5 redenen om juist nu Trump: An American Dream op Netflix te kijken

De documentaireserie Trump: An American Dream staat al even op Netflix. Maar juist nu, met de presidentsverkiezingen die naderen, is de docu-serie een absolute aanrader.

Wie is Donald Trump? Hoe kan het dat deze man president van de Verenigde Staten is geworden (en misschien zelfs nog een keer wordt)? Wat zijn zijn successen en schandalen? En vooral: wat gaat er om in het hoofd van de man die zijn land tijdens het begin van de coronacrisis vertelde dat desinfectiemiddel injecteren misschien wel de oplossing is tegen COVID-19? Voor meer duiding stream je Trump: An American Dream op Netflix. 5 redenen om te kijken.

1. Tijdgeest van verschillende Amerika’s

Alleen de tijdgeest van de verschillende Amerika’s is al reden genoeg om deze docu-serie te kijken. In zijn carrière maakte Donald Trump de presidenten Carter, Reagan, Bush, Clinton, Bush jr., Obama en uiteindelijk zichzelf mee. Zo maak je in de miniserie een kleine tijdreis door de Verenigde Staten. Donald Trump heeft overigens altijd de politiek opgezocht, om maar in de publiciteit te komen. Wat dat betreft is hij een briljant pr-man. Hij is lid van zowel de Democraten als Republikeinen geweest en doneerde aan beide partijen.

2. Het carrièrepad van Donald Trump

Wat mooi naar voren komt in de documentaire is de haast ziekelijke drang om succesvoller te worden dan zijn vader, die als vastgoedontwikkelaar al behoorlijk succesvol was. Waar Fred Trump weinig risico’s nam en op iedere cent lette, was zoon Donald roekeloos. Zijn eerste grote succes was het bouwen van de Trump Tower, waarna hij een publiekelijk bekend figuur werd.

Daarna waagde hij zich in de casinowereld en werd hij koopziek. Dat leverde hem de nodige faillissementen op. Maar hij kwam er altijd weer bovenop en inmiddels is wel bekend dat hij zowel binnen als buiten de vastgoedwereld aardig wat verdiend heeft, al dan niet op slinkse wijze. In seizoen 1 van Trump: an American Dream wandel je zijn carrièrepad af, van koopzieke vastgoedontwikkelaar tot president.

3. Persoonlijkheid

Op het begin van Trump: an American Dream staat zijn allereerste tv-interview in 1980 met Rona Barrett centraal. Daar zie je nog een relatief innemende man zitten, die met al zijn charmes sympathiek overkomt. Maar na zijn eerste tegenslagen en schandalen zie je de transitie van ambitieuze vastgoedman tot een ‘roofdier met giftanden’, zoals hij het zelf noemt. In zijn beleving bestaat de wereld uit roofdieren en prooien en dat neemt hij steeds letterlijker. Hij is betrokken bij zo veel schandalen, dat een schandaal bij hem geen waarde meer heeft. Ook dat is een gave.

4. Vriend en vijand aan het woord

Voor- en tegenstanders van Donald Trump zullen het hier niet mee eens zijn, maar de docu-serie kent geen vooringenomen standpunt. Vriend en vijand worden geïnterviewd in deze Netflix-documentaire en de interpretatie wordt overgelaten aan de kijker.

5. Docu-serie van vier afleveringen

Ook prettig: Trump: an American Dream is niet onnodig uitgesmeerd over te veel afleveringen, waar Netflix soms een handje van heeft. De docu-serie bestaat uit vier afleveringen en is hier te bekijken.

Check ook: 5 feiten over Michael Bloomberg, die Amerika wil verlossen van Trump

Reageer op artikel:
5 redenen om juist nu Trump: An American Dream op Netflix te kijken
Sluiten