Ophef om Verstappen en Koeman: de extreme verdeeldheid in 14 tweets

We gingen vol goede moed naar Oostenrijk voor de allereerste Formule 1 Grand Prix van 2020. Dit seizoen zou Red Bull de aansluiting gaan vinden bij Mercedes en moest Max Verstappen eindelijk serieus gaan strijden met Lewis Hamilton. Daar kwam afgelopen zondag weinig van terecht. Op Twitter ging het zondagavond meer over Koeman en een nieuwe trending hashtag dan over de race zelf.

Voor de oorzaak van alle ophef moeten we terug naar een moment vlak voordat de lampen op groen gingen. Voordat het Oostenrijkse volkslied klonk, kregen de Formule 1-coureurs de ruimte om een statement te maken. Alle coureurs verschenen in een zwart shirt op de grid om zich uit te spreken tegen racisme. De meesten van hen volgden vervolgens het voorbeeld van Lewis Hamilton door ook nog op één knie te gaan.

Verstappen blijft staan

Max Verstappen koos er, net als Leclerc en een aantal andere coureurs, voor om te blijven staan. Verstappen en Leclerc hadden al voor de race aangegeven dat ze dit zouden doen. Via Twitter lieten beide talenten weten dat ze willen vechten tegen racisme, maar dat iedereen dat in hun ogen mag doen op een tijd en manier waar zij zich zelf goed bij voelen. Als slot lieten Verstappen en Leclerc weten dat ze de keuzes van hun collega’s respecteren en steunen.

De reacties op de tweet waren gemengd. Er was respect voor Max Verstappen dat hij op zijn eigen manier omgaat met de situatie. Anderen vinden het belachelijk en snappen niet waarom de Nederlander niet door zijn knieën wilde gaan. Tot die laatste groep behoort ook Ronald Koeman. De bondscoach reageerde zondagavond bij Studio Sport met verbazing op de beslissing van Max Verstappen om niet te knielen voorafgaand aan de Grand Prix van Oostenrijk.

Koeman verbaasd over keuze van Verstappen

“Het verbaast me dat een aantal coureurs het niet deden. Je bespreekt dat vooraf toch met elkaar? In Engeland zie je alle spelers voorafgaand aan wedstrijden knielen. Als er bij een voetbalteam drie of vier spelers blijven staan, is dat ook raar,” aldus Koeman.

De discussie verhuisde vervolgens van de televisie naar Twitter. In no time waren #Koeman en #NietKnielenVoorDebielen trending. Gezien de tweede hashtag hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen wat de algemene tendens was. Toch zorgde de hashtag #NietKnielenVoorDebielen ook voor felle tegenbeweging.

De extreme verdeeldheid op Twitter

Koeman wordt herinnerd aan zijn verleden

Verstappen de held, Koeman het mikpunt

Het zijn rare tijden

Er is op Twitter weinig sympathie voor Koeman

De Koeman-discussie mondde uit in een nieuwe trending hashtag

En die werd massaal gebruikt om te oordelen over Koeman

Maar ook over Lewis Hamilton

Toch vinden veel mensen deze hashtag te ver gaan

Trending hashtag laat verdeeldheid nog verder groeien

Heeft Max Verstappen de uitvalbeurt aan zichzelf te wijten?

Reageer op artikel:
Ophef om Verstappen en Koeman: de extreme verdeeldheid in 14 tweets
Sluiten