Hot off the press: Uncharted The Lost Legacy preview

Speel je PlayStation 4-games vooral om jezelf een actieheld te wanen? Ben je op zoek naar avontuurlijke games waarin je een soort Indiana Jones uithangt? Of vind je het belangrijk dat games filmisch aanvoelen omdat je wederhelft met je meekijkt? Dan ben je waarschijnlijk wel bekend met de Uncharted-reeks – en anders moet je deze nu in huis halen.

Het nieuwste deel in deze reeks is een spin-off die de formule van Uncharted intact laat, maar op ambitieuze wijze probeert hier iets aan toe te voegen. Ontwikkelaar Naughty Dog en uitgeverij Sony nodigden ons uit voor een previewsessie, en wij waren aangenaam verrast.

Exotisch en filmachtig avontuur

Want Uncharted-games zijn altijd zeer lineaire ervaringen geweest die haast als speelbare avonturenfilms oogden. Nu wijkt Uncharted The Lost Legacy niet af van het avonturengenre, want het bevat nog steeds dezelfde ziel en atmosfeer, ook al maakt voormalige hoofdrolspeler Nathan Drake geen deel uit van deze vertelling.

In zijn plaats komt concullega Chloe Frazer, bekend van Uncharted 2. Ook zij heeft een Han Solo-kwaliteit over zich, hetzij ietwat grimmiger, waardoor dit nieuwste deel niet als een verarming aanvoelt. Want een verhaal dat eeuwenoude schatten en exotische locaties bevat, heeft een sarcastische hoofdrolspeler nodig die humor gebruikt om ernstige situaties te relatieveren.

“De kans is groot dat je met een grijns naar het scherm staart terwijl Chloe en Nadine elkaar verbaal fileren”

Chloe gaat dit avontuur echter niet alleen aan, want ze krijgt hulp van Nadine Ross, een antagonist uit Uncharted 4 die vooral te boek staat als een meedogenloze huurling. Zoals gebruikelijk in dergelijke avontuurlijke verhalen, volg je een onwaarschijnlijk duo dat in eerste instantie veelvuldig met elkaar botst, waardoor ze juist langzaam naar elkaar toe groeien (denk bijvoorbeeld aan de Michael Douglas-klassieker Romancing The Stone). En dit doen ze allemaal om een schat genaamd ‘de Gouden Slagtand van Ganesh’ te vinden in India, en natuurlijk zit een kwaadaardige leider van een militaire organisatie achter dezelfde schat aan.

De opzet is een bekend concept, maar de kracht zit hem in de uitvoering van ontwikkelaar Naughty Dog. Door goed schrijfwerk en geweldige stemacteurs komen de personages tot leven, en de kans is groot dat je met een grijns naar het scherm staart terwijl Chloe en Nadine elkaar verbaal fileren of zelfs niet op hetzelfde niveau communiceren (wat voor komische momenten zorgt).

Zoals altijd weet Naughty Dog echt een overtuigende sfeer neer te zetten waardoor het filmische gevoel er meteen in zit. Voor een popcorn waardig spektakel kun je altijd bij hen terecht en dat lijkt voor Uncharted The Lost Legacy ook het geval te zijn.

Groot open gebied

Naughty Dog is echter ook goed in het creëren van omgevingen en in dit geval zijn ze een stapje verder gegaan dan gebruikelijk. Zoals gezegd zijn Uncharted-games lineaire ervaringen waarin gebieden bewust relatief beperkt blijven. Uncharted The Lost Legacy breekt met deze regel en zet een groots open gebied neer genaamd The Westerm Ghats. Dit bergachtige junglegebied is vele malen groter dan een gemiddeld level uit eerdere delen. Sterker nog, het gebied is dusdanig groot dat je een Jeep krijgt om mee rond te rijden, omdat je anders te lang bezig bent met het rondreizen. Het kan zich niet meten met de pure openwereldgames zoals The Witcher 3 of Far Cry, al is het alsnog behoorlijk groot.

Over Far Cry gesproken: Uncharted The Lost Legacy lijkt een beetje geïnspireerd te zijn door deze reeks, want de mate van vrijheid in de missiestructuur en de mogelijkheden doen ons hieraan denken. Wanneer je een groep vijandelijke militairen treft, heb je de keuze om deze op geheel eigen wijze overhoop te knallen. Neem een hoge positie in en knal ze neer met een sluipschuttersgeweer, of werp een paar granaten en blaas iederen omver met een AK.

Je kunt echter ook sluipen en vijanden geniepig van achteren wurgen, met zo nu en dan een schot van een gedempt pistool. Mocht je deze sluiproute bewandelen, dan moet je uiteraard wel waken voor bewakers die jouw handelingen opmerken of de lijken van hun collega’s treffen. Met een beetje tactiek kom je heel ver.

Summer blockbuster

Ben je niet bezig met knallende actie, dan is de kans groot dat je aan het klimmen of slingeren bent. Dit doe je bijvoorbeeld omdat je een eeuwenoude tempel probeert te betreden die nogal onhandig gesitueerd is. Tijdens dit klimmen heb je de mogelijkheid om een werphaak te gebruiken zodat je als een heuse tarzan kunt slingeren, wat soms voor spectaculaire momenten zorgt. En wanneer je eenmaal de tempel weet te betreden – na enkele bijna-doodervaringen – krijg je een kleine puzzel voorgeschoteld. Uncharted The Lost Legacy blijft trouw aan het karakter van de reeks en deze diversiteit aan uitdagingen is daar een belangrijk onderdeel van.

Dat maakt Uncharted The Lost Legacy een interessante spin-off. Het is een op zichzelf staand verhaal dat ook werkt voor iedereen die geen enkel deel uit de reeks heeft gespeeld, maar het bevat alle karakteristieke kenmerken, en daarmee kan het een goede introductie zijn van de Uncharted-serie. Mocht het jouw introductie zijn, dan kun jij je opmaken voor een filmisch spektakel dat gepresenteerd wordt met indrukwekkende graphics en meeslepende scènes, zoals de fans dat al gewend zijn. Als je een summer blockbuster op de PlayStation 4 wil spelen, dan moet je Uncharted The Lost Legacy zeker in de gaten houden.

Uncharted The Lost Legacy komt uit op 23 augustus voor de PlayStation 4

Reageer op artikel:
Hot off the press: Uncharted The Lost Legacy preview
Sluiten