Alrik de Jong
Alrik de Jong Netflix 25 feb 2020

Verborgen parels op Netflix: Once Upon a Time…, Night on Earth en meer

Iedere woensdag een trio verborgen op parels op Netflix, die je niet zo maar opduikt tussen de bergen aan nieuwe content. Check Once Upon a Time… Life (Er was eens… Het Leven), Night on Earth en Lagaan: Once Upon a Time in India.

Verborgen parels op Netflix #1

De redactie van Manners praat je in de podcast Kijkvoer wekelijks bij over de nieuwste films en series op de streamingdiensten. Een van de rubrieken is ‘Verborgen parels op Netflix’, waarvan je op woensdag de uitgebreide versie online leest. Deze week: Once Upon a Time… Life (Er was eens… Het Leven), Night on Earth en Lagaan: Once Upon a Time in India.

1. Once Upon a Time… Life (1986)

Once Upon a Time… Life, op Netflix Nederland te vinden als Er was eens… Het Leven, is een van oorsprong Franse animatieserie (Il était une fois… la Vie) uit 1986 over het menselijk leven. In de educatieve serie wordt in 25 afleveringen van ruim 20 minuten op speelse wijze het menselijk lichaam uitgelegd. Van cellen tot beenmerg en van de geboorte tot het menselijk oog, alles wordt tot in de details uitgelegd in een tekenfilm. Bedoeld voor kinderen, maar juist een absolute must-see voor volwassenen. Nostalgisch, tijdloos, educatief en verslavend.

Commentaar wordt afgewisseld door nauwkeurig gecomponeerde muziek van Michel Legrand. Maar in sommige fragmenten hebben ook bijvoorbeeld bloedlichaampjes, zenuwcellen en andere ‘personages’ een stem. De manier waarop diverse ziektes worden uitgelegd, is uniek voor de tijd waarin de serie uitkwam. Tot op de dag van vandaag is dat door geen enkele animatieserie nagedaan. De afleveringen: 1. De cel, 2. De geboorte, 3. De soldaten van het lichaam, 4. Het beenmerg, 5. Het bloed, 6. De bloedplaatjes, 7. Het hart, 8. De Ademhaling, 9. De hersenen, 10. De zenuwcellen, 11. Het oog, 12. Het oor 13. De huid, 14. Het gebit, 15. De spijsvertering, 16. De lever, 17. De nieren, 18. Het lymfestelsel, 19. Het skelet, 20. De spieren, 21. Het immuunsysteem, 22. De inenting, 23. De hormonen, 24. De levenskringloop, 25. Het leven en dromen, 26. Opgroeien. De een zal afhaken, de ander is verslaafd. Nu te zien op Netflix.

2. Night on Earth: Shot in the Dark (2020)

Als Netflix-kijker ben je met de extreme HD-camera’s van tegenwoordig verwend als het gaat om natuurdocumentaires. Ze zijn tegenwoordig allemaal geniaal, maar echt verrast word je niet zo snel meer. Bij de Britse documentaireserie Night on Earth: Shot in the Dark is dat anders. Deze serie richt zich namelijk op dieren die ‘s nachts actief zijn, met behulp van de modernste low-light cameratechnologie.

De verteller in de documentaire is de Afro-Amerikaanse actrice Samira Wiley. Het gaat om een Netflix Original, die is gemaakt door Plimsoll Productions. De afleveringen: 1. Maanverlichte vlakken, 2. IJskoude nachten, 3. Junglenachten, 4. Donkere zeeën, 5. Steden die nooit slapen, 6. Van schemering tot ochtendgloren. In willekeurige volgorde te kijken. Tip: begin met aflevering 5. Nu te zien op Netflix.

3. Lagaan: Once Upon a Time in India (2001)

Ik (de schrijver van dit artikel) zat laatste in het vliegtuig naast een jongeman uit India, raakte aan de praat en vroeg voor de overstap welke Bollywood-film je echt gezien moet hebben. Hij tipte Lagaan: Once Upon a Time in India. Zonder het plot te kennen begon ik en het bleek een geniale tip. Lagaan: Once Upon a Time in India mag dan in 2001 zijn uitgekomen, de film heeft meer de sfeer van een jaren 80 of 90-film.

Het verhaal speelt zich af rond 1893, in een klein dorpje in India waar elitaire Engelsen het tijdens de Engelse overheersing het voor het zeggen hebben. De lokale bevolking heeft nauwelijks rechten en betaalt veel belasting. Een opstandige boer weet de Engelsen zover te krijgen een cricketwedstrijd te organiseren om een hoge inzet. Wint het Indiase zootje ongeregeld uit het dorp, dat de sport cricket nog moet leren, dan hoeft het hele dorp drie jaar lang geen belasting te betalen. Winnen de Engelsen, dan wordt de te betalen belasting verdrievoudigd. De taboedoorbrekende film wordt gezien als een van de belangrijkste producties ooit in Bollywood. Eer, wraak, liefde, koloniale geschiedenis, het ontstaan van het cricket in India, klasseverschillen, strijd; deze film heeft alles. Ja, ook scènes waarin er ineens gezongen wordt. Maar dat moet je omarmen bij Bollywood-films. Deze verborgen parel is nu te zien op Netflix.

? Check ook op Netflix: Tiger King is dé nieuwe true crime documentaire

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verborgen parels op Netflix: Once Upon a Time…, Night on Earth en meer
Sluiten