Pim Jansen
Pim Jansen Health 30 oktober 2018

Voel je een winterdip aankomen? Versla hem met deze 8 tips

Nu de wintertijd is ingegaan, de dagen korter worden en het tot overmaat van ramp ook nog een stuk kouder is, krijgen we ook nog eens te maken met een typisch natuurverschijnsel: de winterdip. De één slaat zich er moedig doorheen, terwijl de ander naarstig op zoek gaat naar efficiënte tips om de winterdip de baas te worden. Het goede nieuws is dat we alle functionele aanbevelingen al hebben opgezocht om jouw winterdip zo aangenaam mogelijk te verslaan.

Laten we eerlijk zijn, elk seizoen heeft zijn nadelen. In de zomer klagen we ons een ongeluk dat het zo warm is, in de herfst is de regen een aangenaam onderwerp om je gal over te spuwen en de winterperiode staat voor velen synoniem voor kou, sneeuw en een deprimerend gevoel. Gelukkig kun je aan de laatste wel wat doen.

Blijf positief!

Nu heeft de winter niet enkel nadelen. Ben je een beetje positief ingesteld dan denk je bij de winter al gauw aan warme chocolademelk met slagroom, wintersport en lekker Netflix series bingen. Niet iedereen denkt daar direct aan en voor velen is het een onbegonnen strijd tegen de negatieve gevoelens in de hoop dat de winterperiode weer snel over mag zijn. Gelukkig kun je zelf een heleboel doen om de winter aangenaam door te komen zodat negatieve gevoelens niet de overhand krijgen.

8 winterdip tips:

  1. Wees actief

Last van een winterdip? Grote kans dat je liever in bed ligt dan dat je er uit bent. De beste manier om er mee om te gaan, is in ieder geval niet om te gaan liggen piekeren onder de dekens. Geef jezelf een schop onder je kont en ga zin maken. Geen zin in dat ene verjaardagsfeest? Ga wel en maak gewoon zin. Je zult merken dat je daar vanzelf energie van krijgt.

  1. Licht als wapen tegen neerslachtigheid

Het gebrek aan voldoende daglicht kan een verklaring zijn waarom je zo neerslachtig bent. Zorg dus voor voldoende licht in huis en je knapt er zienderogen van op. Lukt dat niet? Investeer dan in een speciale lamp om je dagelijkse portie vitamine D binnen te krijgen.

  1. Buiten is alles veel mooier

Tijdens een winterdip heb je al snel de neiging om binnen te blijven. Negen tegen tien dat een dergelijke instelling niet helpt om de strijd tegen de winterdip aan te gaan. Juist door naar buiten te gaan kun je even ontsnappen aan een deprimerende sfeer. Doe iets wat je anders nooit zou doen en geniet van de frisse buitenlucht. Grote kans dat je je als herboren voelt.

  1. Ga sporten

Een avondje thuis zitten kan heel aangenaam zijn. Je bier of whisky binnen handbereik, net als de zak chips. Gezond is het niet, bovendien kun je de tijd beter besteden door actief bezig te zijn. In dat geval is de sportschool een goed alternatief. Je zorgt voor voldoende geestelijke afleiding, bovendien begeef je je ook nog eens onder de mensen waardoor negatieve gevoelens naar de achtergrond verdwijnen.

  1. Let op je voeding

Tijdens een winterdip kan het heel verleidelijk zijn om je te vergrijpen aan allerlei zoetigheden. Doe het niet, elke kilo die je daardoor aankomt krijg je er alleen met erg veel moeite weer ervan af. Let dus op je voeding of ga je eigen culinaire kant ontdekken door heerlijke verantwoorde snacks te maken. Super gezond eten dus. Vergeet daarnaast je dagelijkse portie fruit niet, dan blijft je energieniveau op peil.

  1. Blijf sociaal contact houden

Ook al is een winterdip geen ander woord voor een depressie, door het neerslachtige gevoel heb je weinig trek in sociale contacten. Toch kan het onderhouden van goede vriendschappen een behoorlijk effectief wapen zijn. Leuke dingen doen met vrienden, een evenement bezoeken of naar een optreden gaan helpt bij het onderhouden van contact of het aanknopen van nieuwe relaties. Goede gesprekken leveren positieve energie en je neerslachtigheid verdwijnt als sneeuw voor de zon.

  1. Blijf positief

Hoe moeilijk het ook is, om een winterdip effectief weerstand te bieden is het van belang om positief ingesteld te zijn. Probeer het leuke van het leven aandacht te geven en richt je daar op. Laat je dus niet uit het veld slaan door de trein die te laat is of doordat het (nog steeds) te koud is. Door positief te denken kom je sneller beter in je eigen vel te zitten.

  1. Zorg voor een aangenaam dagritme

De meest effectieve tip tegen een winterdip is: regelmaat. Zorg voor structuur door een zinvolle dagbesteding. Op die manier realiseer je rust, je weet immers waar je aan toe bent. Hanteer een vaste tijd om te slapen en te eten. Zo kom je niet alleen in een vast ritme, het zorgt er ook voor dat je lekker gefocust blijft op wat echt belangrijk is.

“Heeft u meer vragen of hulp nodig bij een (winter)depressie? Neem dan contact op met MIND Korrelatie. Het landelijke steunpunt voor maatschappelijke problemen.”

Bedrock

Reageer op artikel:
Voel je een winterdip aankomen? Versla hem met deze 8 tips
Sluiten