Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Life 16 jun 2018

Travel Manners: IJsland in 5 verrassende hoogtepunten

IJsland is populair. Vulkanen, gletsjers, warmwaterbronnen, ruige natuur. Je hebt er vast wel eens wat over gelezen. Wij wilden wel eens zien wat het land te bieden had en gingen in drie dagen het eiland over. Inderdaad veel ruige natuur, maar IJsland verraste ons ook op andere fronten. De verfijnde smaak van IJslanders, de extreme trots voor hun nationale voetballers, het coole Reykjavik. Dit is IJsland in 5 verrassende hoogtepunten.

1. Reykjavik

We horen iedereen altijd over de mooiste natuur, bij Reykjavik hadden we eigenlijk nooit echt stilgestaan. Maar deze stad is rauw en cool, vooral in de avonduren. Van kleine kroegjes met live punkmuziek tot interessante clubs zonder ingewikkelde dresscode. IJslanders hebben niet zo veel met mode, als het maar praktisch is. Wij brengen de meeste tijd door in het artistiek ingerichte Mikkeller and Friends, een uniek barretje met een interessante mix aan mensen en een waslijst aan speciaalbier van het Deense Mikkeller. Als je daar nog nooit van gehoord hebt, dan valt er nog een wereld te ontdekken.

ijsland, icelandair stopover, hoogtepunten (5) (1) (1) (2)

Een andere must-see hotspot in de Reykjavik is Höfði, waar Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov tijdens de tijdens de Reykjavik Summit in 1986 drie dagen lang praatten over de beëindiging van de Koude Oorlog. Ook wandelen we gratis binnen bij Harpa (foto), kan gewoon. Harpa is het nieuwe opera- en concertgebouw waar je als liefhebber van architectuur niet omheen kunt. Architect Henning Larsen en de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson zijn de breinen achter dit gebouw.

2. Afram Island!

Of je nou wel of niet iets met voetbal hebt, in IJsland is het voor iedereen een belevenis. Vrouwen en mannen staan even hard te krijsen, maar alles in gemoedelijke sfeer. Met ongeveer 334.000 is het een klein wonder dat IJsland zich heeft geplaatst voor het WK 2018 in Rusland. De voetballers zijn dan ook de moderne goden van IJsland en worden op alle manieren geëerd. “Tijdens het EK in 2016 zat 99 procent van alle IJslanders voor de televisie, de rest lag in coma”, grapt een buurman naast wie wij in het stadion van Valur Reykjavik.

ijsland, icelandair stopover, hoogtepunten (6) (1)

Hebben ze daar een officiële competitie dan? Ja, en wij zitten bij dé derby van het seizoen, het Ajax – Feyenoord van IJsland: Valur Reykjavik – KR Reykjavik. Saillant detail: het thuis- en uitvak worden afgescheiden door een geel lint. Geniaal. Oké, het voetbal is niet om aan te gluren. Hadden we ook niet verwacht. Maar de sfeer is zoals die bij een voetbalwedstrijd in Utopia. Mannen, vrouwen, jongens, meisjes en zelfs baby’s gillen allemaal even fanatiek mee. En als de bondscoach halverwege de tribune oploopt, kijkt niemand op of om. Nuchtere en sympathieke lui die IJslanders, met de instelling van een beest. Wij zijn tijdens het WK niet voor België, maar voor IJsland.

Mocht je een overstop maken in IJsland, dan kun je tegenwoordig de 90-minuten Team Iceland Stopover maken. In de speelduur voetbalwedstrijd treed je dan in de voetstappen van de sterspelers van IJsland aan de hand van speciaal ontwikkelde excursies.

3. Train the Icelandic Way

Of je nou voetballer, ‘sterkste man’ of handballer bent, in IJsland wordt een hike door de natuur gezien als een van de belangrijkste onderdelen. Dit wordt gezien als het moment voor reflectie en teambuilding. Wij maken een hike in Thingvellir National Park, de plek waar het Europese continent het Amerikaanse continent raakt. IJsland drijft hier per jaar 1 à 2 centimeter per jaar uit elkaar en dat is veel. Hoe dan ook: hiken hier is het summum.

ijsland, icelandair stopover, hoogtepunten (4)

We lopen langs watervallen die je herkent uit Game of Thrones, dat hier deels is opgenomen, en vullen onze fles met water uit een gletsjermeer. Helderder krijg je het niet. De natuur hier is rauw, ruig, soms kleurrijk en dan weer desolaat; prachtig. Ter afsluiting relaxen we als een pro in Fontana, een van de natuurlijke warmwaterbronnen die IJsland rijk is. In dit artikel lees je alles over de 7 mooiste hikes van IJsland.

4. De verfijnde smaak van IJslanders

We weten niet waarop ons vooroordeel was gebaseerd, maar we hadden ten onrechte niet verwacht dat IJslanders een verfijnde smaak hebben. Lam, rendierpaté, lokale vis, we eten onze vingers erbij op. Wat je ook eet in IJsland, het is met aandacht bereid. Om over de ‘beste hotdog ter wereld’ maar te zwijgen. Die eten we bij een klein kraampje, Bæjarins Beztu Pylsur genaamd. Het verhaal gaat dat Bill Clinton hier in 2004 in een gretige bui 2004 bijna werd geschept door een auto, nadat hij bij het kraampje was afgezet. Lang verhaal kort: prima hotdog, hij valt in het niet bij de rest wat eten.

Op een middag lunchen we bij Friðheimar, een restaurant in een tomatenkas ergens in de IJslandse wildernis. Overal op IJsland vind je groentekassen, die volledig voorzien worden van stroom dat wordt opgewekt via natuurlijke warmwaterbronnen. Hier worden biologische tomaten gekweekt, in alle gerechten zitten dan ook tomaten verwerkt, tot de cheesecake aan toe.

ijsland, icelandair stopover, hoogtepunten (7)

Nog meer verrast worden we in de Fish Company in Reykjavik, een culinaire plek zonder poespas met internationale gerechten die dan weer grotendeels gemaakt zijn van lokale seizoensproducten. Sublieme wijnen die naadloos aansluiten bij onder meer de asperges in Noorse stijl met kingcrab en kreeft. Maar het hoogtepunt is een IJslandse combinatie van lamsrib en langzaam gegaarde lamsnek met knolselderij.

5. Icelandair Stopover

Dan nog even een tip waar wij pas te laat achter kwamen. In principe kun je een korte trip naar IJsland ‘gratis’ maken. Mocht je een keer een reisje naar New York of een andere Amerikaanse stad plannen, dan biedt Icelandair een een gratis stopover aan. Weinig mensen weten dat. Heb je op IJsland alleen nog een camper of hotel nodig.

Foto’s: Manners in IJsland

Reykjavik

ijsland, icelandair stopover, hoogtepunten (6)
ijsland, icelandair stopover, hoogtepunten (5) (1) (1)
reykjavik, ijsland, verrassende hoogtepunten
ijsland, icelandair stopover, hoogtepunten (5) (1) (1) (2)
ijsland, icelandair stopover, hoogtepunten (7) (1)

Welkom in Game of Thrones

Game of Thrones is hier in de winter opgenomen. Dan ligt zo’n beetje heel IJsland vol met sneeuw.

ijsland, icelandair stopover, hoogtepunten (2)

Relax like a pro in Fontana

ijsland, icelandair stopover, hoogtepunten (5)

Het gletsjermeer in Thingvellir National Park

ijsland, icelandair stopover, hoogtepunten

Uitzicht vanuit ons designhotel in Marina (tijd: 23.21 uur)

ijsland, icelandair stopover, hoogtepunten (5) (1)

Cocktails bij The Fish Company

ijsland, icelandair stopover, hoogtepunten (7) (1) (1)
Reageer op artikel:
Travel Manners: IJsland in 5 verrassende hoogtepunten
Sluiten