Pim Jansen
Pim Jansen Life 30 dec 2020

5 dingen die haar nog kwader maken tijdens een ruzie

Je ziet je geliefde dolgraag, maar soms ben je ook wel blij dat je ogen geen bliksemschichten kunnen schieten. Anders liep het verkeerd voor haar af. Je zou het zowaar vergeten, maar tijdens zo’n ruzie werk jij ook op háár zenuwen. En geloof ons: dan wil je haar niet nóg kwader maken. Vermijd daarom deze vijf dooddoeners. 

Of je je stem nu lichtjes verheft of zij de hele straat hysterisch bij elkaar krijst, ruzies zijn luid en uitputtend. Gelukkig zijn ze ook nuttig, want het is altijd beter om te weten wat er op de ander zijn lever ligt. Maar als die lever vol gal zit en je die begint te spuwen, wordt het gevaarlijk. Ga ruzies daarom niet uit de weg, maar probeer te allen tijde de schade te beperken.

5 tips om een ruzie niet nog erger te maken

Verlaag je niet tot scheldtirades

Niemand heeft er iets aan als je elkaar de huid vol begint te schelden – bovendien kan het je later, als de brokken gelijmd zijn, ook zuur opbreken als je haar in the heat of the moment een psychopatische bitch hebt genoemd. Huwelijkstherapeute Mallika Bush vertelde hierover aan Fatherly: “Heb het enkel en alleen over de ruzie zelf, de feiten en hoe je je daarbij voelt. Dat is sowieso nuttiger dan elkaar de schuld beginnen geven.”

Gebruik tijdens een ruzie ‘ik’ en niet ‘jij’

‘Je legt te veel druk op me’ klinkt veel agressiever dan ‘Ik kan af en toe weleens wat ademruimte gebruiken’. Leg uit hoe jij je ergens bij voelt, zonder de schuld daarom meteen bij je geliefde te leggen. Als zij jouw opmerkingen opvat als kritiek en zich in het nauw gedreven voelt, zal ze zichzelf beginnen verdedigen, waarop jouw verdedigingsmechanisme ook in werking schiet en dan is het hek pas echt van de dam. Vaarwel open communicatie, hallo kletterende ruzie.

Haal bij een ruzie geen oude koeien uit de sloot

Hoe verleidelijk het ook is: als ze jou verwijt dat je je sokken laat rondslingeren, begin dan niet over die ene keer dat ze de afwas liet staan. Zo kan een simpele ruzie escaleren tot een slagveld waarbij je nog net je advocaat niet belt. Laat het verleden voor wat het is voor je nog meer negatieve emoties losweekt.

Discussies uit het verleden heb je logischerwijze een plaats gegeven én je hebt haar vergeven – dan moet je haar achteraf niet nog eens fijntjes inpeperen dat ze in de fout is gegaan. Zelfs als de ruzie wéér over dezelfde feiten gaat: zeg dan niet dat ze een onverbeterlijk serpent is, maar kijk met een frisse blik naar de zaken.

Ga geen uren door

Raak je er niet (meteen) uit? Gun jezelf dan even een pauze. Stap even uit het gesprek, dat is niét hetzelfde als weglopen of het argument compleet negeren. Als jullie als volwassen mensen even stoom aflaten, voorkom je dat jullie de situatie alleen nog maar erger maken. Bovendien kun je de situatie vaak al veel helderder zien als je eenmaal gekalmeerd bent en raakt de ruzie zo vanzelf sneller opgelost. “Als je emotioneel reageert, is je brein niet in staat nieuwe informatie op te nemen of empathie voor de andere persoon op te brengen. Kalmeer daarom even om te vermijden dat je de gemoederen nog meer verhit.”

Verwacht niet dat zij reageert zoals jij dat doet

Je geliefde is een uniek individu en reageert dus vaak onvoorspelbaar of op een manier die jij niet kunt vatten. Plaats je eens in haar schoenen en bekijk jullie ruzie vanuit haar perspectief. Het heeft geen zin om haar jouw kijk op de zaken op de dringen – dat lukt toch niet. En dat zou je eigenlijk ook niet moeten willen.

“We worden aangetrokken door mensen die ons aanvullen, die sterk zijn waar wij zwak zijn, en omgekeerd,” vertelt klinisch psychologe Dr. Tanisha Ranger. “Dat is geweldig verrijkend en vernieuwend in het begin, maar kan op termijn voor irritaties zorgen. Communiceer duidelijk, open en transparant om te vermijden dat dat jullie tijdens ruzies in de weg staat.”

Meer tips om ruzie te voorkomen

Je moet altijd voorkomen dat een ruzie escaleert, maar nog beter is de hele ruzie voorkomen. Dat kan op verschillende manieren en begint vaak in de slaapkamer. Daarom hebben we vijf slaapkamer-regels voor je die gaan leiden tot een beter relatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 dingen die haar nog kwader maken tijdens een ruzie
Sluiten