Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 2 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Nederland, Tesla-land: helft van alle Europese Model 3’s op Nederlands kenteken

De extreme vraag naar de Model 3 vorig jaar was moeilijk bij te houden voor Tesla. De elektrische bolide was ongekend populair en dat had niet alleen met de auto zelf te maken. Ook de gunstige bijtellingsregeling die toen nog van kracht waren, hielpen mee. In 2019 betaalde je nog vier procent bijtelling wat in 2020 verdubbeld is. Het resultaat? In december werd meer dan de helft van alle Europese Model 3’s op Nederlands kenteken gezet.

Het analytische bedrijf Jato houdt maandelijks alle autoverkopen bij. De Europese cijfers van december 2019 zijn bekend en daar vallen een aantal dingen op. Allereerst dat het totaalaantal autoverkopen ruim twintig procent boven december 2018 lag. Het totaal komt nu op 1.258.412 uit en daar is Volkswagen met een 135.000 verkochte auto’s voor het grootste deel verantwoordelijk voor. Daaropvolgend Renault met een kleine 100.000 exemplaren en Ford die 80.000 auto’s verkocht in vorig jaar december.

De Tesla model 3 verovert Nederland

Een van de redenen dat er ruim twintig procent meer auto’s verkocht zijn, heeft met regelgeving rondom elektrisch rijden te maken. In Nederland is het bijtellingstarief dit jaar van vier naar acht procent gegaan. De vraag naar elektrische auto’s uit 2019 was mede om die reden enorm. Het goedkoopste model van Tesla is in totaal 22.000 keer op kenteken gezet in december 2019 en dat gebeurde 11.000 keer op Nederlandse bodem. De vraag was zo groot naar een Model 3 uit 2019 dat er mensen zijn geweest die hun Tesla dit jaar voor bedragen boven de aankoopprijs te koop hebben gezet.

In december 2018 was het marktaandeel elektrische auto’s ongeveer 7,5 procent. Dit is in december 2019 gestegen naar een dikke 11 procent. Verder groeide Suzuki en Mazda enorm in vergelijking met het jaar daarvoor. Het marktaandeel van Suzuki steeg met 63 procent en dat van Mazda maar liefst met 77 procent.

Model 3 wordt alleen maar beter

Tesla heeft een voorsprong op vele andere merken die elektrische auto’s bouwen. En als het aan Elon Musk ligt, gaat dat zo blijven. Tesla is druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe modellen, maar ook auto’s die al rondrijden worden steeds beter. Dat doen ze bijvoorbeeld met updates. Onlangs verscheen de grootste tot nu toe: de V10 update. Wij hebben deze uitgebreid getest en vertellen je hier alles wat je moet weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

autovisie

Reageer op artikel:
Nederland, Tesla-land: helft van alle Europese Model 3’s op Nederlands kenteken
Sluiten