UFC-debutant moet contract inleveren na misdadige actie in de octagon

Voor MMA-vechters is de UFC het hoogst haalbare. Een contract bij deze organisatie is alleen weggelegd voor de allerbesten. Die krijg je dus niet zomaar, maar je kunt ‘em wel heel snel weer kwijtraken. Daar weet Roman Bogatov nu alles van. De UFC verscheurde zijn contract namelijk al na één gevecht. En dat is volledig terecht.

Roman Bogatov stond op 11 juli voor het eerst in de octagon en de verwachtingen waren hooggespannen. De 29-jarige Rus verloor namelijk nog nooit een MMA gevecht. Vooral binnen de Russische MMA organisatie M-1 wist Bogatov veel indruk te maken. Hij won tien wedstrijden op rij en leek klaar voor het grote werk in de UFC.

Veelbelovende UFC-debutant

Zijn kans op het hoogste niveau kreeg hij een maand geleden tijdens UFC 251, maar Bogatov vergooide de wedstrijd en uiteindelijk ook zijn prille UFC-carrière. De Rus verloor de wedstrijd na jurybeslissing en dat was niet per se omdat hij slechter was dan tegenstander Leonardo Santos. Het verschil was dat hij zich, in tegenstelling tot zijn 40-jarige tegenstander, niet aan de regels kon houden.

Hoewel het soms niet zo lijkt, zijn er namelijk wel degelijk strenge regels binnen de UFC. Er zijn een aantal stoten, trappen en andere bewegingen die niet zijn toegestaan, of niet gebruikt worden in een bepaalde situatie. Roman Bogatov wist meerdere van deze regels in korte tijd te overtreden.

Vernietigend knietje gaat te ver

Dit gebeurde allemaal in de derde en laatste ronde. Het begon met een aantal ‘illegal strikes’. Dit zijn stoten, trappen of andere bewegingen die niet zijn toegestaan. Bogatov maakte zich hier in de clinch schuldig aan een de scheidsrechter greep ook in. Omdat deze vergrijpen nog enigszins meevielen, bleef het bij een strenge toespraak. Helaas kwam dat niet binnen bij de Rus.

Niet veel later ging de UFC-debutant ver over de schreef. Bogatov stond rechtop en had zijn tegenstander op één knie en tegen het hek. In deze situatie is het verboden om een knietje uit te delen. Dit kan namelijk zeer gevaarlijk zijn voor de vechter op de grond. De Rus leek dit te zijn vergeten en ramde zijn knie genadeloos hard tegen de schedel van Santos.

UFC grijpt in

De scheidsrechter kon niet anders dan ingrijpen en was zelf ook verbaasd over de stomme actie van Bogatov. “What are you doing?!” schreeuwt hij tegen de vechter en is vervolgens helemaal klaar met de Rus. Bogatov lijkt zijn excuses aan te willen bieden aan zijn tegenstander, maar die kans krijgt hij niet. De scheidsrechter stuurt Bogatov weg en ontfermt zich vervolgens over het slachtoffer.

Wonderlijk genoeg werd Roman Bogatov niet gediskwalificeerd voor deze schandalige actie. Hoewel hij mede door de strafpunten verloor, leek de Rus er dus nog goed vanaf te komen. Dat blijkt nu toch niet het geval. Bogatov en zijn manager hebben namelijk beiden laten weten dat de UFC het contact beëindigd heeft. De UFC zelf heeft dit nog niet bevestigd.

Ook scheidsrechter maken fouten

In dit geval greep de scheidsrechter uitstekend in, maar dat is helaas niet altijd het geval. Later op de avond van UFC 251 was er namelijk veel kritiek op een andere scheidsrechter. Hij greep niet in toen het al overduidelijk was dat het gevecht klaar was. Een ware martelgang volgde voor de verliezende vechter.

Reageer op artikel:
UFC-debutant moet contract inleveren na misdadige actie in de octagon
Sluiten