Jelle van Es
Jelle van Es Game 12 apr 2019

Wij beleefden de toekomst van VR gaming in Londen

Een paar jaar geleden begonnen meerdere bedrijven zich bezig te houden met de mogelijkheden om games in een VR-wereld te beleven. Het begon met Oculus, dat via een succesvol Kickstarter-project op de markt kwam en vervolgens voor veel geld werd overgenomen door Facebook. Vervolgens ging ook Sony er mee aan de slag in de vorm van PlayStation VR en heb je ook nog HTC die een samenwerking heeft met Steam en zijn HTC Vive. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is VR gaming steeds volwassener aan het worden. In Londen zijn we onlangs aan de slag gegaan met de Oculus Quest en de Oculus Rift S en beleefden we eigenlijk de toekomst van VR-gaming.

De toekomst van VR gaming

De twee nieuwe headsets zijn allebei op hun eigen manier zeer interessant. Laten we beginnen met de Oculus Rift S, de opvolger van de huidige Rift. Deze nieuwe headset kun je zien als het nieuwe vlaggenschip van het bedrijf. Hij is bedoeld om te gebruiken met een krachtige gaming-pc of laptop en bied je de mogelijkheid om hoogwaardige VR-games te beleven. De headset maakt gebruik van uitstekende lensen waarop de games worden getoond en is zeer gebruiksvriendelijk.

VR Gaming

Zo heb je bijvoorbeeld maar één kabel die je aansluit op je pc of laptop. Deze kabel heeft twee porten nodig. Ten eerste een USB-aansluiting om de headset van stroom te voorzien en daarna heb je een display-port nodig om de headset op je videokaart aan te sluiten. Maar dat is dan ook alles. Je hebt geen externe sensoren of camera’s nodig die de meten waar je je bevindt. Op die manier heb je dus ook geen meerdere stopcontacten nodig om allemaal randapparatuur op aan te sluiten.

De Oculus Rift S maakt gebruik van een aantal ingebouwde sensoren die meten waar je je bevindt. Ook is er een passthrough-optie. Daarmee kun je zonder de headset af te zetten zien wat er om je heen gebeurt. Belangrijker is echter dat je via deze optie in combinatie met je controller virtueel kunt aftekenen wat het gebied is waar je ruimte hebt. Wanneer je buiten dat getekende gebied dreigt te vallen, waarschuwt de bril je en voorkom je ongelukken.

VR Gaming

Naast het eerder genoemde gebruiksgemak, werkt de Oculus Rift S ook echt heel erg goed. Kleine bewegingen die je maakt met je bril, lichaam om armen waar je de controllers in je handen hebt zitten werken gewoon heel erg goed. Zodoende voel je echt alsof je in een game zit. Eén titel heb ik daarbij een tijd gespeeld en dat is Stormland. Het is een avonturengame gemaakt door Insomniac Games. Deze ontwikkelaar ken je van games als Ratchet & Clank en de meest recente Spider-Man-game. Stormland geeft je de mogelijkheid om aan de slag te gaan als een soort van robot. Je bevind je in een op het oog verlaten wereld. Tijdens het spelen krijg je verschillende flashbacks te zien van alles van wat er voor jouw komst zich lijkt te hebben afgespeeld. Het is aan jou om op onderzoek te gaan. Onderweg beklim je gebouwen, los je puzzels op, schiet je op vijanden en verdien je upgrades. Het is een game die behoorlijk diep gaat, met name voor een VR-game en is een titel die je tientallen uren moet bezig houden.

Stormland

De Oculus Rift S maakte indruk en is een ideale VR-bril wanneer je een sterke gaming-pc hebt. De headset moet deze lente uitkomen en krijgt een adviesprijs van 449 euro. Heb je geen sterke gaming-pc of laptop, maar wil je wel VR ervaren? Dan is de tweede VR-headset die we hebben getest misschien iets meer voor jou. Het gaat om de Oculus Quest.

De Oculus Quest is VR-gamen voor iedereen

De Oculus Quest is een stand-alone VR headset, waarvoor je dus geen externe devices nodig hebt. Dat betekent dat je hem zonder pc kunt spelen. En dat alles ook volledig draadloos is. Volgens Oculus ligt de Oculus Quest tussen de Go en de Rift in. De Go is ook een stand-alone VR-headset, maar is vooral geschikt om media te bekijken. De Quest is meer een gaming-device. Ja, het heeft ook een browser, dus mocht VR Porn belangrijk zijn, dan kun je dat er op bekijken.

VR Gaming

Net als bij de Rift S maakt de Quest gebruik van een aantal ingebouwde tracking sensoren, waardoor de bril kan meten waar je je bevindt. Ook heb je twee loss controllers, die min of meer hetzelfde zijn als bij de Oculus Rift S. Op die manier kun je dus games op eenzelfde manier spelen. Uiteraard is er wel een beperking in de vorm van kracht. Er zullen straks games zijn die wel werken op de Rift S, maar niet op de Oculus Quest gespeeld kunnen worden.

Wanneer de Quest wordt uitgebracht, dan belooft Oculus dat er meer dan vijftig games beschikbaar zijn. Twee daarvan hebben we kunnen spelen tijdens het evenement. De eerste was Beat Saber, wat op dit moment toch wel de meest populaire game in de wereld van VR is. In de game worden je controllers twee lightsabers en moet je op het ritme van de muziek verschillende blokken kapot slaan. Dat klinkt wat suf, maar geloof me, als je het eenmaal hebt geprobeerd, ben je om. Het is mijn favoriete game op de PlayStation VR en werkt op de Oculus Quest echt perfect. Omdat je geen kabels of andere dingen hebt om rekening mee te houden, kun je dit altijd en overal spelen. De Oculus Quest maakt gebruik van een interne speaker waardoor je de muziek goed hoort en heerlijk losgaat.

VR Gaming

De tweede game was Sports Scramble. Deze game kun je zien als Wii Sports voor de VR. Er zijn verschillende sporten die je kunt beleven. Dat is in je eentje te doen, maar ook online tegen een echte tegenstander. Hier speelden we een potje tennis. Maar dan met een twist. Boven het net vind je allemaal powerups. Wanneer je de bal daar doorheen slaat, dan gaat hij niet alleen een andere richting op, er verandert ook wat. Zo kan de tennisbal opeens een kleinere golfbal worden, word je tennisracket een honkbalknuppel en wordt het net verhoogd. Hierdoor is geen enkel potje hetzelfde. Maar wat belangrijker is, is dat het gevoel van de bal slaan goed is. Je hoeft niet rond te rennen, maar het is wel zaak dat je goed timet en gebruik maakt van je fore- of backhand.

VR Gaming

De Oculus Quest heeft echt indruk gemaakt. Het is een uitstekende VR-ervaring zonder dat je andere devices nodig hebt. Net als bij de Oculus Rift S gaat de Oculus Quest 449 euro en moet hij dit voorjaar uitkomen.

Reageer op artikel:
Wij beleefden de toekomst van VR gaming in Londen
Sluiten