Sander van den Berg
Sander van den Berg Stijl 14 jul 2019

Van Vanta tot Tephra: de betekenis achter de populairste Yeezy-sneakers

De afgelopen maanden waren het drukke tijden voor adidas en Kanye West. Zijn Yeezy’s kwamen alleen in juni al zeven maal op de markt. Denk daarbij al aan de “Antlia” en “Antlia Reflective” Boost 350 V2, maar ook de “Tephra” Boost 700 V2. Alleen, in godesnaam, wat is toch de betekenis van een “Antlia” of een “Tephra”?

De namen van een paar Yeezy’s: toen en nu

Degenen die al sinds 2015 het werk van Kanye West en adidas volgen, hebben misschien wel opgemerkt dat de namen van YEEZY-colorways steeds onduidelijker werden. De dagen van “Light Bronw” of “Pirate Black” zijn al lange tijd voorbij en ook aan het iets minder voor de hand liggende als “Moon Yellow” wordt niet meer gekozen. Nee, tegenwoordig voelt het er complete willekeur aan te pas komt. Hoewel, met Kanye West weet je dat natuurlijk nooit.

Highsnobiety heeft enkele van de meer cryptische YEEZY colorway-namen uitgekozen en zocht uit wat ze eigenlijk betekenen. De betekenis van ‘Vanta’, ‘Peyote’ en ‘Wakame’: je gaat er nu achterkomen. Tenminste, als je doorleest.

Antlia [ant-lee-ah]

Een sterrenbeeld in de zuidelijke hemisfeer. Betekent “pomp” in het Latijn. Het sterrenbeeld is zo genoemd, omdat het leek op een luchtpomp. Het sterrenbeeld dus, niet de schoen. De schoen pompt vooral je sneaker game omhoog.

Yeezy

Vanta [vanh-tah]

Hoogstwaarschijnlijk een verwijzing naar Vantablack, een materiaal dat ontwikkeld is door Surrey NanoSystems in het Verenigd Koninkrijk en één van de meest donkere bekende stoffen is. Het absorbeert tot 99,96 procent van het zichtbare licht en is daarmee nog donkerder dan de meeste DC-films.

Tephra [teff-ra]

Een rotsdeel (groot of klein) dat wordt uitgeworpen tijdens een vulkaanuitbarsting. Zo simpel kan het zijn.

yeezy tephra

Inertia [in-er-sha]

De neiging om niets te doen of ‘ongewijzigd te blijven’ óf de eigenschap van materie wanneer deze in rusttoestand in een rechte lijn voortgaat. Hé Kanye, gaat ‘ie lekker?

Yeezy sneaker

Geode [jee-ode]

Een kleine holte in de rots bekleed met kristallen of andere minerale stoffen. Wauw. Onze favoriet overigens, die gewoon nog hartstikke te koop is bij deze sneakershop.

Yeezy sneaker

Mauve [mow-v]

Een lichtpaarse kleur. Nou, klopt. Klaar. Oh nee, het was ook de lichtpaarse aniline kleurstof, bereid door William H. Perkin in 1856, waardoor het de eerste synthetische kleurstof is. Het is in ieder geval een fraaie sneaker geworden.

Yeezy sneaker

Beluga [beh-loo-gah]

Een kleine wittand walvis, die voornamelijk in kuddes leeft in de Arctische kustwateren.

Yeezy sneaker

Zo, jij ook weer wat geleerd. Geen dank. Wil je één van de deze sneakers de jouwe maken en er zeker van zijn dat je de real deal in huis haalt, dan raden wij jou StockX aan. En om op de hoogte te blijven van de nieuwste releases (waaronder dus alle Yeezy’s) doe je er slim aan om onze sneaker-updates te volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Highsnobiety

Reageer op artikel:
Van Vanta tot Tephra: de betekenis achter de populairste Yeezy-sneakers
Sluiten