Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 21 dec 2019

Tweedehands Volvo V40 kopen? Dit is wat je moet weten

Volvo kwam in 2012 met de V40 als een opvolger voor de C30, V50 en de S40. Het model werd goed ontvangen en werd een groot succes. De Volvo blinkt uit op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid, zoals we van het Zweedse merk gewend zijn. Ben je op zoek naar een tweedehands Volvo V40? Dan is dit wat je moet weten.

Tweedehands Volvo V40 kopen

In 2012 kwam Volvo met een zeer succesvol model op de markt. Deze Volvo V40 werd in Nederland om meerdere redenen goed verkocht. Naast dat het een fraai ogend en degelijk model is, heeft het scherpe bijtellingstarief ook meegeholpen in de verkoop. Sommige dieselversies kwamen in aanmerking voor 14 procent bijtelling en die zie je nu ook op de occasionmarkt veel terug. Volvo stapte in 2014 af van de iconische vijfcilinder motor en gaf de V40 in 2016 een facelift.

Volvo V40
Bron:Wheelsage/Porlamfer

Benzinemotoren beginnen vanaf 120 pk in de T2 versie en dat loopt op tot een vermogen van maar liefst 254 pk in de T5. Deze vijfcilinder turbo is niet alleen de krachtigste, maar biedt ook nog een mooie roffel uit de uitlaat. Dieselmotoren starten vanaf 115 pk, de dikste V40 diesel kreeg 190 pk. Uitzoeken wat voor motor bij jou past is geen overbodige luxe, want er is veel keuze in zowel benzine- als dieselmotoren. Voor de fanatieke wintersporter is er ook een V40 Cross Country, die wat hoger op z’n wielen staat.

Uitrusting

Net als andere Volvo modellen is ook de V40 flink uitgerust op het gebied van veiligheid. Zo remt de compacte middenklasser uit Zweden automatisch voor naderende botsingen. Active cruise-control is optioneel te verkrijgen en de ergonomische stoelen bieden goede steun.

Volvo V40 interieur
Bron:Wheelsage/SRT

Aandachtspunten

De Volvo V40 is niet helemaal zonder gebreken. Zo kan het zijn dat de achteruitrijcamera een wazig of vertekend beeld geeft. Ook hapert de Keyless Entry soms. Wat grotere problemen kunnen opdagen bij de 1.6 dieselmotoren (D2 versies). De turbo van dit blok begeeft het soms relatief vroeg, met een prijzige reparatie als gevolg. Het is voor de V40’s met een dieselmotor ook aan te raden om goed warm te rijden, de olie kan anders vervuild raken.

Mocht je merken dat de T4 motoren niet zo krachtig aanvoelen in lagere versnellingen, dan kan dat kloppen. Deze leveren wat minder vermogen in de eerste en tweede versnelling om de aandrijflijn niet te overbelasten. Tot slot kan het zijn dat bij de D4 de EGR-klep vol komt te zitten met vuil. Je krijgt dan een melding in het dashboard die aangeeft dat er beperkt vermogen is. Slecht nieuws want vaak moet het onderdeel dan vervangen worden.

Aanschaf

Ondanks de aandachtspunten is de V40 een degelijke Volvo. De V40 biedt een hoop comfort en is scherp geprijsd. Je rijdt een Volvo V40 vanaf ongeveer 7.000 euro. Let wel, je hebt dan een vroege V40 met veel ervaring te pakken. Een nette versie kost ongeveer het dubbele en een Cross Country begint vanaf 9.000 euro.

Volvo V40
Bron:Wheelsage/Porlamfer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Autovisie

Reageer op artikel:
Tweedehands Volvo V40 kopen? Dit is wat je moet weten
Sluiten