Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 18 aug 2020

5 tekenen dat je minder betaald krijgt dan je waard bent

Je wilt gewaardeerd worden voor je werk. Een compliment van je baas leuk, maar ook je salaris speelt een grote rol in die waardering. Niets is daarom zo demotiverend als het gevoel hebben dat je niet betaald krijgt wat je waard bent. “Verdien ik genoeg?”. Hoe kom je erachter of je genoeg betaald krijgt?

Deze 5 tekenen kunnen erop wijzen dat het hoog tijd is voor een salarisverhoging.

1. Je hebt nooit onderhandeld over wat je verdient

Het overkomt veel mensen, want tja, we leren het niet op school. Maar je moet altijd onderhandelen, ook bij je eerste baan. Als jij niet hebt onderhandeld bij het bedrijf waar je werkt, heb je waarschijnlijk geld laten liggen. De werkgever zet namelijk niet meteen z’n hoogste bod in.

Dat je nooit hebt onderhandeld, is dus een teken dat het hoog tijd is. Maar wacht wel het juiste moment af. Als het momenteel niet echt goed gaat met het bedrijf waar je werkt door corona, is dit misschien niet de juiste timing.

2. Je doet meer, maar krijgt niet meer betaald

Langzaam maar zeker zijn er steeds meer taken op je bordje geschoven. Leuk, want je houdt wel van een uitdaging. Maar hoe meer taken je krijgt (en zeker hoe meer verantwoordelijkheid je krijgt), des te hoger je salaris zou moeten zijn.

3. Je hebt al een aantal jaar geen salarisverhoging gehad

Als je helemaal niet vooruit bent gegaan met je salaris, dan ben je door inflatie eigenlijk minder gaan verdienen. Ook als je elk jaar een paar luttele procenten omhoog gaat, is het slim om deze te vergelijken met de inflatiecijfers. Heb je bijvoorbeeld een salarisverhoging gekregen van 3 procent bij je eindejaarsgesprek? De inflatie was 2,72 procent. You get the point.

Als dit bij jou het geval is, mag je de volgende keer best onderhandelen bij je gesprek. Ja, ook als je die standaard 3 procent verhoging krijgt die het hele bedrijf krijgt.

Lees ook: Wat kun je doen als je baas zegt dat een salarisverhoging niet mogelijk is?

4. Je hebt niet gekeken hoeveel anderen met jouw functie verdienen

Er zijn online veel tools te vinden die jou kunnen vertellen wat jouw marktwaarde is. Bij het Salariskompas van Intermediair vul je bijvoorbeeld jouw gegevens in en kom je erachter wat mannen en vrouwen met een vergelijkbare functie gemiddeld verdienen. Deze bedragen zijn gebaseerd op een grootschalig Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Business Universiteit Nyenrode.

Andere tools om te onderzoeken hoeveel je waard bent, zijn bijvoorbeeld Loonwijzer en Payscale. Vul er een paar in om een compleet beeld te krijgen van wat anderen met dezelfde functie, locatie en leeftijd gemiddeld verdienen. Deze gegevens kun je bijvoorbeeld meenemen als je je baas om een salarisverhoging vraagt.

5. Je merkt dat je minder betaald krijgt dan je collega’s

Oké, vaak doen we nog geheimzinniger over hoeveel we verdienen dan over onze sekslevens. Toch kun je er op bepaalde manieren toch achter komen dat je minder betaald krijgt. Bijvoorbeeld door een opmerking van een collega of een vacature van jouw bedrijf waarin een hogere salarisindicatie staat. Maar ook als je merkt dat je collega’s allemaal bijvoorbeeld meer vakantiedagen hebben onderhandeld dan jij, is dit een teken.

Lees ook: Wanneer kan je om een salarisverhoging vragen?

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 tekenen dat je minder betaald krijgt dan je waard bent
Sluiten