Alrik de Jong
Alrik de Jong Eten & Drinken 22 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Hemels trappistenbier in Nederlandse winkels door abdijmisbruik

In België hebben ze eeuwen geleden een van de meest goddelijke dranken op aarde gebrouwen, waar Nederlanders anno 2023 misbruik van maken door het elixer voor woekerprijzen te verkopen. Maar de paters van het Vlaamse West Vleteren, die het gelijknamige trappistenbier brouwen, hebben het licht gezien en zijn bekeerd tot het kapitalisme.

Jawel, het godendrankje gaat in de algemene verkoop in Nederland. Het mag dan klein bier zijn tegenover de cocaïnehandel in de Lage Landen, wellicht ligt hier het testament voor het mogelijk legale drugssysteem van de toekomst. Het lijkt de enige manier om de zondaars van de zwarte markt uit het Sodom en Gomorra van de genotsmiddelenmarkt te verdrijven.

West Vleteren te koop in Nederlandse slijterijen

De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren verkopen binnenkort hun trappistenbier via Nederlandse slijterijen. Het gaat om de soorten Blond, 8 en 12. Daarmee wil de abdij de woekerprijzen van de illegaal op de Nederlandse markt gebrachte bieren een halt toeroepen.

Het gaat om een jaarlijkse levering van ongeveer 240.000 flessen aan “een groot aantal onafhankelijke Nederlandse slijterijen”, maakt de West-Vlaamse abdij bekend. In eerste instantie gaat het om een proef van minstens een jaar. De eerste Westvleteren-flesjes moeten tegen 18 juni verkrijgbaar zijn.

De Sint-Sixtusabdij brouwt jaarlijks 7500 hectoliter liter bier, verspreid over zo’n vijftig dagen. Tot nu toe was Westvleteren enkel verkrijgbaar bij de abdij zelf, en enkel voor particulieren. Maar sommige van hen maakten daar misbruik van, zo stelt de abdij. De alom aanbeden kratten werden namelijk bij terugkomst in Nederland voor een veelvoud van de aankoopprijs verkocht.

Zeldzaam bier verkopen voor levensonderhoud

“Deze woekerpraktijken staan lijnrecht tegenover de waarden van de monnikengemeenschap. De broeders uit West Vleteren willen namelijk dat zoveel mogelijk mensen van hun trappistenbieren kunnen genieten tegen een normale, eerlijke prijs”, aldus de abdij. De omzet van het bier wordt uitsluitend gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en de salarissen van de mensen die in de abdij werken. Ook gaat een deel naar het onderhoud van het klooster.

De illegale handel in Westvleteren-bieren leidt ertoe dat veel houten kratten en lege flessen verloren gaan. Daardoor moet de abdij naar eigen zeggen jaarlijks veel nieuw materiaal aanschaffen. Ook daarover worden nu afspraken gemaakt. Voordat de flesjes bier naar Nederland komen, worden de flesjes bij een bedrijf uit Hulst verpakt in kartonnen dozen. Daarmee komen de houten kratten niet op de Nederlandse markt. Consumenten kunnen hun lege flesjes terugbrengen naar de slijterij, waarna ze retour gaan naar de abdij. Lees hier meer over de bieren en de abdij.

Niet het enige zeldzame trappistenbier

Bekijk ook de meest zeldzame bieren ter wereld (inclusief West-Vleteren) en de prijs per fles.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.