Pim Jansen
Pim Jansen Life 3 dec 2020

Scheidsrechter voorkomt dat UFC-vechtster onbedoeld topless gaat

Als UFC-scheidsrechter heb je een scherp oog nodig. Zeker wanneer een gevecht naar de grond gaat, moet je goed in de gaten houden wat er allemaal gebeurt. Zelfs grootheden als Conor McGregor spelen namelijk wel eens vals. Maar het gaat niet alleen om de regels. Als scheidsrechter moet je er blijkbaar ook voor zorgen dat vechtsters niet topless het gevecht eindigen.

Zo bleek afgelopen weekend. Scheidsrechter Jason Herzog moest ingrijpen om te voorkomen dat Norma Dumont niet uitgekleed werd. De Braziliaanse vechtster zat bovenop haar tegenstandster en leek al vroeg in het gevecht op weg naar een overwinning. Ashlee Evans-Smith deed wat ze kon om te ontsnappen en duwde daarbij onbedoeld het topje van Dumont omhoog.

Bijna topless UFC gevecht

Op een gegeven moment zat het bovenstukje van De Braziliaanse zo hoog dat het gevecht bijna topless werd. Dit is uiteraard niet de bedoeling en dus greep Jason Herzog in. Vaak wordt dan even kort het gevecht onderbroken zodat de vechtster alles weer even recht kan trekken. Dit was gezien haar positie in het nadeel geweest van Dumont, terwijl de Braziliaanse er zelf niks aan kon doen. Gelukkig kwam Herzog met een beter oplossing.

Herzog vroeg de vechtsters even te stoppen om vervolgens het bovenstukje weer omlaag te trekken. Met een tikje op het bovenbeen liet hij Dumont en Evans-Smith weten dat het gevecht weer voortgezet kon worden. Het snelle en respectvolle handelen van Herzog werd zeker gewaardeerd. Op social media was er lof voor hem. De scheidsrechter zorgde ervoor dat Dumont niet halfnaakt op televisie zou verschijnen en loste het probleem netjes op zonder het gevecht te beïnvloeden.

Uiteindelijk wist Evans-Smith toch nog de ontsnappen uit deze positie, maar de overwinning ging alsnog naar Dumont. De Braziliaanse UFC-vechtster werd door de jury uitgeroepen tot winnaar van het gevecht. Hiermee komt ze op vijf overwinning tegenover slechts één nederlaag.

Ook kritiek voor scheidsrechters

In dit geval krijgt de scheidsrechter lof voor zijn actie, maar er is ook nog wel eens kritiek op de leidsmannen in de UFC. Zo kwam begin dit jaar een andere scheidsrechter in opspraak toen hij een gevecht veel te lang liet doorgaan. Jose Aldo werd compleet gesloopt door Petr Yan, maar de scheidsrechter greep niet in en liet de martelgang veel te lang doorgaan.

Reageer op artikel:
Scheidsrechter voorkomt dat UFC-vechtster onbedoeld topless gaat
Sluiten