5 reden waarom je (g)een tweedehands BMW 3 Serie moet kopen

Ben je op zoek naar een wat ruimere en stijlvolle tweedehands auto die heerlijk rijdt, dan staat de 3 Serie van BMW waarschijnlijk ook op je lijstje. Logisch, want deze Duitse bolide staat al jaren hoog aangeschreven en is goed vertegenwoordigd op de occasionmarkt. Maar is het verstandig om een tweedehands BMW 3 Serie te kopen?

De 3 Serie werd al in 1975 geïntroduceerd en heeft inmiddels al meerdere malen een flinke update gekregen. Om het overzichtelijk te houden, richting we ons in dit artikel alleen op het model dat tussen 2005 en 2012 op de markt werd gebracht. Deze E90 wordt namelijk gezien als de meest aantrekkelijke generatie en is vooral geschikt voor iedereen die een betaalbare BMW 3 Serie zoekt. Maar is dit eigenlijk wel een goede occasion? Onze vrienden van Autovisie hebben het antwoord.

Vijf redenen waarom je (niet) een tweedehands BMW 3 Serie (E90) moet kopen

1. Pluspunt: stuurplezier

De meeste tweedehands BMW 3 Series die je gaat tegenkomen hebben achterwielaandrijving en dat is een garantie voor rijplezier. De E90 heeft een zeer zuiver stuurgevoel. Er is geen wolligheid of rafeligheid waardoor je als bestuurder altijd de volle controle hebt. Let wel op dat het onderstel afgestemd is op veiligheid en voorspelbaarheid. Verwacht dus geen eenvoudig uitbrekende achterpartij zoals bij veel BMW’s wel het geval is. Desalniettemin haal je met deze auto heel veel rijplezier in huis.

Tweedehands BMW 3 Serie kopen touring
De Touring (stationwagen) variant. (Afbeelding: Wheelsage / Anatoly A.)

2. Pluspunt: het grote en diverse tweedehands aanbod

De BMW 3 Serie (E90) is goed vertegenwoordigd op de tweedehands automarkt, maar wat deze occasion nog interessanter maakt, zijn de vele keuzemogelijkheden. Ga je voor een sportieve coupé of zonnige cabrio? Of wordt het toch een sedan of de ruime stationwagon? En welke motor gaat het worden? Een krachtige benzinemotor of toch een zuinige diesel? En dan zijn er nog verschillende extra’s waar je uit kunt kiezen. Kortom, er is voor iedereen een geschikte tweedehands BMW 3 Serie.

3. Pluspunt: de motoren van de BMW 3 Serie

Zoals je in het vorige punt kunt lezen, valt er qua motor genoeg te kiezen. Het belangrijkste om te weten is dat je eigenlijk geen verkeerde keuze kunt maken. Elke 3 Serie rijdt fijn en de verschillende aandrijflijnen zijn allen erg prettig. Afhankelijk van je budget kunt je het wel nog leuker maken. Speelt geld niet echt een rol, ga dan zeker voor een krachtige en prachtige zes-in-lijn. Een beetje op de euro’s letten? Ga dan voor de 320i en 320d voor de beste mix tussen rijplezier en gebruikskosten.

4. Minpunt: een tweedehands BMW 3 Serie (E90) is niet foutloos

De BMW 3 Serie is een uitstekende auto, maar helaas zeker niet foutloos. Zo hebben met name de vroege E90’s nog wel eens last van elektronicaproblemen. Daarnaast is ook de bouwkwaliteit niet op alle punten even sterk. Sommige bekledingsstoffen en alu-look interieurdelen zijn nogal slijtagegevoelig. Verder zijn ook klapperende panoramadaken, windgeruis langs de deuren en knerpende raamrubbers/dakdelen kwaaltjes die vaker voorkomen. Houd daar dus rekening mee wanneer je een gebruikte 3 Serie aanschaft.

Tweedehands BMW 3 Serie kopen cabrio
De cabrio variant (Afbeelding: Wheelsage / Сергей Быков)

5. Minpunt: de aanschafprijs en onderhoudskosten

Een BMW 3 Serie is geen goedkope auto, ook niet als tweedehands. Voor een redelijk exemplaar uit 2005 betaal je bijvoorbeeld ook al snel 6.000 euro. Daar krijg je veel rijplezier voor terug, maar een goedkope occasions is het niet. Waar je ook zeker rekening mee moet houden zijn eventuele kosten na de aanschaf. Zoals gezegd is de E90 niet probleemloos en reparaties kunnen flink in de papieren lopen. Het is daarom zeker het overwegen waard om je tweedehands 3 Serie bij een merkdealer of merkspecialist te kopen. Hetzelfde geldt voor bijbetalen voor garantie.

Toch geen Tweedehands BMW 3 Serie?

Ben je op zoek naar rijplezier, maar zie je na het lezen van dit artikel toch af van een tweedehands BMW 3 Serie? Dan zou je altijd nog een Mini kunnen overwegen. Lees hier waarom dat (g)een goed keuze is. En houd ook onze vaste rubriek ‘droom occasion’ in de gaten. Hier vind je iedere dag een nieuwe tweedehands auto. Soms is deze exorbitant en uniek, maar we presenteren ook regelmatige betaalbare en toch spannende tweedehands auto’s.

Reageer op artikel:
5 reden waarom je (g)een tweedehands BMW 3 Serie moet kopen
Sluiten