De wartaal van Trump over het klimaat

Het is geen nieuws dat Donald Trump op het vak klimaat niet het hoogste rapportcijfer scoort. Maar na het interview met de Britse journalist Piers Morgan, over onder meer de ijskappen en het klimaat, maakt het hoongelach plaats voor medelijden. De president van Amerika snapt het gewoon niet meer.

Climate change vs. global warming

Om te beginnen met de basisbegrippen climate change en global warming. We citeren Donald Trump even in zijn eigen taal, omdat het warrige taalgebruik moeilijk te vertalen is.

There is a cooling, and there’s a heating. I mean, look, it used to not be climate change, it used to be global warming. Right? That wasn’t working too well because it was getting too cold all over the place“, reageerde Trump of hij gelooft in klimaatverandering.

Vrij vertaald zei: “Er is koeling en er is verwarming. Ik bedoel, het was vroeger geen klimaatverandering, maar opwarming van de aarde. Dat werkte niet al te goed, want het was overal te koud.”

Hij begrijpt de essentie niet. De basics. De opwarming van de aarde ziet hij los van het klimaatprobleem. Interessante visie.

De ijskappen van Trump

Trump was overigens nog niet uitgesproken. Hij vervolgde zijn woordenbrij met een ander uniek statement: “The ice caps were going to melt, they were going to be gone by now, but now they’re setting records, okay, they’re at a record level.”

Om alle twijfels weg te nemen, vroegen verschillende media, waaronder Reuters, toch maar even hoe het echt zit met de ijskappen.

donald trump, klimaat, ijskappen

“IJskappen smelten wereldwijd in hoog tempo. Ik vermoed dat Trump een andere planeet onder de loep heeft genomen”, aldus Michael Zemp tegen de Britse nieuwsdienst. Zemp is directeur van de World Glacier Monitoring Service, die wereldwijd honderden gletsjers en ijskappen in de gaten houdt.

Het klimaatakkoord van Parijs

Dan nog de vraag van Piers Morgan of hij eventueel weer terug wil keren in het klimaatakkoord van Parijs. “I would love to, but it’s got to be a good deal for the United States”, aldus Trump, die daarmee doelt op zijn wens om kolen en gas te mogen blijven gebruiken.

Dus wat zijn de opvattingen van Trump over het milieu? “I’ll tell you what I believe in. I believe in clean air, I believe in crystal clear, beautiful water, I believe in just having good cleanliness”, aldus de Amerikaanse president tegen Morgan. Tja.

Reageer op artikel:
De wartaal van Trump over het klimaat
Sluiten