Alrik de Jong
Alrik de Jong Human Interest 30 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

7 ontzagwekkende feiten over het Tottenham Hotspur Stadium

Ajax speelt vanavond in Londen de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur. Er wordt gespeeld in het gloednieuwe Tottenham Hotspur Stadium, misschien wel ‘s werelds mooiste voetbaltempel. 7 feiten die dat gegeven onderstrepen.

Ajax op bezoek in het Tottenham Hotspur Stadium

De halve finale van Ajax wordt pas de tweede wedstrijd in de Champions League in het Tottenham Hotspur Stadium. Het is aan Ajax om te zorgen voor de eerste tegengoal in dit stadion in de Champions League. Dit lukte Manchester City in de kwartfinale namelijk niet. De ban in de Premier League is wel al gebroken. Michail Antonio van West Ham United zorgde er afgelopen weekend voor dat de Spurs het eerste tegendoelpunt in het Tottenham Hotspur Stadium moesten incasseren. Dat biedt hoop voor Ajax. Hoe dan ook wordt er vanavond gevoetbald in een fantastisch stadion. 7 feiten over dit sublieme staaltje design, dat plaats biedt aan 62.062 mensen.

1. De naam en financiering

Het Tottenham Hotspur Stadium is uit eigen kas gefinancierd en dat is bijzonder in een tijd dat het voetbal, en dan met name de Premier League, wordt beheerd door Arabische en Russische olie-miljardairs. Afgelopen transferperiode is er door de voetbalclub uit Londen besloten om geen spelers te kopen en te verkopen, waardoor er geïnvesteerd kon worden in het stadion. Daardoor heeft het de voetbaltempel nu geen lelijke naam zoals het Etihad Stadium van Manchester City.

tottenham hotspur stadium, glazen tunnel, feiten, ajax

2. Verwisselbare velden

Die investering wordt uiteindelijk dubbel en dwars terugverdiend. Onder meer door een contract met de NFL. Er gaan American Football-wedstrijden gespeeld worden in het Tottenham Hotspur Stadium, zonder dat het voetbalveld beschadigd wordt. Het stadion beschikt over een hoofdveld van natuurlijk gras, dat over het NFL-veld kan worden heen geschoven. Het voetbalveld bestaat uit drie delen en kan in 25 minuten worden uitgerold. 68 krachtige elektrische motoren en 168 wielen over rails doen het werk. Dit is ook ideaal voor bijvoorbeeld concerten.

3. Uniek tapsysteem zorgt voor 10.000 biertjes per minuut

Ook belangrijk tijdens een voetbalwedstrijd: bier drinken. In het Tottenham Hotspur Stadium gebeurt dat op compleet nieuwe wijze. De biertjes aldaar worden namelijk van onderen getapt via een systeem dat in geen enkel ander voetbalstadion ter wereld te vinden is. Dit snelle tapsysteem zorgt voor minder lange rijen. Het Tottenham Hotspur Stadium is in staat 10.000 biertjes per minuut te tappen.

Lucas on Twitter

First match ever held at Tottenham Hotspur Stadium and this is glorious. #COYS https://t.co/TIIifROnsx

4. Wall of Sound

Het Tottenham Hotspur Stadium heeft met de South Stand de grootste wall achter de goal van alle Engelse voetbalstadions. The Wall of Sound, zoals de tribune achter de goal in de volksmond al wordt genoemd, is 38 meter hoog en bestaat uit 17.500 staan- en zitplaatsen. Alsof de voetbalsupporters niet al voor genoeg kabaal zorgen, zijn de tribune en het dak zo ontworpen dat de akoestiek het geluid nog eens versterkt. In het nieuwe stadion van aartsrivaal Arsenal hebben de bouwers gezien hoe het niet moet. Daar valt het geluid weg omdat het te open is.

5. Restaurant naast glazen spelerstunnel

De spelerstunnel in het Tottenham Hotspur Stadium is van glas en daarnaast zit een restaurant. Zo kun je dinerend de spelers het veld zien opkomen. Die spelers worden overigens niet afgeleid, omdat het om een eenrichtingsspiegel betreft.

tottenham hotspur stadium, glazen tunnel, feiten, ajax

6. Enige voetbalstadion ter wereld met een bierbrouwerij

Het Tottenham Hotspur Stadium is ‘s werelds eerste voetbalstadion met een bierbrouwerij. Het gaat om de Beavertown Brewery, een Britse brouwerij die sinds 2011 zit gevestigd in Londen. Beavertown werd opgericht door Logan Plant, de zoon van Led Zeppelin-zanger Robert Plant.

7. De plek van White Hart Lane

Het oude stadion van Tottenham Hotspur was het befaamde White Hart Lane, dat middenin de wijk Tottenham stond. Mooier kan het niet. Gelukkig snapt de voetbalclub uit Londen dit ook en is het Tottenham Hotspur Stadium op exact dezelfde plek gebouwd. Aanvankelijk werd het stadion om White Hart Lane heen gebouwd, zodat er nog gespeeld kon worden in het oude stadion. In een later stadium van de bouw verkaste Tottenham Hotspur naar Wembley.

tottenham hotspur stadium, glazen tunnel, feiten, ajax

Lees en bekijk op de officiële website meer over het Tottenham Hotspur Stadium.

Ajax wil Netflix-documentaire

Ajax kan in het Tottenham Hotspur Stadium het seizoen nog mooier maken dan het al was. Voer voor een documentaire op Netflix, iets wat Ajax ook graag wil. Lees hier meer over die plannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 ontzagwekkende feiten over het Tottenham Hotspur Stadium
Sluiten