Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 16 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Een ultrarun van 200 km? Jake Catterall liep ’em op deze schoenen

Grote kans dat je vorige week zaterdag lekker languit op het strand lag. We geven je groot gelijk, want het was veel te warm om actief te zijn. Of toch niet? Op 8 augustus liep Jake Catterall namelijk een ultrarun van 200 kilometer. Hij had qua temperatuur geen slechtere dag kunnen kiezen, maar ondanks de tropische omstandigheden slaagde hij in zijn doel.

Jake Catterall is een extreme sportfanaat. Vooral als het om bergbeklimmen gaat, zoekt hij de randjes op van het menselijk kunnen. Wanneer hij niet op een bergtop staat, is hij in zijn woonplaats Amsterdam. De in Engeland geboren avonturier verhuisde vijf jaar geleden naar onze hoofdstad. Omdat het aantal bergen hier nogal beperkt is, ging Jake op zoek naar andere uitdagingen.

Ultrarun van 200 kilometer

Zo liep hij begin juni 31 rondjes door het Vondelpark (bij elkaar 100 kilometer), fietste hij binnen 28 uur van Amsterdam en Berlijn, deed hij mee aan meerdere Ironman wedstrijden en leverde nog veel meer bizarre prestaties. Aan dit prachtige lijstje kan hij nu dus ook een ultrarun van 200 kilometer toevoegen. Jake Catterall vertrok op 8 augustus uit Amsterdam en liep via Hilversum, Utrecht, Woerden en Gouda naar Rotterdam, om vervolgens via Den Haag en Zandvoort terug te lopen naar Amsterdam. Een ronde van 200 kilometer.

Een enorme uitdaging, zeker als het ook nog eens 30+ graden is. Maar hij heeft het gehaald. Na 29 uur hardlopen kwam Jake weer aan in het Vondelpark. Een bizarre prestatie die hem tot het uiterste dwong. Na afloop liet Jake weten dat hij halverwege zelfs last had van hallucinaties en moeite had met zien. Niet heel vreemd als je 100 kilometer hebt hardgelopen in de brandende zon.

De bizarre prestatie van Jake Catterall

Gelukkig wist hij mede dankzij zijn team de draad weer op te pakken, maar makkelijk werd het zeker niet. De laatste dertig kilometer was het 38 graden en moest hij iedere vijf kilometer even gaan zitten om te voorkomen dat hij neer zou vallen. Toch wist Jake zijn hoofd erbij te houden en de energie te vinden om het laatste stuk te voltooien. Dit laat wel zien dat dit niet alleen een fysieke, maar ook mentale overwinning is.

Jake Catterall Hoka
Jake Catterall. (Afbeelding: HOKA)

Naast goede benen en heel veel doorzettingsvermogen is ook het materiaal erg belangrijk. Jake Catterall liep deze bizarre ultrarun op de HOKA Carbon X. Een lichtgewicht wedstrijdschoen met een carbon plaat. Dit in combinatie met de Meta Rocker-geometrie zorgt ervoor dat je voeten zeer gemakkelijk afwikkelen. De schoen werkt bijna als een springveer en blinkt daarnaast uit in ondersteuning en stabiliteit.

HOKA Carbon X

Als je regelmatig lange afstanden loopt (en dan bedoelen we natuurlijk niet zo extreem als Jake) dan is de HOKA Carbon X de ultieme schoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een ultrarun van 200 km? Jake Catterall liep ’em op deze schoenen
Sluiten