Redactie
Redactie Auto's 15 nov 2013
Leestijd: 2 minuten

Manners droomgarage: Toyota 2000 GT

Je denkt er niet snel aan, maar toch was Toyota wel degelijk aanwezig in het verleden met een serieus toffe bolide. De Toyota 2000 GT was de absolute voorvader van de door ons geliefde GT86

In de jaren zestig stond Toyota vooral bekend om zijn degelijkheid. De auto’s waren degelijk, zuinig en betrouwbaar, maar het merk had geen spannende smaakmaker. Om daar verandering in te brengen kregen de ingenieurs de opdracht een volbloed sportauto te ontwikkelen die het op moest nemen tegen dé sportwagen uit die tijd: de Porsche 911.

De Toyota 2000 GT zag in 1967 het levenslicht en dat de Japnners iets bijzonders hadden gecreëerd, werd meteen duidelijk. Glooiende en sierlijke lijnen kenmerkten het silhouet van de GT en het gebruikte materiaal bestond uit lichtgewicht en moeilijk te bewerken aluminium. Eye catchers waren de klap-koplampen en de vaste units daaronder. De carrosserie was slechts 116 centimeter hoog en dat zorgde samen met de lange motorkap en korte achterkant voor een dynamisch voorkomen.

Onder die motorkap ging een voor die tijd smeuïge motor schuil. Het betrof een zescilinder-in-lijn motor met een inhoud van twee liter. Voorzien van drie carburateurs en aanpassingen van Yamaha leverde deze krachtpatser een vermogen van 150 pk aan de achterwielen. Twintig pk meer dan de Porsche 911 uit die tijd. De topsnelheid bedroeg dan ook meer dan 200 km/u, wat eind jaren zestig een behoorlijk tempo was. Een vijfversnellingsbak was standaard, evenals een sperdifferentieel op de achteras.

Het interieur was een chique en sportief geheel door de toepassing van verfijnde materialen en zogenaamd Pallisander gefineerd houtwerk. Dit vormde een fraai geheel met het eveneens uit hout opgetrokken sportstuur. Overigens speelde deze bolide – als cabrio – een rol in de James bond film: You Only Live Twice.

Tegenwoordig is de Toyota 2000 GT een absolute zeldzaamheid. Het was en is de allereerste Japanse auto die de status heeft verworven van klassieker en collectors item. Exemplaren worden verhandeld voor hoogst indrukwekkend bedragen en dat is dan ook waarom deze Toyo een eervol plekje verdient in onze droomgarage.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Manners droomgarage: Toyota 2000 GT
Sluiten