Kijk en huiver: het tijdperk van verticale films is aangebroken
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F02%2Fc41cf1df-0696-4856-8e08-6509141adf0c-Shape_of_Pasta_-_Verticle.jpg)
Door Snapchat, Instagram en TikTok zijn we steeds meer gewend om verticale video’s te consumeren. Steeds meer generaties kijken vaker verticale video’s dan horizontaal. Moet Hollywood ook gaan volgen?
Quibi denkt van wel. Dat is een gloednieuwe streamingdienst die het eens anders aanpakt, in plaats van de zoveelste Netflix-kopie af te leveren. Quibi is opgericht door Jeffrey Katzenberg, oprichter van Dreamworks en de man die bij Disney verantwoordelijk was voor animatiefilms als The Lion King.
Hij is zijn nieuwe bedrijf begonnen met Meg Whitman, voormalig CEO van HP. Samen hebben ze door hun contacten en veelbelovende product meer dan een miljard dollar aan budget voor films en series bij elkaar geschraapt. Maar wat maakt Quibi dan zo bijzonder?
Quibi gaat voor verticaal
De manier waarop je series en films kijkt. Je kunt ze namelijk zowel verticaal als horizontaal bingen. Oftewel, het maakt niet uit hoe je jouw telefoon of tablet vasthoudt, de content vult het scherm.
Dat maakt het behoorlijk pittig om de streamingdienst aan een groot publiek uit te leggen, iets wat Katzenberg en Co. tijdens de Super Bowl oplosten met peperdure commercials. Daarin krijg je een goed beeld van wat Quibi zo uniek maakt:
Het is op dit moment moeilijk te zeggen of Quibi gaat eindigen als gefaalde start-up, of dat dit de toekomst van entertainment is. Dat verticaal de toekomst is, lijkt wel evident als je naar gebruikscijfers van Instagram en Snapchat kijkt. Dat betekent echter niet automatisch succes: wat weerhoudt een Netflix er immers van om razendsnel ook verticale content aan te bieden?
Als we zo buiten alle Stories en Snaps om ook series en films gaan kijken, dan vergt dat een compleet andere manier van content maken. Je kunt in de meeste gevallen niet even een horizontaal gefilmde scène croppen naar een verticale. Dan mis je een essentieel stuk van je shot.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F02%2FQuibi-1200x630-1.jpg)
De eerste verticale blockbuster
Plus: een Instagram Story van tien seconden gaat nog wel, maar gaan we ook films van twee uur lang verticaal kijken? Door de Russische regisseur en producent Timur Bekmambetov gaan we ontdekken of dat plezierig is. Je kunt hem kennen van films als Searching, Night Watch en de compleet in first person gefilmde actiefilm Hardcore Henry.
Hij komt met “‘s’ werelds eerste verticale blockbuster film”. De naam? V2. Escape From Hell. De experimentele film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat over een piloot uit de Sovjet-Unie die een vliegtuig kaapt om uit een Duits concentratiekamp te ontsnappen.
V2. Escape From Hell heeft met 10 miljoen dollar geen gigantisch budget, maar met de actiefilm Searching heeft Bekmambetov bewezen dat hij hits kan scoren. Zowel qua omzet (75 miljoen dollar) als inhoudelijke kwaliteit. De film scoorde 92 procent op Rotten Tomatoes.
Hardcore Henry was dus ook zo’n experiment, een film die compleet in first person is gefilmd. Eerder leverde Bekmambetov Unfriended af, een film die compleet uit MacBook schermopnames bestaat.
Stunt of nieuw tijdperk?
Volgend jaar gaan we ontdekken of V2. meer wordt dan een stunt, en echt het begin van een nieuw tijdperk inluidt. In de bioscoop wordt het lastig om verticale films te tonen, al heeft Samsung al de eerste verticale televisie geïntroduceerd.
Maar gaan we ook een complete film zo kijken? Zelfs Quibi beperkt zijn content tot behapbare brokjes van 10 minuten. Nu kunnen we het ons nog moeilijk voorstellen, maar wie weet weten we over tien jaar niet anders meer…