5 écht unieke whisky’s die je kunt geven voor vaderdag

Je kan zondag natuurlijke een simpele Glenfiddich Malt whisky overhandigen, maar veel leuker is het om je ouwe heer te verrassen met een unieke whisky die je niet direct bij elke slijterij zult aantreffen – maar wat zeker helpt om waardering te oogsten. Je eigen smaak kan daarbij een aardige richtlijn zijn, maar we helpen je graag op de goede weg.

Glenmorangie Spios

Glenmorangie’s eerste single malt whisky, volledig gerijpt in Amerikaanse whiskey vaten en de negende release in de onvolprezen Private Edition-serie van de Highland Distillery. Met zijn smakelijke en volle karakter herinnert Glenmorangie Spìos (Schots Gaelic voor ‘specerijen’) aan de glinsterende hoogtijdagen van de Amerikaanse whisky uit het begin van de 20e eeuw. Toen werd de Amerikaanse whisky nog niet van mais gemaakt, maar van rogge.

Dat gegeven is op zich al voldoende om deze whisky te bombarderen tot het meest unieke cadeau om je verwekker te eren. Het kruid van de rogge barst uit naar het gehemelte. Subtiele tonen van toffee, kruidnagel en kaneel vermengen zich met het boterzachte vanille, voor een zoete en aanhoudende afdronk. Het is onmiskenbaar een single malt whisky die duidelijk de traditie van Glenmorangie in ere houdt, toch is het net even iets anders. Zeg maar gerust een whisky om indruk mee te maken. Hier te krijgen.

Whisky's voor vaderdag

Ardbeg Grooves

Gemaakt ter ere van de Ardbeg Day van dit jaar in juni, worden whiskyliefhebbers teruggenomen in de tijd. Tijd om feest te vieren en herinneringen op te halen met de release van Ardbeg Grooves, een limited-edition botteling. Het is de eerste whisky van de distilleerderij die is gerijpt in wijnvaten die intens verkoold zijn door zware groeven in het oppervlak van het hout te kerven. Het resultaat is een whisky met perfecte harmonie tussen smeulende, rokerige kaneel en de zoetheid van vanille-popcorn, stroop en peer. Te krijgen bij de betere slijterijen.

Ardberg whisky

The Glenlivet Captain’s Reserve

The Glenlivet, ’s werelds bekendste Single Malt Scotch, komt met zijn nieuwste ontdekking: de Captain’s Reserve. Gerijpt in Franse cognacvaten, brengt deze whisky de smaken van Schotland en Frankrijk samen. De rijping op cognacvaten geeft Captain’s Reserve de smaak van zoete mandarijnen in siroop, rijpe gepocheerde peren en rozijnen omhuld met chocolade. In combinatie met de kenmerkende romigheid en citrus nuances van The Glenlivet is deze nieuwe Single Malt de ultieme samensmelting tussen de Franse glooiende wijngaarden en de Schotse Hooglanden. Samengevat: een mooi cadeau voor vaders die van whisky houden. Hier te verkrijgen.

The Glenlivet whisky

Hunter Laing

Een echt bijzondere suggestie is een whiskey van Hunter Laing. Dit is geen distilleerderij, maar een bottelaar. Vorig jaar verrasten zij menig whiskyliefhebber met de release van maar liefst zes bijzondere Islay variaties. Deze werden gepresenteerd ter ere van de start van de bouw van de nieuwe Ardnahoe Distillery tijdens het beroemde Fèis Ìle festival.

De collectie, genaamd The Kinship, bestaat uit zes single cask Islay whisky’s met een gecombineerde leeftijd van 181 jaar, gekozen door Ardnahoe production director Jim McEwan, de voormalige Bruichladdich distilleerder die zijn pensionering onderbrak om Ardnahoe te helpen bij de start van de nieuwe distilleerderij. Het is daarmee Islay’s negende whiskydistilleerderij wanneer deze in 2018 wordt geopend.

Het Kinship-whisky-assortiment bestaat uit:

  • Een 34-jarige Port Ellen, gerijpt in Sherry-vaten en geprijsd op € 2.050,-
  • Een 33-jarige Caol Ila, gerijpt in Sherry-vaten en geprijsd op € 425,-
  • Een 30-jarige Bowmore, gerijpt in Sherry-vaten en geprijsd op € 575,-
  • Een 30-jarige Laphroaig, gerijpt in Bourbon-vaten en geprijsd op € 820,-
  • Een 28-jarige Bunnahabhain, gerijpt in Sherry-vaten en geprijsd op € 350,-
  • Een 26-jarige Ardbeg, gerijpt in Bourbon-vaten en geprijsd op € 800,-

Deze whisky is inderdaad redelijk hoog geprijsd, maar de kwaliteit is er ook wel naar. Je kan het uiteraard ook zien als degelijke investering, de kans op een bevoorrechte positie in het testament van je (schoon)vader neemt met een dergelijke cadeau zonder twijfel toe. Je broer en zus hebben dan in ieder geval het nakijken.

Saillant detail: deze malt whisky is normaliter niet te koop, zo’n 95% van de jaarproductie wordt opgekocht door de producent van Famous Grouse Blended Whisky. Je vindt ze online (alleen buitenland) of bij de betere slijterij.

Whisky voor vaderdag

Midleton Dair Ghaelach

Een blended whisky met een prijs van 215 euro? Dat mag iets bijzonders zijn en dat is de Midleton Dair Ghaelach dan ook. Het is de eerste Ierse whiskey waarbij Amerikaanse ‘Virgin Oak Hogsheads’ vaten zijn gebruikt voor de rijping. Om een meer dan perfecte blending te verkrijgen wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van destillaten van 15 tot 22 jaar oud. De bijkomende voorwaarde is dat deze wiskey’s gerijpt zijn op Amerikaanse Bourbon vaten. De whiskey kent dus een dubbele rijping, waarbij de laatste fase ruim tien maanden in beslag neemt. Deze whisky heeft dus licht zoete tonen van mout, boter, banaan, room en kaneel. Hier te verkrijgen.

whisky voor vaderdag
Reageer op artikel:
5 écht unieke whisky’s die je kunt geven voor vaderdag
Sluiten