Martyn de Jong
Martyn de Jong Auto's & Motoren 21 feb 2016
Leestijd: 6 minuten

Best of Manners: het kopen van je eerste racefiets

In ‘Best of Manners’ kijken we naar in het verleden gepubliceerde artikelen die we gewoon nog een keer onder jouw aandacht moéten schuiven. Grote kans dat je deze pareltjes namelijk gemist hebt. Komende maand kan jouw vizier langzaam weer op de lente gericht worden. Tijd om weer te gaan fietsen. Dit artikel, oorspronkelijk gepubliceerd op 6 juni 2014, vertelt je precies hoe jij jouw ideale eerste racefiets koopt.

Nederland is hét land van de fiets. Met het hoogste percentage fietsen per inwoners (99.1%) kunnen we concluderen dat fietsen in onze cultuur en aderen zit. Mede hierdoor is ook wielrennen een erg populaire sport. Zo gauw de Tour de France of de zomervakantie begint, krijgen veel mensen kriebels om deze toffe sport op te pakken. De prijzen kunnen echter flink variëren en de modellen des te meer. Daarom is het goed om – voor deze periode – op de hoogte te zijn waar je op moet letten bij de aanschaf van je eerste racefiets.

Je budget

Allereerst is het verstandig om te kijken wat je uit wilt/kunt geven aan een nieuwe racefiets. Voor 300 euro zijn er al een simpele modellen vinden; maar wanneer je een volwaardig instapmodel zoekt, beginnen de prijzen rond de 1100 euro. Voor dit geld heb je al een nette fiets, met alles er op en er aan. Onderdelen als een schakelsysteem dat is geïmplementeerd in je remgrepen en zelfs een beetje carbon, zitten hier zelfs al bij inbegrepen.

Maar om vast te stellen wat je uit wilt geven, is het handig om eerst te kijken wat je wilt bereiken. Wanneer je af en toe casual een rondje gaat fietsen, dan heb je al heel wat minder nodig dan wanneer je competitief wilt gaan rijden. Voor een casual rijder, die voor het eerst kennismaakt met wielrennen, is het wellicht beter om eerst een tweedehands fiets aan te schaffen. Een nieuwe fiets is vrij prijzig en verliest binnen een jaar al ongeveer de helft van de waarde. Een tweedehands model kun je daarentegen voor praktisch dezelfde prijs weer verkopen. Dit is wel handig wanneer je nog weet in hoeverre je de sport zult blijven beoefenen.

Je maat

De maat is voor veel beginners het eerste probleem. Je ziet online een fantastische fiets, maar je hebt geen idee of je er wel op past.  De maat van de fiets is misschien wel het belangrijkste onderdeel bij het aanschaffen van een fiets. Wanneer je de verkeerde framemaat hebt, kan dit erg nadelige gevolgen hebben voor je plezier en je lichaam. Een meting laten verrichten kan daarom een hoop ellende besparen. Veel gespecialiseerde winkels doen dit gratis of tegen een kleine vergoeding. Het kan dus wel iets kosten, maar uiteindelijk levert dit je het beste resultaat op. Je kunt het echter ook zelf bepalen door 0,67 maal je binnenbeenlengte te berekenen. Dit is de afstand van de grond tot je kruis. Met deze berekening kun je vervolgens de juiste framemaat selecteren. Daarnaast kun je ook aan de hand van de volgende tabel de juiste maat selecteren.

Het Materiaal

Het type materiaal heeft veel invloed op de prijs en op het gewicht van de fiets. Over het algemeen is het verstandig om, wanneer je zwaarder bent dan 80 kilo, voor staal of titanium te kiezen. Onder de 80 kilo is carbon of aluminium de beste keuze. Wanneer je echt serieus bent of wilt worden, kun je een fiets van volledig carbon overwegen. Deze fietsen zijn zo licht als een veertje en het frame soms zelfs minder dan een kilo. Binnen de verschillende prijsklassen is carbon echter wel een ‘zwaargewicht’. Hierdoor is het vaak slimmer om enkel een carbon voorvork te nemen. Dit reduceert trillingen en bespaart een hoop gewicht en geld. Voor de beginnende rijders is dit daarom een goede en betaalbare optie om te overwegen.

De pedalen

Racefietsen hebben vaak twee keuzes als het gaat om pedalen. Je kunt ervoor kiezen om een normaal pedaal te nemen, net als op je gewone fiets of je kunt een kliksysteem overwegen. Deze laatste optie is in het begin misschien wat onwennig maar levert uiteindelijk een hoop voordelen op. Met name op het gebied van krachtoverbrenging valt er met deze pedalen veel winst te behalen. Je kunt namelijk zowel duwen als trekken aan je pedaal, waardoor je veel meer kracht kunt uitoefenen.

Wanneer je nog nooit eerder met een kliksysteem hebt gefietst, is het verstandig om eerst op een parkeerplaats te oefenen met wegrijden en stoppen. Het in- en uitklikken moet je even aanleren, maar zal snel ‘gewoon’ worden. Wanneer je meer ambitie hebt om een casual rijder worden, is het wellicht beter om voor normale pedalen te kiezen. Hierdoor kun je met je eigen schoenen fietsen, waardoor je niet altijd met een extra paar fietsschoenen hoeft rond te zeulen.

Groepen en Merken

De onderdelengroep die je kiest, bepaalt met name hoe kwalitatief en comfortabel je fiets zal rijden. In een groep zitten derailleurs, de ketting, kettingwielen, de trapas, slingers etc. Shimano en Campagnolo zijn de twee grootste fabrikanten en deze merken zul je daarom op de meeste fatsoenlijke fietsen aantreffen. De regel is meestal, hoe meer je uitgeeft, des te beter de kwaliteit van de onderdelen. De meeste merken hebben daarom meerdere groepen waar je uit kunt kiezen. Kies je één van deze twee merken, ben je, ongeacht het model, altijd gegarandeerd van goede onderdelen. Zie hieronder een overzicht van deze groepen, oplopend in prijs en kwaliteit:

Campagnolo: Veloce – Centaur – Athena – Chorus – Record – Super Record
Shimano: Tiagra – 105 – Ultegra – Ultegra Di2 – Dura-Ace – Dura-Ace Di2

Het merk van je fiets bepaalt natuurlijk grotendeels de prijs. Ook binnen de fietsenwereld heb je namelijk ‘Volkswagens’ en ‘Ferrari’s’. Wat voor jou een prettig merk is, zal echter meer afhangen van wat jij fijn vindt fietsen. Ga daarom altijd eerst voor een proefrit voordat je iets koopt. Bekende merken zijn onder andere Bianchi, Cervélo, Colnago, Cube en Trek.

Accessoires

De accessoires zijn misschien het laatste onderdeel bij de aanschaf van een racefiets maar ze zijn ontzettend belangrijk. De volgende accessoires zijn natuurlijk niet noodzakelijk, maar zullen erg bepalend zijn voor het begin en het vervolg van je nieuwe hobby. Een kilometerteller is één van de meest motiverende onderdelen om aan te schaffen. Voor een paar tientjes heb je al een kwalitatief apparaatje waaraan je je voortgang kunt aflezen. De tip is wel om deze niet in de winkel aan te schaffen, aangezien het aanbod hier beperkt is en de prijzen beduidend hoger zijn dan online. Daarnaast zijn een bidonhouder, fietshandschoenen en een bel fijne toevoegingen om te hebben.

De accessoires die het meeste verschil maken, zijn toch wel de zadelbroek en wielershirt. Een goede afvoer van je zweet is belangrijk tegen ontstekingen en een beetje extra (naadloze) ondersteuning maakt je rit een stuk fijner. Probeer bij voorkeur een broek met een zoom aan de achterkant te kopen. Hierdoor bespaar je jezelf een hoop zadelpijn en geniet je meer van (lange) ritten. Qua shirts zijn er eigenlijk geen punten om fout op te gaan. Een kleine ritssluiting aan de voorkant ter ventilatie doet wonderen op warme dagen, de rest is een kwestie van smaak. Tot slot is er nog de fietshelm. Voor fietsers onder de 25 km/u is het niet noodzakelijk, maar daarboven is het absoluut aan te raden. Een goede fietshelm is misschien wat prijzig (vanaf 75 euro), maar op veiligheid moet je uiteraard niet bezuinigen.

Wil je meer informatie over het aanschaffen van een racefiets? Kijk dan hier of ga langs bij een erkende winkel. Probeer eerst een aantal verschillende modellen uit en laat je goed informeren over wat je zoekt. Wielrennen is een fantastische sport, maar zonder een fijne fiets valt er weinig te genieten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Best of Manners: het kopen van je eerste racefiets
Sluiten