Transformatie brengt oude boerderij terug in de 21ste eeuw

Het Belgische Atelier Tom Vanhee, wist van een oude Vlaamse boerderij in Aartrijke, een moderne woning te maken. De opdracht was om het gebouw geschikt te maken voor een modern leven, zonder de historische waarde van het pand aan te tasten. Missie geslaagd, zo oordelen wij.

De Renaissance van de boerderij

De bakstenen boerderij bestond uit een woonruimte en een schuur (onder hetzelfde dak). Om de bewoners de benodigde ruimte te bieden, heeft de architect twee houten bijgebouwen aan de boerderij vastgeplakt. De puntdaken integreren perfect in het landschap en vloeken niet met het originele gebouw, terwijl de houten structuur de bijgebouwen onderscheidt als moderne toevoegingen.

De bijgebouwen herbergen de welkomsthal, een opbergruimte, hobbyruimtes en een garage. In het originele gebouw vind je de woonkamer, de keuken, een eetruimte, twee badkamers en vier slaapkamers. Sporen van het verleden blijven zichtbaar in de vorm van steunpilaren die het dubbele plafond ondersteunen. Daar waar de muren zijn weggehaald om ruimte te maken voor de uitbreiding zijn er lichte houten planken geplaatst als markers.

Een verrotte trap werd vervangen en daarvoor in de plaats kwam er een nieuwe die beter integreerde met de stijl van het interieur. De grote ramen in het huis laten veel licht door en geven een uitstekend uitzicht over het platteland. Met name in de woonkamer is de connectie met buiten erg sterk.

De schoorsteen op het dak van de garage is in werkelijkheid de uitlaat van een lucht/water-warmtepomp. Deze warmtepomp zorgt ervoor dat de radiatoren en vloerverwarming genoeg warm water krijgen. Zonnepanelen zijn de voornaamste bronnen van elektriciteit van dit huis. Aan het milieu wordt dus ook gedacht.

Reageer op artikel:
Transformatie brengt oude boerderij terug in de 21ste eeuw
Sluiten