Alrik de Jong
Alrik de Jong Travel 20 aug 2019

Vakantie in Nederland: 7 prachtige bestemmingen zonder massatoerisme

‘Met dit weer hoef je niet naar het buitenland op vakantie’, ga je straks weer horen. Jawel, er komt weer mooi weer aan. Erop uit dus. In Nederland, want daar zijn zo veel mooie bestemmingen zonder massatoerisme, dat je wel gek zou zijn om te gaan vliegen. Ook nog eens slecht voor het milieu. Check deze bestemmingen in Nederland zonder massatoerisme eens.

Op vakantie in Nederland

De zomers en nazomers worden warmer in Nederland. Waarom zou je nog naar Frankrijk rijden of naar Turkije vliegen als de zomer hier beter is? Vastpinnend op de zomers en nazomers die we komende jaren kunnen verwachten, moeten we dat maar eens gaan proberen dan. Want Nederland zit vol prachtige natuur en verstopte vakantieparels. Zeven prachtige bestemmingen voor een vakantie in Nederland, zonder massatoerisme.

Waddeneilanden, de Malediven met ruig weer

Into The Great Wide Open, vlieland, vakantie in nederland, bestemmingen, massatoerisme
Festival Into The Great Wide Open op Vlieland (Bron: ANP / Ferdy Damman)

Om te beginnen met onze absolute favoriet: de Waddeneilanden. De Malediven van Nederland, maar dan met ruig weer. Hagelwitte stranden waar je niet hutje mutje ligt, prachtige natuur en genoeg leven. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog; zonder uitzondering prachtige plekken met hun eigen karakter. Ideaal voor een vriendenuitje, bijvoorbeeld. Huur een huisje in de Duinen en meer heb je niet nodig. Je hebt tegenwoordig op ieder Waddeneiland ook wel een festival, waarvan Into the Great Wide Open op Vlieland onze favoriet is. Maar ook met je vriendin of familie is een weekje Waddeneiland ultiem. Na een week Vlieland of Ameland ben je volledig zen, daar kan geen yoga retreat op Bali tegenop.

Boottrip door Friesland

vakantie in nederland, bestemmingen, massatoerisme
Bron: ANP / Piroschka van de Wouw

Deze trip maakten we zelf een paar jaar geleden met een groep vrienden. Een boottrip door Friesland geeft het ultieme gevoel van vrijheid. Je meert aan op de mooiste plekken en eilandjes, waar je soms gratis overnacht. Biertje, barbecue, je snapt het. Maar met gezellige dorpjes als Grou, Heeg, Lemmer, Langweer en steden als Sneek en Sloten is er in de zomers ook genoeg leven in de brouwerij. Er wordt van alles georganiseerd en in de Friese bootdorpen heb je gezellige cafés en restaurants. Friesland werd vorig naar niet voor niets door Lonely Planet uitgeroepen tot een van de mooiste ‘verstopte’ bestemmingen van Europa. In Friesland heb je uiteraard wel toerisme, maar geen massatoerisme.

Stedentrip in Rotterdam

vakantie in nederland, bestemmingen, massatoerisme
Bron: Unsplash

Een lijstje met coole bestemmingen in Nederland is niet compleet zonder een stedentrip. En dan ga je niet naar Amsterdam, maar naar Rotterdam, tenzij je van massatoerisme houdt. Rotterdam is cool, ongepolijst en heeft te gekke plekken om uit te gaan en te eten. En overal waar je komt, is de sfeer zoals je verwacht in Rotterdam; vriendelijk, gezellig, nuchter. Een van de nieuwe hotspots is Het Industriegebouw in het Rotterdamse Hoogkwartier aan de Goudsesingel.

Met je vrienden naar de Veluwe

vakantie in nederland, bestemmingen, massatoerisme
Born: Unsplash

Dat de Veluwe het mooiste natuurgebied van Nederland en een walhalla voor wandelaars is, daarover is bijna iedereen het eens. Maar de Veluwe biedt nog meer dan alleen die mooie landschappen en bossen. Zo kun je op het Veluwemeer volop surfen en kitesurfen. Ook voor fietsers, op welk niveau dan ook, is de Veluwe een walhalla. Stop in lieflijke dorpjes als Ermelo, Garderen, Hoenderloo, Beekbergen en Putten voor een lunch. Dan nog het ultieme vriendenuitje: met een slager en jager het bos in, iets wat we vorig jaar zelf deden. Lees hier onze repo.

Chillen aan de Zeeuwse kust

vakantie in nederland, bestemmingen, massatoerisme
Bron: Unsplash

Woon je in het zuiden van het land, dan is het wellicht wat ver om naar de Waddeneilanden te trekken. Gelukkig hebben we in Nederland ook nog de provincie Zeeland, met een prachtige kust. Er zijn meerdere bestemmingen waar je zonder massatoerisme van je vakantie kunt genieten. Ieder strand heeft zijn eigen charme. Zo kun je in Cadzand miljoenen jaren oude haaientanden vinden en tref je meer levendigheid op het strand van Ouddorp. Check hier de mooiste stranden van Zeeland.

Fietsen Twente

vakantie in nederland, bestemmingen, massatoerisme, bestemmingen
Bron: Visit Twente

Voor de fietsers onder ons tippen we de prachtige regio Twente. Grensend aan Duitsland vind je hier de meest uiteenlopende fietsroutes door de prachtige landelijke natuur. Check hier de mooiste fietsroutes.

Wielrennen in Zuid-Limburg

vakantie in nederland, bestemmingen, massatoerisme, bestemmingen
Bron: ANP

Niet iedereen is het hier mee eens, maar Limburg hoort ook gewoon bij Nederland. Gelukkig maar, want Zuid-Limburg is prachtig. Hier vind je glooiende heuvels, prachtige landschappen en het bourgondische leven. Juist, de perfecte bestemming voor een weekendje weg met je wielervrienden. Overdag wielrennen door de mooie landschappen, ‘s avonds bier drinken en lekker eten. Betere bestemmingen in Nederland om te wielrennen vind je niet. Of zoals Tom Dumoulin het zegt: “Ik kan me geen beter trainingsgebied wensen dan het glooiende landschap van Zuid-Limburg. Elke helling is onderdeel van een wedstrijdparcours. En dat in mijn eigen achtertuin!”. Lees hier meer meer.

Meer Nederlandse bestemmingen zonder massatoerisme

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie bestemmingen zonder massatoerisme voor een vakantie in Nederland. Zo hebben we het nog niet over Drenthe gehad, om over de Noordzeekust maar te zwijgen. Bekijk voor meer inspiratie dit overzicht van alle Nationale Parken in Nederland.

🌴 Check ook deze 7 redenen om La Palma, het Canarische eiland zonder massatoerisme, te bezoeken

Reageer op artikel:
Vakantie in Nederland: 7 prachtige bestemmingen zonder massatoerisme
Sluiten