11-jarige skateboarder breekt 21 jaar oud record van Tony Hawk

Sommige sporters zijn zo groot dat ze een sport ontstijgen. Denk aan Michael Jordan, Muhammad Ali, Jesse Owens en Johan Cruijff. Iemand die ook in dit lijstje mag staan is Tony Hawk. Hij is zonder enige twijfel de grootste skateboarder ooit. In zijn hoogtijdagen was hij onverslaanbaar en deed hij dingen die niemand anders kon. Nu is er een elfjarige jongen die hem verslagen heeft.

Maak kennis met Gui Khury. Een Braziliaanse knul die dankzij één filmpje opeens gezien wordt als dé skateboard ster van de toekomst. Ondanks dat hij pas elf jaar jong is, heeft hij nu al iets gedaan waar veel skateboarders hun hele leven van dromen: een 1080. Drie volledige rondjes om je as op een verticale skateschans (meestal een halfpipe).

Tony Hawk uit de boeken

Red Bull heeft deze trick omgedoopt tot de Heilige Graal der skateboard tricks. Op de hele wereld zijn er slechts een aantal mannen die dit kunnen. Zij deden dit allemaal op een MegaRamp. Het record op een gewone half-pipe staat op 900 graden (tweeëneenhalve draai om je as). Een truc die als eerste werd uitgevoerde door Tony Hawk.

Tijdens de X-Games van 1991 in San Francisco was The Birdman de eerste die erin slaagde om 900 graden te draaien en veilig neer te komen. De levende legende wordt morgen 52 en noemt deze truc nog steeds één van zijn grootste prestaties. Vervolgens ging Tony Hawk op zoek naar de 1080, maar dat kreeg hij niet voor elkaar.

Gui Khury schrijft geschiedenis

Drie hele rondjes bleek alleen mogelijk op een MegaRamp. Tot afgelopen weekend. Toen verscheen namelijk onderstaande video van Gui Khury. Hier zien we hoe hij, voor het eerst in de skateboard history, een 1080 succesvol uitvoert in een gewone halfpipe. Geen MegaRamp dus.

Skateboarden op de Olympische Spelen

De kleine held is vervolgen helemaal daar het dolle heen. Volkomen begrijpelijk, want Gui Khury heeft de grote Tony Hawk uit de boeken geskate. Een ongekende prestatie. Deze jongen gaan we ongetwijfeld nog een keer tegenkomen op de Olympische Spelen.

Reageer op artikel:
11-jarige skateboarder breekt 21 jaar oud record van Tony Hawk
Sluiten