Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 12 aug 2021

Schofterig: zoveel krijgen CEO’s meer betaald dan hun werknemers

Bij een baan als CEO horen meer verantwoordelijkheden, vaak ook langere dagen en veel stress. Het is niet gek dat de baas van een bedrijf meer betaald krijgt dan een normale werknemer. Maar nieuw onderzoek toont aan dat het verschil in salaris wel heel groot is tussen de gemiddelde werknemer en CEO’s. Sterker nog, die kloof wordt ook steeds groter.

In 2020 kregen CEO’s maar liefst 351 keer meer betaald dan normale werknemers.

Verschil salaris CEO en werknemer steeds groter

Tussen 1978 en 2020 is de beloning van CEO’s met 1.322 procent toegenomen, terwijl het salaris van de gemiddelde werknemer in die tijd met slechts 18 procent zag groeien. Dat blijkt uit een analyse van het Economic Policy Institute. Waar de CEO’s vorig jaar 351 keer meer betaald kregen dan hun werknemers, was dat in 1989 nog ‘maar’ 61 keer.

De CEO’s van 350 succesvolle Amerikaanse bedrijven zagen hun beloning alleen al met 18,9 procent groeien van 2019 tot 2020. En dat in een jaar waarin er een wereldwijde pandemie uitbrak en bedrijven stopten met werknemers aannemen. Volgens het rapport van het Economic Policy Institute verdienden de onderzochte CEO’s een gemiddeld salaris van 20,6 miljoen euro.

Hoe komt het toch dat de beloningen van bazen zo explosief zijn gegroeid? Daar heeft het rapport een verklaring voor. “CEO’s krijgen niet alleen meer betaald omdat ze zo’n invloed hebben op beloningen in het bedrijf, maar ook omdat steeds meer van hun beloning wordt gekoppeld aan aandelen”, legt het rapport uit.

Langetermijnbonus met aandelen

“Het is dus niet zo dat CEO’s productiever zijn geworden of specifieke vaardigheden hebben geleerd waar een hoge vraag naar is”, verduidelijkt het rapport. Als een CEO wordt aangenomen bij een bedrijf, wordt vaak een beloningspakket aangeboden dat uit salaris én aandelen bestaat. Dit wordt ook wel een langetermijnbonus genoemd.

Het doel hiervan is om talent langer vast te houden en topprestaties te stimuleren. Als het bedrijf het goed doet, betekent dat immers meer centen in de portemonnee van de CEO. Volgens het rapport bestaat nu gemiddeld 83,1 procent van de totale beloning uit aandelen. Ter vergelijking: in 2016 was dat nog 73,1 procent.

Dat gemiddelde salaris van 20,6 miljoen euro is trouwens niets in vergelijking met de beloning van de best betaalde CEO van 2020. Chad Richison, de CEO van Paycom, verdiende vorig jaar een duizelingwekkend bedrag van 180 miljoen euro. Hier vind je de rest van de top 10 best betaalde CEO’s, mocht je nieuwsgierig zijn.

Deze Nederlandse CEO in Silicon Valley verdient 108 miljoen per maand

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schofterig: zoveel krijgen CEO’s meer betaald dan hun werknemers
Sluiten