Een tweedehands BMW 3 Serie kopen? Dit is wat je moet weten

Het kopen van een nieuwe auto is niet iets dat je zomaar even doet. Zeker niet als je voor tweedehands gaat. Je wilt tenslotte niet je zuurverdiende euro’s uitgeven aan een auto die je vervolgens alleen maar ellende bezorgt. Daarom gaan wij je helpen bij het vinden van je nieuwe occasion. Iedere week bespreken we een populaire tweedehands auto en vertellen we je precies waar je op moet letten. Met deze week de BMW 3 Serie.

De BMW 3 Serie F30

De BMW 3 Serie is alles wat je nodig hebt als je opzoek bent naar een sportieve zakelijke auto. Het is al jaren de benchmark in zijn klasse en de auto straalt succes uit. Met de aandrijving op de achterwielen onderscheidt BMW zich van de andere premium merken uit Duitsland. Wat kost deze ultieme rijdersauto op de occasionmarkt en waar moet je op letten?

Aandrijflijn

In 2012 lanceerde BMW de zesde generatie van de belangrijkste auto voor het merk, de BMW 3 Serie F30. Met verkoopaantallen ver boven de twaalf miljoen is ook deze generatie een groot succes gebleken. Wat motoren betreft is er voldoende keuze. Van de instapmotor die BMW in de 316i heeft gelegd met 136pk tot een 340i met 326pk.

Dieselmotoren beginnen vanaf 116pk voor de 316d en de 335d heeft een vermogen van 313pk. Het overgrote deel heeft een viercilindermotor in combinatie met een automatische transmissie. De BMW 3 Serie is leverbaar met een driecilinder (vanaf 2015), viercilinders en zescilinders. Dit kan in combinatie met een handgeschakelde zesbak of de 8 traps automaat.

Onderstel

De BMW 3 Serie beschikt over een van de beste onderstellen. Strakke wegligging in combinatie met achterwielaandrijving of vierwielaandrijving zorgen voor ultieme rijeigenschappen. Het onderstel is standaard al heel goed maar met het optionele M-pakket wordt alles nog een tandje strakker en verfijnder.

Houd wel rekening met de nadelen die ook bij een achterwiel aangedreven auto komen kijken. Als de auto gebruikt wordt om jaarlijks op wintersport te gaan, dan is het BMW X-drive systeem aan te raden. Het X-drive systeem van BMW (vierwielaandrijving) levert veel meer grip dan enkel achterwielaandrijving, alleen zie je dit wel terug in het verbruik.

De BMW 3 Serie is niet de ruimste auto in zijn klasse. Achterwielaandrijving brengt met zich mee dat er een as door de middentunnel naar achter loopt. Dit komt de ruimte met name achterin niet ten goede. De 3 Serie is wat straffer geveerd dan de gemiddelde auto. Mocht je dit als oncomfortabel ervaren, zoek dan bijvoorbeeld naar een auto in de Franse hoek. Verder is het interieur van een oudere 3 Serie anno 2019 wel wat gedateerd en hangt er een stevig prijskaartje aan de bolide.

Aandachtspunten

Let met het kopen van een auto in deze prijsklasse goed op wat je koopt. Volledige onderhoudshistorie is bijvoorbeeld essentieel. Bij de dieseluitvoering is het belangrijk dat de kilometerstand niet te laag is voor de leeftijd van de auto. De diesels zijn gevoelig voor korte afstanden waarbij het blok niet helemaal op temperatuur komt.

Tweedehands BMW 3-Serie

Let gelijk ook even op de temperatuurmeter. Kapotte thermostaten en/of waterpompen zijn een relatief veelvoorkomend probleem. Controleer tot slot op eventuele trillingen. Mocht er een trilling in het stuur zitten kan het goed zijn dat het stuurhuis kapot is.

Aanschaf van een BMW 3 Serie

Je rijdt een BMW 3 Serie vanaf ongeveer 13 duizend euro. Mocht je opzoek zijn naar een jong gebruikte 3 Serie ben je al snel zo’n 35 duizend euro kwijt. Dit vraagt wat van je portemonnee, maar dan staat er wel een hele strakke BMW op je oprit!

Een tweedehands auto kopen

Mocht je daadwerkelijk op zoek zijn naar een tweedehands auto, let dan goed op. Niet iedereen is te vertrouwen en daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Wij hebben hier zes essentiële dingen op een rijtje gezet en vertellen je hier waarom je niet blind moet afgaan op de kilometerstand. Tot slot kun je hier lezen hoe je voorkomt dat je te veel betaalt voor een tweedehands auto. You’re welcome!

Tweedehands BMW 3-Serie Touring
BMW 3-Serie Touring NetCarShow

Toch geen tweedehands BMW 3 Serie kopen?

Ben je toch niet zeker over deze Duitse bolide? Misschien past een Renault Clio dan beter bij je. Of wat dacht je van een Volvo V40?

AutoBlogAutoweek

Reageer op artikel:
Een tweedehands BMW 3 Serie kopen? Dit is wat je moet weten
Sluiten