Creatieve oplossing: Universal brengt bioscoopfilms tijdelijk meteen digitaal uit

Hollywood plant jaren vooruit. Oftewel, studio’s die nu films uitstellen vanwege het coronavirus zullen als gevolg daarvan nog meer titels op moeten schuiven. Universal Studios pakt het anders aan.

Voor die studio in het bijzonder is het sluiten van bioscopen desastreus. Universal wilde de komende weken juist scoren met The Inivisible Man, The Hunt, Emma en Trolls World Tour. De horrorfilm The Invisible Man werd al geprezen door recensenten en The Hunt kon de vruchten gaan plukken van al zijn controverse.

Universal Studios pakt het anders aan

In plaats van later alsnog te gaan scoren in de bioscopen, heeft Universal Studios besloten om zijn nieuwe films direct digitaal uit te brengen. Althans, vanaf komende vrijdag. Voor een verwachte prijs van rond de 20 dollar kun je vanaf dan al die gloednieuwe films huren op digitale platforms. Denk aan Google Play, iTunes etc.

Alleen Trolls World Tour komt iets later. Dan hebben we het over 10 april, de dag waarop de animatiefilm uit zou gaan komen. 20 dollar is een forse prijs, gezien consumenten normaal gewend zijn een film voor rond de 4 dollar digitaal te huren. Of fans in deze tijden zo wanhopig zijn om gloednieuwe films te checken, is nog een kwestie van afwachten.

Waarom zo duur?

Die extreem hoge prijs komt echter niet vanuit het niks: studio’s verdienen simpelweg veel meer aan bioscooptickets dan aan dit soort modellen. Digitale releases zijn slechts goed voor een fractie van alle inkomsten die studio’s binnen kunnen harken.

Het is in ieder geval een interessant experiment. Studio’s zullen iets moeten gaan proberen, zeker nu het erop lijkt dat deze situatie langer gaat duren dan men verwachtte. Afgelopen weekend was het slechtste bioscoopweekend in 22 jaar, en deze week werd al een groot aantal bioscopen gesloten. Die inkomstenstroom droogt dus op.

Noodzaak

En dat doet pijn: de vorige Trolls film leverde alleen al 346 miljoen dollar op in 2016. Bioscoopzalen vol kinderen en hun ouders, die nu er (geheel terecht) verstandig voor kiezen om thuis te blijven. Of zij dan digitaal bereid zijn om er 20 dollar voor neer te leggen, blijft maar de vraag. Netflix en Disney+ staan immers ook vol met animatiefilms…

Over Disney gesproken: volgens analisten verliest de entertainmentgigant per dag alleen al 345.000 dollar vanwege het stopzetten van de productie van nieuwe titels. Het is een bizarre tijd, waarin steeds meer studios op creatieve manieren te werk zullen moeten gaan. Ondertussen hebben wij lijstjes met Netflix-titels voor je klaar staan die je moet checken als je thuis zit.

Deadline

Reageer op artikel:
Creatieve oplossing: Universal brengt bioscoopfilms tijdelijk meteen digitaal uit
Sluiten