Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 14 nov 2020

Tikkie van 1 euro? Tips om gedoe over geld met vrienden te voorkomen

Is er iets meer ongemakkelijk dan de combinatie geld en vrienden? De ongemakkelijkheid van het verdelen van de rekening na een etentje zegt genoeg. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 20 procent van de ondervraagden wel eens een break-up heeft gehad met een vriend vanwege geld. 31 procent claimt dat ze meer geld aan vrienden uitgeven dan die vrienden aan hen.

Waar de ene vriend een Tikkie stuurt van 1 euro, weet je zeker dat je bij een ander nog een ‘schuld’ open hebt staan van tientallen euro’s. Hoe zorg je dat er zo weinig mogelijk botsingen zijn tussen jou en vrienden die heel anders over geld denken?

Verplaats je in jouw vrienden

Er zijn vaak twee mogelijkheden waardoor het met je vrienden kan botsen op het gebied van geld:

  • Je let meer op het geld dat je uitgeeft. Omdat je A) minder inkomen hebt, B) aan het sparen bent of C) gewoon minder makkelijk geld uitgeeft dan je vrienden.
  • Je denkt makkelijker over geld dan je vrienden, omdat je meer inkomen hebt of makkelijker bent in geld uitgeven. Je spaart bijvoorbeeld nergens voor of vindt het nou eenmaal leuk en belangrijk om te gaan eten in restaurants.

Stel dat jij minder uit wil of kan geven en daarom uitnodigingen voor etentjes in restaurants moet afslaan. Je vrienden hebben het gevoel alsof jij geen moeite in de vriendschap stopt, terwijl jij je ergert aan het feit dat ze meer waarde hechten aan het spenderen van geld dan aan het spenderen van tijd met jou.

Zolang je jezelf niet in het perspectief van de ander kunt plaatsen, en vice versa, zullen er inderdaad botsingen komen.

Lees ook: Dit zijn de beste budget apps die je helpen te sparen

Realiseer je dat vriendschap niet draait om geld

Vergeet niet waarom je in de eerste plaats vrienden bent met elkaar. Dat is niet omdat jullie altijd in de meest lekkere restaurants gaan eten, de cadeaus die je van hem of haar krijgt of andere materiële zaken. Je bent vrienden vanwege elkaars persoonlijkheid, de avonden dat je niet meer bijkwam van het lachen en de tegenslagen die jullie samen hebben doorstaan.

De volgende keer dat je vriend een Tikkie van 1 euro stuurt of er niet bij stilstaat dat jij het minder breed hebt dan zij, probeer je dan bovenstaande te herinneren. Gebeurt dit te vaak en levert het frustraties op? Dan is het tijd voor de volgende tip.

3. Praat erover

Praten over geld maakt je kwetsbaar. Voordat je vriend zal delen hoe het er echt in zijn portemonnee aan toegaat, zal jij dat namelijk eerst moeten doen. Dat het kwetsbaar en ongemakkelijk voelt, komt omdat geld in onze maatschappij zo erg verbonden is met onze identiteit, ego en gevoel van eigenwaarde.

Onderzoeken tonen aan dat de verleiding om onszelf financieel met anderen te vergelijken bijna onmogelijk te weerstaan is. Een onderzoek uit 2015 wees bijvoorbeeld uit dat ‘relatief inkomen’ – dat wil zeggen: hoeveel je denkt te verdienen in vergelijking met anderen – belangrijker is voor jouw gevoel van eigenwaarde dan wat je werkelijk verdient.

Het probleem is dat we er met zijn allen niet over praten. Wat we weten – of denken te weten – over de portemonnee van de ander is grotendeels speculatief. We hebben vaak geen idee hoeveel onze vrienden écht verdienen, hoeveel ze elke maand opzij zetten en hoeveel ze aan zich voorbij laten gaan, omdat ze bijvoorbeeld een spaardoel hebben.

Maak het normaal

De enige logische oplossing is dan ook om erover te praten. En nee, rustig maar, daarmee bedoelen we niet dat je meteen een openhartig gesprek moet voeren over hoe jij over geld denkt. Maak geld gewoon een natuurlijk onderdeel van jullie gesprekken.

Wacht dus niet af totdat er weer een ongemakkelijk moment ontstaat, maar wees proactief. Dat kan er zo uitzien:

  • “Aan wat voor budget zitten we te denken?” (Als je beslist naar welk restaurant/hotel/etc. jullie zullen gaan.)
  • “Zullen we de kosten gewoon splitten? Dat is dan zoveel euro per persoon.” (Als de rekening komt.)
  • “Ik wil het best voorschieten, als iedereen het snel terugbetaald.”

Als je merkt dat er toch nog ongemakkelijke situaties ontstaan, is het goed om bijvoorbeeld vaker in gesprekken duidelijk te maken dat je (bijvoorbeeld) krap bij kas zit. Een goede vriend zal daar de volgende keer dat jullie afspreken rekening mee houden.

Lees ook: Dit kun je doen als jij en je partner ruzie over geld blijven maken

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tikkie van 1 euro? Tips om gedoe over geld met vrienden te voorkomen
Sluiten