijn stoeltje
Sluiten