Redactie
Redactie Cars 21 dec 2016

Van game tot realiteit: Red Bull’s verbluffende hypercar

Even een opsomming van enkele activiteiten van Red Bull: een zeer succesvol formule 1 team, tal van aansprekende atleten aan zich verbonden, organisator van awesome extreme sports events, facilitator van geweldige video’s, eigenaar van succesvolle voetbalclubs…. In 2018 mogen zij daar een hypercar aan toevoegen. Met dank aan Aston Martin.

Red Bull is on a roll de laatste jaren. Al geruime tijd maakte Red Bull ons lekker met een concept car als mogelijke volgende brand extension. Meerdere concept cars, zelfs.

Allereerst was er namelijk de Red Bull X2010, een hypercar die ontwikkeld werd voor de GranTurismo-games op de Playstation. Het is een geesteskind van Red Bull meesterontwerper Adrian Newey. Wel een puur hypothetische wagen, overigens, want zijn specs zijn out of this world. Met zijn 1479 pk haalde hij in de game een topsnelheid van 470 km/u en dankzij zijn bizarre aerodynamica kon-ie in bochten krachten aan van maximaal 6G. Zelfs een elite straaljager moet daar zijn best voor doen.

In de formule 1 partnerde Red Bull ondertussen met automerk Infiniti. Het leidde al tot een speciale ‘Sebastian Vettel’ editie van één van Infiniti’s SUV’s. Destijds reed de Duitser nog voor de Oostenrijkse renstal, inmiddels heeft Max Verstappen daar zijn plek ingenomen. Het was voer voor nieuwe geruchten, vooral toen Red Bull en Infiniti – wederom voor Gran Turismo – gezamenlijk een hypercar ontwikkelden.

Het laatste nieuws kwam uit onverwachte en wellicht wel nóg mooiere hoek: Aston Martin had wel oren naar een samenwerking met Red Bull en die interesse bleek wederzijds. Eerder dit jaar presenteerden de merken de AM-RB 001 en guess what: hij gaat er echt komen in 2018.

Voor de AM-RB 001 werkte Red Bull formule 1 designer Adrian Newey samen met de kopstukken van Aston Martin’s creatieve afdeling en ontwikkelingsafdeling. Het resultaat is een bijzonder begerenswaardige hypercar met fantastische aerodynamica (met dank aan Newey) en een gelikt maar intimiderend uiterlijk (met dank aan Marek Reichman en David King van Aston Martin). Naar goed Aston Martin gebruik krijgt de AM-RB 001 de beschikking over een dikke V12. Daarmee zal-ie direct een van de laatste traditionele hypercars zijn.

Aston Martin en Red Bull beloven een pk/gewichtsverhouding van 1:1. Denk aan een vermogen rond de 1000 pk… Red Bull en Aston Martin hebben bevestigd dat er tussen de 100 en 150 straatversies en 25 racewagens geproduceerd gaan worden in 2018. Andere hypercars mogen zich op gaan maken: deze wagen sprint in 15 seconden van nul naar….. 320 km/u…. en terug! Max Verstappen kijkt ongetwijfeld al reikhalzend uit naar zijn nieuwe auto van de zaak.

Reageer op artikel:
Van game tot realiteit: Red Bull’s verbluffende hypercar
Sluiten