A. de Jong
A. de Jong Style 24 jun 2019

Op maat laten maken te duur? Met deze 5 tips bestel je een perfect zittend pak gewoon online

Je kunt natuurlijk naar een kledingmaker voor een maatpak, maar niet iedereen heeft daar het geld voor. Wees gerust: ook voor een normaal bedrag kun je een stijlvol pak kopen. Alles draait om pasvorm. 5 simpele tips.

5 simpele tips voor het kopen van een goed zittend pak

Wat de prijs van je pak ook is, als de pasvorm in orde is, kom je bijna met alles weg. Een grote fout die Nederlandse mannen maken is een te strak jasje, die te veel trekt als je het knoopje dicht hebt. Ook zien we vaak een te lange broek- en mouwlengte. Om over te brede schouders maar te zwijgen. Een stijlvol pak zit strak, zonder comfort uit het oog te verliezen. Als je op de onderstaande ongeschreven regels let, kun je nauwelijks nog de mist ingaan.

Mouwlengte

Om te beginnen met de mouwen van je jasje. Die zien we vaak te lang. Kan je pak nog zo mooi op maat zijn, met te lange mouwen sla je alsnog een flater. De ongeschreven regel voor de mouwlengte is dat de mouw ongeveer 1,5 centimeter eindigt boven het punt waar je pols overgaat in je hand. Zo heb je nog ongeveer 1,5 tot 2 centimeter over voor de mouw van je overhemd, die eindigt op het begin van je handpalm. Pakken van Viggo hebben doorgaans de perfecte mouwlengte.

pak kopen, stijlvol, pasvorm, simpele tips

Schouders

De schouderbreedte is de simpelste ongeschreven regel van je hele pak, maar hier gaat het misschien wel het vaakst mis. Te brede schouders komt al snel clownesk over, te smalle schouders is helemaal geen gezicht. Onthoud dat het jasje precies op de schouders moet vallen. De vouw bij de schouders van het jasje, vormt de overgang tussen schouder en arm. Check dit overzicht met scherp geprijsde pakken.

pak kopen, stijlvol, pasvorm, simpele tips

Knoop moet dicht kunnen

Nederlandse mannen denken vaak dat een jasje héél strak moet zitten. We zouden zeggen: kijk eens écht goed naar de Italiaanse (of Britse) snit. Inderdaad strak gesneden, maar wel met comfort, ook als het jasje dichtgeknoopt zit. De meeste jasjes hebben twee knopen, waarvan je alleen de bovenste dichtknoopt. Als een jasje drie knopen heeft, knoop je de bovenste twee dicht. De onderste knoop laat je dus altijd los. Als je het jasje dichtknoopt, mag het niet te veel trekken, maar zorg er wel voor dat de taille zichtbaar blijft. Natuurlijk heb je verschillende fits. Ontdek en shop hier de snit die jou op het lijf geschreven is.

pak kopen, stijlvol, pasvorm, simpele tips

Broeklengte

De broeklengte van een pak is trendgevoelig, maar eigenlijk horen bij een goed zittend pak geen trends. Wij houden meer van de tijdloze ongeschreven regel. Let er bij de lengte van je broek op hoe de pijpen zich verhouden tot je schoenen. Broekspijpen mogen aan de voorkant nauwelijks je schoenen aanraken. Een klein knikje in de broekspijp is top. Nog belangrijker: aan de achterkant moet de broekspijp net boven je hak te eindigen. Tegenwoordig zie je veel broeken met hogere pijpen dan normaal. Geloof ons, hiermee ga je snel de mist in. Wij zijn fan van de paksbroeken van Hugo Boss, zoals die hieronder.

pak kopen, stijlvol, pasvorm, simpele tips

Das

Een das en de manier waarop je die draagt, kan je pak maken of breken. Laten we beginnen met de simpelste regel. De das moet precies boven je riem hangen. Dan het moeilijke gedeelte: een das knopen. Je hebt vier basisopties: de windsor, dubbele windsor, four-in-hand knoop en Kent knoop. Lees en bekijk hier hoe je hoe je die verschillende knopen strikt. Stijlvolle dassen shop je hier.

das, pak kopen, stijlvol, pasvorm, simpele tips

Vind de stijl die bij je past

Op zoek naar een nieuwe outfit, maar weet je eigenlijk helemaal niet welke stijl bij je past? Maak je geen zorgen. Wij hebben een handige matchmaker die je daarbij gaat helpen. Geef hieronder antwoord op de vragen en ontdek zo welke kledingstijl bij je past.

In samenwerking met Zalando

Reageer op artikel:
Op maat laten maken te duur? Met deze 5 tips bestel je een perfect zittend pak gewoon online
Sluiten