Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 28 mei 2020

9 landen die je in de zomervakantie waarschijnlijk al mag bezoeken

Weinig mensen denken al aan de naderende crisis als gevolg van het cornonavirus. Prioriteit nummer 1 is voor veel Nederlanders toch echt de zomervakantie. Misschien is het ook wel een goed idee om niet al te ver vooruitdenken. Deze landen kun je deze zomer waarschijnlijk al bezoeken voor een vakantie.

Let wel: op dit moment benadrukt de overheid nog altijd dat het Code Oranje is wat betreft het oversteken van landengrenzen. Dit wordt naar verwachting echter versoepeld vanaf medio juni. De onderstaande lijst is dus nog onder voorbehoud, maar het oriënteren kan beginnen.

Welke landen mag je bezoeken tijdens de zomervakantie?

Voor veel landen, vooral in Zuid-Europa, behoort toerisme tot een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Denk aan Spanje en Italië, maar ook bijvoorbeeld aan Kroatië en Griekenland. Ook in Nederland zijn tientallen duizenden mensen direct afhankelijk van toerisme. Het onderstaande lijstje biedt hoop, uitgebreidere informatie vind je hier.

1. Nederland

Vooralsnog is een vakantie in eigen land de enige gegarandeerde vakantie. Heb je eindelijk eens de tijd om te ontdekken hoe mooi Nederland is. Vanaf 1 juli mogen campings weer volledig open, inclusief gedeelde sanitaire voorzieningen. Vanaf juni kun je uiteten en terrasjes pakken. Ook hotels zijn alweer open. Check deze zeven prachtige bestemmingen voor een vakantie in eigen land.

2. Duitsland

Zoals het nu lijkt, zijn er vanaf 15 juni geen grenscontroles meer en kun je tijdens de zomervakantie naar een vakantiepark, hotel of camping. Dit geldt alleen voor toeristen EU-landen. Uiteraard onder strenge voorwaarden.

3. Oostenrijk

Heel wat Nederlanders en wintersporters uit andere landen hebben het coronavirus meegenomen vanuit Oostenrijk. Inmiddels lijkt de boel daar alweer onder controle. Vanaf 29 mei mogen de hotels en campings er weer open, zij het met gepaste maatregelen. Vanaf 15 juni heropent Oostenrijk de grenzen met Duitsland en Zwitserland. Check van tevoren goed of je als Nederlander ook de grens mag passeren.

4. Italië

Het zwaar getroffen Italië is één van die landen in Europa die niet zonder toerisme kunnen. De Italiaanse regering heeft meerdere keren aangekondigd dat inwoners van de Europese Unie en landen van de Schengenzone vanaf 3 juni weer welkom zijn om vakantie te vieren in het land. De Italiaanse nieuwszender Rai News meldde deze week dat sowieso Easyjet vanaf 15 juni weer zijn vluchten naar Italië mag hervatten. Hou rekening met strenge maatregelen en mondkapjes tijdens je zomervakantie.

5. Slovenië

Slovenië opent vanaf 31 mei de grenzen voor mensen uit landen die tot de Europese Unie behoren. In Slovenië zijn nauwelijks besmettingen. Niet alle grenzen gaan direct open, maar er wordt verwacht dat je het prachtige vakantieland tijdens de zomervakantie zonder problemen kunt bezoeken.

6. Kroatië

De landsgrenzen van Kroatië lijken op 15 juni weer open te gaan, al is dit nog niet definitief.

7. Griekenland

Griekenland bestaat uit veel eilanden en de overheid heeft vroeg ingegrepen. Daarom is het een van de minst getroffen landen in Europa. Transavia vliegt vanaf 4 juni alweer op Athene en vanaf 17 juni worden daar naar alle waarschijnlijkheid Thessaloniki en Kreta aan toegevoegd. Bij Correndon en TUI kun je zelfs al een vakantie boeken. Dat wordt toch nog een zomervakantie zoals vroeger, al zijn hier natuurlijk ook verscherpte maatregelen.

8. Portugal

Vanaf 4 juni vliegt Transavia weer op Faro en Lissabon en vanaf 10 juni wordt Porto daaraan toegevoegd. De Algarve (zuidkust) is nauwelijks getroffen en de overheid van Portugal hoopt dat toeristen er weer snel vakantie komen vieren, zij het onder strenge voorwaarden.

9. Spanje

Net als Italië een van de landen in Europa die voor een groot deel afhankelijk zijn van toerisme. Goed nieuws voor de Spanjaarden: vanaf 4 juni mag er weer op bepaalde locaties gevlogen worden en vanaf 10 juni komen daar locaties bij. Je kunt bij de grote reisorganisaties alweer een zomervakantie boeken.

Vakantie in eigen land

Als je het ons vraagt: blijf lekker in Nederland en verspreid je zomervakantie over een paar korte vakanties. Nog niet overtuigd van de schoonheid van ons kleine kikkerlandje? Check dan dit artikel, waarin we alle Nationale Parken van Nederland hebben uitgelicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
9 landen die je in de zomervakantie waarschijnlijk al mag bezoeken
Sluiten