Trailer: Star Wars-docu over kerstflop die George Lucas wilde vernietigen

Er komt een nieuwe documentaire over The Star Wars Holiday Special (1978). Deze kerstspecial wordt gezien als het absolute dieptepunt binnen Lucasfilm. Niet voor niets heet de docu A Disturbance in the Force.

The Star Wars Holiday Special is een televisiefilm uit 1978, gemaakt tussen Episode IV: A New Hope en Episode V: The Empire Strikes Back. George Lucas heeft er alles aan gedaan de kerstspecial te wissen, maar zonder succes. Uiteraard groeide de film uit tot een soort cultklassieker onder fans. Voer voor een documentaire.

The Star Wars Holiday Special

De televisiefilm werd gemaakt voor CBS. George Lucas bestempelde de kwaliteit van The Star Wars Holiday Special als onvoldoende en wilde dat de film nooit meer vertoond zou worden. Maar het kwaad was al geschied. Bootleg-versies, gefilmd door fans met een videorecorder of opgenomen op TV, werden verzamelmateriaal. Tegenwoordig vind je de complete flop op YouTube.

“Als ik de tijd en een hamer had, zou ik persoonlijk iedere kopie opzoeken en tot moes slaan”, verzuchtte George Lucas eens. Alle grote Star Wars-helden uit de jaren 70 komen voor in de Holiday Special. Han Solo en Chewbacca hebben in het verhaal moeite om op Kashyyyk, thuisplaneet van de Wookiee, te komen. De ouders van Chewbacca vrezen dat hij te laat aankomt om hun nationale feestdag te vieren. Luke Skywalker met R2-D2 en Leia met C-3PO zijn ook op weg naar de Wookiee-planeet. Darth Vader probeert het kerstfeestje te verstieren, en heeft met de hulp van premiejager Boba Fett een valstrik voor Han Solo en Luke Skywalker voorbereid.

Trailer: A Disturbance in the Force

Klinkt heerlijk, en om eerlijk te zijn is dat het ook. The Star Wars Holiday Special is zo slecht, dat het steengoed is. De documentaire A Disturbance in the Force is gemaakt door Jeremy Coon en Steve Kozak. Ze blikken terug met betrokkenen. Hoe het ooit zover gekomen? Check de trailer.

Het is nog niet bekend wanneer en waar Star Wars-docu A Disturbance in the Force te zien is. Het lijkt ons logisch dat dit voor kerst gebeurt. We houden je op de hoogte.

๐ŸŽฌ Check ook: Deze acteur uit The Force Awakens heeft zich gemeld als de nieuwe James Bond

Reageer op artikel:
Trailer: Star Wars-docu over kerstflop die George Lucas wilde vernietigen
Sluiten