Van lompe hakker tot perfecte shaver

Wellicht herinner jij jouw allereerste elektrische scheerapparaat nog wel. Wat een ding was dat! Toen leek het heel wat, maar erop terugkijkend was het vooral een veel te groot, veel te lomp apparaat dat meer herrie maakte dan daadwerkelijk haren verwijderde. Hoe tijden zijn veranderd…

Ooit, in een ver verleden van de man, lieten we ons baardhaar voor wat het was. Zo’n 20.000 jaar geleden werden echter de eerste grottekeningen gemaakt van mannen mét en zonder baard. De attributen die destijds werden gebruikt om mee te scheren waren naar alle waarschijnlijkheid vuurstenen mesjes. De essentie – het grondig verwijderen van gezichtsbeharing – is hetzelfde gebleven, maar de middelen zijn flink veranderd. Van een zelfgemaakt mesje van steen tot een stijlvol en slim scheerapparaat zoals de Philips series 9000, die voor een ongekend glad resultaat zorgt.

75 jaar

De innige romance tussen scheerapparaten en de techfabrikant uit Eindhoven begon ruim 75 jaar geleden. Inmiddels zijn we zo’n tachtig apparaten verder en is het laatste scheerapparaat van het merk niet alleen bijzonder stijlvol vormgegeven, maar ook voorzien van technieken die zorgen voor een echt glad scheerresultaat. Zo kan de scheerkop van de series 9000 acht richtingen buigen en daardoor net zo efficiënt scheren als een traditioneel scheermes. Zowel nat als droog. Ook tof: de V-Track Precision Blades brengen de gezichtsbeharing in de ideale scheerpositie en scheren daardoor tot 30 procent gladder met minder bewegingen.

Moonshaver

Terug naar het jaar 1969. In dit jaartal kwamen de wetenschappers van Philips met een innovatie: de Moonshaver. Het product was speciaal ontworpen voor gebruik in de ruimte. Het scheerapparaat beschikte over een ingebouwd stofzuigertje waardoor afgeschoren haartjes niet door de ruimtecapsule gingen rondzwerven. Dit was niet de enige keer dat een scheerapparaat van Philips mee de ruimte in is geschoten. Ook het laatste pronkstuk, de series 9000,  is onlangs door XCOR Space Expeditions onder extreme condities succesvol getest in de ruimte. Zelfs daar is het belangrijk om glad geschoren voor de dag te komen.

Eitje

Nadat ingenieurs wereldwijd allerlei systemen ontwikkelden om gezichtsbeharing op elektrische wijze zo efficiënt mogelijk te verwijderen, kwamen de mannen Alexandre Horowitz en Alexius van Dam in de jaren 30 met het zogenoemde ‘tweekopseitje’ op de proppen. Een roterend systeem dat tot de dag van vandaag de basis vormt van de meeste elektrische scheerapparaten. In de jaren 60 kwamen de Einhovenaren met een extra draaikop; nog sneller en gladder scheren.

Series 9000

Inmiddels is het originele apparaat doorontwikkeld tot een machine met drie standen, voor verschillende huidtypen. Sensitive (voor een zachte, maar grondige scheerbeurt), Normal (voor een grondige, dagelijkse scheerbeurt) en voor de avondmensen: Fast, snel scheren en tijd besparen in de ochtend. Ook heeft de huidige generatie ontwerpers hoog ingezet op hygiëne door de SmartClean PRO-functionaliteit te ontwikkelen. Met slechts een druk op de knop reinigt, smeert, droogt en laadt het apparaat zichzelf. Toch heel wat anders dan zo’n bot mesje, niet?

Reageer op artikel:
Van lompe hakker tot perfecte shaver
Sluiten