Ontslagen? Zo bereken je op hoeveel vergoeding je recht hebt

Ontslagen worden is altijd even schrikken. Want hoe moet je nou verder? Vaste kosten als huur gaan gewoon door als je geen werk hebt. Gelukkig heb je recht op een financiële vergoeding van je werkgever. Dit wordt ook wel de transitievergoeding of ontslagvergoeding genoemd.

Wat is het verschil? Aan hoeveel geld moet je denken? Zo zit de vork in de steel.

Betekenis van transitievergoeding

Bij ontslag heb je volgens de wet recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld om je te helpen bij de overstap naar een nieuwe baan. Een voorwaarde hiervan is dat jij niet degene bent die ontslag neemt. Je werkgever is dus degene die je wil ontslaan of die jouw contract niet verlengt. Ook bij een tijdelijk contract heb je hier dus recht op, je hebt niet perse een vast contract nodig voor een transitievergoeding.

Op hoeveel geld je kan rekenen hangt af van twee onderdelen: jouw maandsalaris en de duur van het dienstverband. Als we even kort door de bocht gaan, bestaat deze transitievergoeding uit ⅓ van je maandsalaris per jaar dat je bij het bedrijf hebt gewerkt.

Transitievergoeding berekenen

Wil je jouw transitievergoeding precies uitrekenen? Stel dat je 9 jaar en 5 dagen in dienst bent geweest, kun je op deze manier je transitievergoeding berekenen:

Je ontvangt ⅓ van je maandsalaris voor elk jaar dat je er gewerkt hebt. Als jouw bruto maandsalaris €3.000 is, ontvang je dus €9.000 voor de negen gewerkte jaren. De formule is in dit geval namelijk 9 jaar x (⅓ van €3.000).

Eigenlijk ben je er dan nog niet. Je moet namelijk ook nog de laatste 5 dagen berekenen. Het salaris dat je in die 5 dagen hebt verdiend is €800. Je hebt namelijk 40 uur gewerkt in die vijf dagen en je hebt een bruto uurloon van €20 (40 x 20 = 800).

Dan is er nog één formule die je moet invullen. Hiervoor deel je het bruto salaris (800) door het volledige bruto maandsalaris (3.000). Dat vermenigvuldig je met een derde van het maandsalaris, gedeeld door 12 maanden (1000/12).

De som is dan als volgt: (800/3000) x (1000/12) = 22,22.

In totaal krijg je in dit voorbeeld dus €9.022,22 aan transitievergoeding. Houd er rekening mee dat je ook nog belasting moet betalen over je vergoeding, en dat dit een bruto bedrag is.

Snap je ‘m nog niet helemaal? Rijksoverheid heeft ook een rekenhulp gemaakt om je transitievergoeding te berekenen.

Uitzonderingen

Er zijn een paar uitzonderingen waarbij je geen recht hebt op een transitievergoeding. Als je bent ontslagen door ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door jezelf bijvoorbeeld. Of als je werkgever failliet is.

Er kan ook een voorziening voor een transitievergoeding opgenomen zijn in je cao bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Kijk voor alle uitzonderingen op de website van Rijksoverheid.

Verschil tussen ontslagvergoeding en transitievergoeding?

De termen ontslagvergoeding en transitievergoeding worden vaak door elkaar heen gebruikt. Dat komt omdat de transitievergoeding vroeger een ontslagvergoeding heette. Tegenwoordig wordt er vooral over een ontslagvergoeding gesproken als je werkgever je arbeidsovereenkomst in goed overleg met jou wil beëindigen.

Hij zal dan een voorstel doen en vervolgens kun je goed over dit bedrag onderhandelen. Op deze manier kan een ontslagvergoeding dus hoger uitpakken dan een transitievergoeding.

Meer weten over ontslag? Hier vind je jouw rechten als je ontslagen bent, welke zaken je allemaal moet regelen en hoe je toch positief en proactief op zoek gaat naar een nieuwe baan als je in de put zit.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Ontslagen? Zo bereken je op hoeveel vergoeding je recht hebt
Sluiten