Trump wordt de eerste president zonder Bond-film sinds Eisenhouwer

Donald Trump wordt de eerste president sinds Dwight D. Eisenhower die het in zijn ambstermijn moet doen zonder James Bond-film.

“Je kunt zeggen over Trump wat je wil, hij heeft wel dit en dat voor elkaar gekregen”, hoor je veel mensen zeggen. Natuurlijk zijn bepaalde beslissingen hem te prijzen, maar een glashard feit is dat hij vooral gefaald heeft. Zo is hij de eerste president sinds die het moet doen moet doen zonder James Bond-film sinds het ontstaan van de filmfranchise.

Trump beleeft zeldzaam ambstermijn zonder Bond-film

James Bond is niet de langstlopende filmfranchise. Die eer gaat naar Godzilla, die in 1954 voor het eerst te zien was op het witte doek. Daarna komt James Bond. In 1962 kwam met Dr. No de eerste film uit. President Dwight D. Eisenhower, wiens ambstermijn in 1961 verliep, greep net naast deze gebeurtenis. Zo ging John F. Kennedy, uitgesproken fan van de boeken van Ian Flemming, ervandoor met de primeur.

Sean Connery was in You Only Live Twice (1967) zijn tijd ver vooruit met een mondkapje. Lyndon B. Johnson was destijds president. (Afbeelding: EON)

Sedertdien zijn er vijfentwintig Bond-films gemaakt en maakte alle Amerikaanse presidenten er een of meerdere mee tijdens hun ambstrermijn. Die reeks houdt op bij Donald Trump. Ter verdediging van de nog altijd zittende president: normaal gesproken had hij No Time To Die meegemaakt. Maar de laatste film met Daniel Craig als James Bond is door de pandemie twee keer uitgesteld.

007-films oneerlijk verdeeld over presidenten

De releasedatum van No Time To Die staat nu op 2 april 2021, terwijl het presidentschap van Trump op 20 januari afloopt. Joe Biden kan er na iets meer dan drie maanden dus direct eentje bijschrijven. De huidige president zal dit ongetwijfeld frauduleus vinden en daarbij moeten we toegeven dat de films wel wat eerlijker verdeeld hadden kunnen worden onder de presidenten.

Zo had Ronald Reagan er vier: For Your Eyes Only (1981), Octopussy (1983), A View to a Kill (1985) en The Living Daylights (1987). Barack Obama had met Skyfall (2012) en Spectre (2015) maar twee James Bond-films. George H.W. Bush moest het zelfs doen met slechts eentje, Licence to Kill (1989). Laatstgenoemde president is vanaf 20 januari zijn diepterecord dus kwijt aan Donald Trump.

🎬 Check ook: Deze Jamaicaanse vrouw is de nieuwe 007

Reageer op artikel:
Trump wordt de eerste president zonder Bond-film sinds Eisenhouwer
Sluiten