Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Life 27 apr 2020

30 tips ter voorbereiding op een sollicitatiegesprek

Solliciteren is spannend en tijdrovend. Toch is het vooral een kwestie van jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Hiermee vergroot je immers de kans op die toekomstige baan. Met deze sollicitatie guide die bestaat uit 30 handige tips kun je jezelf alvast tot in de puntjes voorbereiden op het sollicitatiegesprek.

Wie het verschil wil maken ten opzichte van andere sollicitanten, zal meer moeten doen dan op tijd moeten komen en wenselijke antwoorden geven.

30 tips voor het sollicitatiegesprek

The Muse wijst ons op 30 essentiële stappen ter voorbereiding op het sollicitatiegesprek.

Ken je publiek

1. Reserveer een paar uren om de organisatie beter te leren kennen. Zorg dat je het grotere plaatje snapt en begrijpt welke boodschap ze willen uitzenden naar het publiek.

2. Probeer te begrijpen welke ‘persoonlijkheid’ het bedrijf wil uitstralen en bedenk hoe jij je tijdens het gesprek kunt gedragen naar die persoonlijkheid. (Vergeet daarbij natuurlijk niet jezelf te blijven.)

3. Zoek uit welke tone of voice de organisatie gebruikt op Twitter en andere social media. Gebruiken ze soms humor of sarcasme? Dan kan dit een mooie ijsbreker zijn tijdens het gesprek.

4. Bouw je antwoorden tijdens het sollicitatiegesprek zo op dat je de core business van het bedrijf (een product of dienst) altijd op de eerste plaats stelt.

5. Check Glassdoor om te kijken wat andere werknemers schreven over je potentiële werkgever. Gebruik dit als handleiding, maar niet als zuivere waarheid.

6. Ga op zoek naar een lijst van personeelsleden die werkzaam zijn in het bedrijf. Probeer te achterhalen wat voor profielen dit zijn, en waarom jij jezelf ziet matchen bij deze mensen.

7. Het ene bedrijf interviewt op een andere manier dan het andere bedrijf. Het is je volste recht om de recruiter of HR-medewerker op voorhand te vragen wat voor sollicitatie je kunt verwachten.

Anticipeer op de vragen

8. Bedenk van te voren welke skills, verwezenlijkingen, talenten en ambities je wil bespreken in je interview. Maak hiervoor een selectie van zaken die matchen met de noden van het bedrijf.

9. Zorg dat je een standaardantwoord klaar hebt op de vraag “vertel eens wat meer over jezelf”.

Lees ook: Zo beantwoord je de vraag waarom je een nieuwe baan zoekt tijdens een sollicitatie

10. Bedenk wat je grootste zwak punt is, deze vraag wordt immers vaak gesteld. Tip: Deze slechte eigenschappen kan je noemen als je gaat solliciteren

11. Zoek online naar de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek en schrijf puntsgewijs op wat je zou antwoorden.

12. Besef dat cijfers belangrijk zijn om je antwoorden te staven. Als je praat over verwezenlijkingen uit het verleden, zorg dan dus dat je die kan illustreren met cijfers.

13. Waarschijnlijk ga je de vraag krijgen waarom je geïnteresseerd bent in die bepaalde functie. Denk op voorhand goed na over je antwoord, bijvoorbeeld door een paar factoren te benoemen die maken dat jij matcht met het bedrijf.

14. Denk niet alleen na over wát je wil vertellen, maar ook over hoe je dit wil vertellen. Oefen desnoods voor de spiegel, zodat je comfortabeler kan spreken tijdens de werkelijke sollicitatie.

Ook interessant: Met deze 6 tips zorg je ervoor dat mensen écht naar je luisteren

15. Oefen je interview met vrienden. Wedden dat je veel beter op typische vragen antwoordt als je dit voor de tiende keer moet zeggen?

16. Bedenk een paar slimme vragen voor wanneer het jouw beurt is om vragen te stellen. Zorg dat je bedachtzame vragen stelt die aantonen dat je voorbereidingswerk hebt geleverd.

Verzorg je looks

17. Ga op zoek naar de perfecte outfit. Neem de dresscode van het bedrijf als vuistregel.

18. Check je outfit op vlekken, gaten en plooien. Als je een maatpak uit de kast haalt, check het dan op een stoffige geur.

Must read: De invloed van kleding op onze carrière is groter dan we denken

19. Vergeet ook de kleine details niet: blink je schoenen op, check of je nagels er niet slordig uitzien en controleer je hemden op losse zomen.

20. Er op je best uitzien maakt ook dat je je op je best zal voelen. Daarom is het misschien een goed moment om voor je gesprek langs de kapper te gaan of een nieuwe outfit te scoren. Dit geeft je zelfvertrouwen hoe dan ook een boost.

21. Druk je CV een paar keer af. Je weet maar nooit dat iemand die deelneemt aan het sollicitatiegesprek je hiernaar vraagt.

22. Bereid een lijst met referenties voor, ook als je vermoedt dat hier niet naar gevraagd zal worden. Een referentie bestaat uit een naam, een functietitel, de naam van de organisatie, contactgegevens en de relatie die je met deze persoon had.

23. Zoek uit welke spullen je wil meenemen naar het interview en in welke tas of rugzak je deze wil vervoeren. Denk aan een paraplu, pepermuntjes, je CV’s en je standaard essentials zoals je telefoon en portefeuille.

24. Maak je tas schoon. Het laat niet zo’n goede indruk na als je eerst nog lege snoepverpakkingen en laadkabels uit je tas moet halen alvorens je jouw CV kan vinden.

Organiseer je gedachten

25. Zorg dat je jouw verhaal van binnen en van buiten kent. Dat wil zeggen dat je je carrièrepad moeiteloos in chronologische volgorde kan toelichten en gemakkelijk voorbeelden kan geven om je antwoorden te staven.

26. Kan je je verwachten aan vragen die peilen naar technische kennis? Zorg dan dat je ruim van tevoren die kennis opfrist aan de hand van het gepaste studiemateriaal.

27. Verzin een zinnetje om stiltes te doden en om tijd te winnen als je het antwoord op de vraag even niet weet. De vraag traag herhalen in dat laatste geval is een goede strategie.

28. Wees jezelf bewust van je lichaamstaal. Zorg dat je je boodschap niet alleen verbaal, maar ook non-verbaal communiceert door de juiste bewegingen en handgebaren.

29. Maak een cheat sheet met feiten die je wil onthouden en lees dit 10 minuten voor je het interview ingaat.

30. Zorg dat je de dagen van tevoren voldoende slaapt. Waarom? Deze enge dingen gebeuren met je lichaam als je een nachtje slaap mist.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Geen idee wat je wil met je leven? Doe een persoonlijkheidstest om jezelf beter te leren kennen

Reageer op artikel:
30 tips ter voorbereiding op een sollicitatiegesprek
Sluiten