Alrik de Jong
Alrik de Jong Life 27 mei 2019

Zo boek je het goedkoopst een vakantie, volgens onderzoek

De prijs van een vakantie is gemiddeld 15 procent goedkoper als je die acht tot vier weken voor vertrek boekt. Dat blijkt uit onderzoek op basis van 20 miljoen verschillende prijzen. Vier weken voor vertrek stijgen de prijzen van de meeste vakanties weer. Ook opvallend: wie op dinsdag of woensdag vliegt, is het meest voordelig uit.

Vier tot acht weken voor vertrek boeken

Het online reisbureau Vakanties.nl onderzocht ruim 20 miljoen prijzen van verschillende vakanties in de afgelopen twaalf maanden. In het onderzoek zijn niet alleen de prijzen van bekende reisorganisaties meegenomen, ook de losse onderdelen zoals vluchten en hotels zijn onderzocht. Hieruit blijkt dat de gemiddelde prijs voor een vakantie het laagst is tussen acht en vier weken voor vertrek. “Boeken voor vertrek in juli, doe je dus uiterlijk in juni. Handig, want dan is het vakantiegeld net gestort”, vertelt Judith Eyck, directeur van de vakantiesite.

vakantie, goedkoop, boeken

Last minute vakantie net iets duurder

Het vakantiegeld is weer gestort. Meteen boeken of nog even rondsnuffelen? “Wacht niet té lang, want met een last minute boeking ben je niet gegarandeerd goedkoper uit”, stelt Eyck. “De prijs van een vakantie stijgt vanaf vier weken voor vertrek weer en kan bij regenachtige zomers flink toenemen”.

Wachten met boeken tot de laagste prijs beschikbaar is, heeft ook nadelen: populaire data en beperkte familiekamers raken uitverkocht. “In dit onderzoek keken we naar het gemiddelde prijspeil. Ideaal voor de flexibele reiziger, maar minder geschikt voor reizigers die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een familiekamer in een populair hotel”, aldus Eyck.

Vliegen op dinsdag of woensdag

In het hoogseizoen zijn vakanties wel 50 procent duurder dan in het laagseizoen. Toch zijn er enkele manieren om te besparen op een vakantie in het hoogseizoen. Uit het onderzoek blijkt dat vluchten op dinsdag en woensdag gemiddeld 15 procent goedkoper zijn dan vrijdag en zondag. Dat zijn de twee duurste dagen. Ook is de prijs van een middagvlucht hoger dan een vlucht vroeg in de ochtend. “Kijk ook eens naar vluchten vanaf Duitse luchthavens of Duitse reisorganisaties, vaak zit daar bagage nog inbegrepen bij de prijs”, tipt Eyck. Ter inspiratie: check deze minder bekende bestemmingen waar je echt eens naartoe moet tijdens je vakantie.

* Dat het onderzoek zo’n vier tot acht weken voor de zomer wordt gepubliceerd, zal overigens geen toeval zijn. De resultaten zijn in ieder geval gebaseerd op betrouwbare cijfers.

Reageer op artikel:
Zo boek je het goedkoopst een vakantie, volgens onderzoek
Sluiten