Zo check je verborgen gebrek van €100K vóórdat je een huis koopt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FZo-spot-je-verborgen-gebrek-van-E100K-voordat-je-een-huis-koopt-1.jpg)
Ongeveer 13 procent van de huizen in Nederland loopt de komende dertig jaar kans om te verzakken, verwachten experts van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek. Bij een combinatie van twee risicofactoren is er reden tot zorg rond de fundering. Zo herken je een verborgen gebrek van 1 ton, voordat je dat huis gaat kopen!
Veel mensen speuren bij de bezichtiging van een huis naar vochtplekken in de badkamer, of ze kloppen een paar keer op de muren. Slechts weinigen bekommeren zich over de staat van de fundering. Niet dat het zin heeft om ernaar te informeren, want van veel huizen weet niemand hoe ze zijn gefundeerd. Om erachter te komen, zou je een funderingsonderzoek van een paar duizend euro moeten laten uitvoeren. In een idiote woningmarkt als die van ons verkoopt een eigenaar zijn huis liever aan iemand die niet zo moeilijk doet. Alsnog is er reden tot waakzaamheid, want als funderingsproblemen zich aandienen ben je 80.000 tot 100.000 euro kwijt voor het herstel. Een veelvoorkomend verborgen gebrek, dat niet alleen veel geld, maar ook veel moeite kost.
Deze huizen maken het meeste kans op verzakking
Een laagdrempelige manier om te peilen of een huis in de toekomst kan verzakken, is door te kijken naar twee risicofactoren: bouwjaar en bodemsamenstelling.
1. Bouwjaar
Vooral huizen met een bouwjaar vóór 1970 lopen risico op verzakking. Deze huizen hebben vaak een fundering van houten palen of een gemetselde muur. Hout is kwetsbaar voor rotting zodra het niet meer onder water staat. Dit gebeurt bij een dalend grondwaterpeil. Door klimaatverandering komt dit in Nederland steeds vaker voor. Ook een huis ‘op staal’ (zo noem je zo’n gemetselde muur) loopt veel risico op verzakking, bijvoorbeeld als de grond inklinkt.
Na 1970 zijn de meeste huizen gefundeerd op betonpalen. Hierbij vindt doorgaans geen verzakking meer plaats en is de kans op het verborgen gebrek van 100.000 euro kleiner.
2. Bodemsamenstelling
Ten tweede speelt de samenstelling van de bodem een rol in funderingsproblemen. Over het algemeen is de kans op verzakking groter op veen- en kleigronden dan zand. Om deze reden vinden de meeste meldingen van verzakking plaats in het westen van het land, Friesland en het rivierengebied. Op deze pagina van het KCAF kun je zien hoeveel risico er in jouw gemeente is.
Verborgen gebrek van €100.000: combinatie van factoren
Wie de meest ongunstige combinatie van factoren heeft (oud huis én slappe grond), loopt het meeste risico op problemen met de fundering. In dit geval is het raadzaam om bij de gemeente navraag te doen naar alle informatie die voor handen is, zoals bouwkundige gegevens, vergunningen, grondwaterstanden en bodemgesteldheid. Op basis hiervan is een inschatting te maken over de benodigde vervolgstappen.
Huis kopen betekent risico omtrent fundering
Volgens experts van Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) lopen een half miljoen huizen nu of de komende jaren risico op verzakking. In 2050 zou dit uitgroeien tot een miljoen woningen.
Je huis laten verzakken is een goede manier om woningwaarde te laten verdampen. Eerder schreven we ook een artikel over hoe je je huis het best in waarde kunt laten stijgen.