De toekomst van Star Wars: Disney’s geheime dreamteam krijgt vorm

Disney heeft een grote uitdaging om te tackelen: wat is de volgende stap voor Star Wars na The Rise of Skywalker? Die film breit expliciet een einde aan de Skywalker saga, decennia lang de drijfveer achter de franchise van George Lucas.

De onzekere toekomst van Star Wars

Initiële pogingen om nieuwe trilogieën op poten te zetten zijn allesbehalve soepel verlopen. De tegenvallende box office van Solo: A Star Wars Story zorgde voor meerdere geschrapte projecten, en de showrunners van Game of Thrones zijn uit hun megadeal gestapt om een nieuwe filmtrilogie te produceren over de oorsprong van de Jedi.

Oftewel, na The Rise of Skywalker ontstaat er een gapend gat. De grote baas van Lucasfilm, Kathleen Kenney, is daar open over. Eerder deze week las je hier hoe ze toegeeft dat er nog geen concrete plannen zijn voor waar de franchise heen moet gaan, in tegenstelling tot het Marvel Cinematic Universe. Daar liggen al plannen voor de komende tien jaar, en verder zelfs.

Het is een vraagstuk dat niet alleen over Star Wars, maar ook over Kennedy zelf gaat. Ze is nu 66 jaar. “Wat gaat er in de toekomst gebeuren, en hoeveel langer ga ik dit nog doen? Ik weet het echt nog niet. Ik ben over alles na aan het denken,” aldus de Lucasfilm president tegenover Rolling Stone. Een wisseling van de wacht lijkt eraan te komen.

Jon Favreau en The Mandalorian

Disney wil het liefst een soort Marvel Cinematic Universe optuigen, een machine die hit na hit aflevert. Sterker nog, Kevin Feige, de architect van het MCU, gaat een Star Wars film produceren. De gloednieuwe Disney+ serie The Mandalorian laat echter zien dat je niet Marvel hoeft te imiteren om te slagen.

Die serie voelt ouderwets aan, op een positieve manier. Het gevoel van de eerste Star Wars films is terug, en toch zit je naar een moderne serie te kijken. De lancering is een groot succes, een opluchting voor Disney die het bedrijf vooral aan Jon Favreau te danken heeft. Hij kwam met het plan voor de serie en produceerde het geheel.

baby yoda, the mandalorian, concept art, disney plus
Jon Favreau (Bron: AFP / Nick Agro) Bron: AFP / Nick Agro

Zoals Werner Herzog zo treffend zei, de filmmaker die een rolletje in de show speelt: “Wat hij neergezet heeft is een compleet universum, gevuld met nieuwe mythologie. Dat gebeurt niet zoveel in de culturele geschiedenis, en dat vind ik zeer significant.”

Het loslaten van oude verhaallijnen en het neerzetten van die nieuwe mythologie, is precies wat Lucasfilm en Disney met de films niet voor elkaar lijken te krijgen. Die borduren te direct voort op het oude, waardoor het een eeuwige herhalingsoefening lijkt. Favreau doet het oude eer aan, zonder bang te zijn om nieuwe stappen te zetten.

Je zou dan ook zeggen dat Favreau de ultieme kandidaat is om de toekomst van Star Wars verder vorm te geven. Hij heeft vele jaren ervaring als producent, heeft in tegenstelling tot Kennedy een creatieve visie, is zelf een gigantische Star Wars-nerd en is al heemaal ingeburgerd bij Disney. Hij startte met Kevin Feige immers het Marvel Cinematic Universe door Iron Man te regisseren, en verder leverde hij The Jungle Book en The Lion King af.

Insiders onthullen dream-team

Dat blijft niet bij speculatie. Betrouwbare bronnen van het doorgaans zeer goed ingelichte The Hollywood Reporter beweren dat Jon Favreau een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst van Star Wars. Hij moet deel uit gaan maken van een creatief team. Kennedy’s dreamteam bestaat uit Michelle Rejwan, producente van Rise of Skywalker en senior VP van live-action bij Lucasfilm, en Dave Filoni, de animatie-veteraan achter Star Wars Rebels en protege van George Lucas. Hij regisseerde tevens twee afleveringen van The Mandalorian.

Naar verluidt wordt dat het moment voor Kennedy om een stap terug te doen. Ze kan dan gerust claimen dat ze het Skywalker saga tot een goed einde heeft gebracht, en een concreet team van talenten naar voren schuiven dat het stokje over kan nemen.

Haar contract loopt nog tot 2021, en pas in 2022 staat de volgende film op de planning. Dan hebben we het niet over de nieuwe film van Rian Johnson, de regisseur van The Last Jedi. Om welk project het wel gaat, ontdekken we pas in Januari.

Daarbij is het een belangrijk detail dat Disney CEO Bob Iger nooit voor Kennedy heeft gekozen. Ze zat immers al bij Lucasfilm toen het bedrijf werd overgenomen door Disney. Het lijkt er sterk op dat 2021 een mooi moment wordt voor Kennedy om het schip te verlaten en voor Iger om zijn eigen poppetje op het hoofdpijndossier dat Star Wars heet te zetten.

Wie dat poppetje wordt, blijft voorlopig een vraagteken. Kevin Feige heeft het nu drukker dan ooit, mede door alle series voor Disney+. Toch is hij volgens experts en analisten de toekomst van zowel Marvel als Star Wars: “Als je Iger bent, dan zoek je naarstig naar een manier om hem te gebruiken.” Een ding is in ieder geval duidelijk: Filoni, Favreau en Feige gaan een belangrijke rol spelen in die toekomst. Voor nu is het enkel een kwestie van afwachten.

Reageer op artikel:
De toekomst van Star Wars: Disney’s geheime dreamteam krijgt vorm
Sluiten