Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Travel 13 jan 2020

Met de trein door Europa als medicijn voor vliegschaamte

Een treinreis door Europa is hét medicijn voor mensen met vliegschaamte. Na die ene keer wil je nooit meer anders. Het onthaasten begint vanaf de eerste seconde en je herontdekt de kunst van het eindeloze raamstaren in de trein. Van Scandinavië tot de Zwitserse Alpen, dit zijn onze favoriete treinreizen door ons continent.

Vliegschaamte behoorde in 2018 al te de Van Dale-woorden van het jaar en begint zich steeds meer te nestelen tussen de oren van de bevolking. Naar een bestemming in Europa vliegen is hetzelfde als even vlug met de auto heen en weer naar de supermarkt voor een pak koffie. Met het argument dat het Europese treinnetwerk belabberd is, kom je niet weg. Europa is inderdaad geen Japan, maar de mogelijkheden voor een rondreis per trein zijn enorm en steeds betaalbaarder. Drie favorieten van Manners op een rij.

1. Met de trein door Scandinavië

Om te beginnen met een treinreis door Scandinavië. Het woord vliegschaamte is tenslotte een letterlijke vertaling van het Zweedse flygskam. Reizen met de trein door Zweden en Noorwegen is betaalbaar, comfortabel en makkelijk. Een bekende treinreis in Noorwegen is Oslo – Flåmsbana – Bergen, waarbij de fjorden en watervallen je om de oren vliegen en een hoogteverschil van 886 meter wordt overbrugd. Oslo is vanaf Amsterdam makkelijk bereikbaar met de trein.

noorwegen, trein, visit norway
Met de trein door het niet normaal mooie Noorwegen (Afbeelding: Visit Norway)

Als je wat meer tijd hebt, dan ligt er een treinreis van Amsterdam naar de poolcirkel en weer terug voor je uitgestippeld. Van Amsterdam rijd je via Kopenhagen, Stockholm, Boden en Kiruna naar Narvik, dat boven de poolcirkel ligt. Via Bodø, Andalsnes, Bergen, Oslo en Göteborg rijd je weer terug. Onderweg word je getrakteerd op alles wat Scandinavië te bieden heeft; Noorse fjorden, Zweedse bossen, landerige landschappen en de vele meren in Lapland. Bepaal zelf of je onderweg gaat wildkamperen of overnacht in hotelletjes. Voor de treintickets ben je in totaal zo’n 450 euro kwijt. Niet veel voor een retourtje poolcirkel.

2. Een treinreis dwars door de Zwitserse Alpen

De Zwitserse Alpen lenen zich als geen ander voor een rondreis per trein. Zo heb je de Glacier Express, een sneltrein in Zwitserland die al sinds 1930 de plaatsen St. Moritz, Chur, Disentis, Andermatt, Brig en Zermatt verbindt. Dit is een van de mooiste treinreizen ter wereld, dwars door het sprookjeslandschap van de Zwitserse Alpen. Ook de Bernina Express, een route van Zwitserland naar Italië, is een aanrader. De Zwitserse Alpen zijn makkelijk met de (nacht)trein te bereiken vanaf Nederland. Tot ziens vliegschaamte.

trein, glacier express, treinreis, europa, treinreizen, vliegschaamte
Glacier Express door Zwitserland (Afbeelding: Unsplash)

3. Via Berlijn naar Moskou

Een treinrondreis van een heel andere orde is die van Berlijn naar Moskou, dwars door de geschiedenis van het communistische Europa na de Tweede Wereldoorlog. Er zijn verschillende routes en omwegen mogelijk, maar de meest logische leidt je dwars door Polen, Wit-Rusland en een klein stukje Rusland naar Moskou. Grauwe Sovjet-plekken worden afgewisseld met mooie landschappen en historische steden. Voor een volledige beleving neem je de Parijs Moskou Express.

Meer treinreizen door Europa

Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden voor een treinreis door Europa. Een algemene tip: hoe vroeger je boekt, des te goedkoper een ticket. Bekijk hier meer Europese treinreizen.

?? Check ook: Wandelen in Noorwegen: zeven hemelse hikes over de fjorden

Reageer op artikel:
Met de trein door Europa als medicijn voor vliegschaamte
Sluiten