5 tips voor het gebruik van je elektrische fiets in de winter
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F12%2Ftips-winter-kou-elektrische-fiets-e-bike.jpg)
Jouw e-bike vergt in de winter meer aandacht dan tijdens andere seizoenen. 5 tips voor het gebruik van je elektrische fiets in de koude maanden.
Tips voor je elektrische fiets in de winter
Langzaam maar zeker doet de winter zijn intrede. Het is donker, het regent veel meer en de kans op vorst en sneeuw is groot. Nederlanders laten zich over het algemeen niet weerhouden om ook in de winter op de fiets te stappen. Een groot voordeel van de e-bike is dat je je relatief snel van A naar B kan verplaatsen, zonder in de auto te stappen. We vroegen elektrische fiets-bouwer Kymco en e-bikesysteem expert Shimano om tips en kregen uitgebreid antwoord.
1. Laad je accu op bij kamertemperatuur
De accu van jouw elektrische fiets is gevoelig voor de kou. Lees daarom altijd het bijgevoegde bewaaradvies van de accu. Door een lege batterij in een koude omgeving te bewaren wordt deze onbruikbaar. Bewaar en laad deze altijd op binnenshuis en op een vlakke ondergrond, en voorkom dat de accu volledig leeg raakt door deze iedere 6 maanden op te laden. Als je de fiets even niet gebruikt, zorg dan dat de accu van je e-bike voor 70 procent is opgeladen. Zo voorkom je diepontlading, het proces waarbij de accu langzaam leegloopt.
Extra tip: in de winter neemt de actieradius van de accu tot een kwart af. Houd er daarom rekening mee dat je in de winter minder kilometers kan fietsen dan in de zomer. Toch is het goed om de e-bike ook in de winter te gebruiken. Door de batterij zo nu en dan te gebruiken blijft deze zo lang mogelijk goed.
2. Laat je banden iets leeglopen
Net zoals met auto’s heb je ook voor jouw elektrische fiets speciale winterbanden, banden met veel profiel. Of deze echt nodig zijn is maar de vraag. In Nederland zijn de wegen regelmatig sneeuwvrij of is de sneeuw zo snel gesmolten dat speciale banden niet echt nodig zijn. Als je met normale banden door de sneeuw of over een gladde weg rijdt, raden we aan om de banden iets leeg te laten lopen. Met zachtere banden heb je namelijk meer grip op de weg bij gladheid.
Extra weetje: een e-bike is zwaarder dan een gewone fiets, waardoor de e-bike van zichzelf al stabieler op de weg ligt.
3. Maak je elektrische fiets schoon als er gestrooid is
Het is even een klusje, maar wel één waar je profijt van hebt. De meeste Nederlanders fietsen door weer en wind, en dus ook met een beetje sneeuw. Als er gestrooid is buiten, is het slim om je elektrische fiets vaker schoon te maken. Het zout is niet goed voor een e-bike en tast langzaam de ketting en andere onderdelen aan. Om ervoor te zorgen dat jouw elektrische fiets lang meegaat, doe je er goed aan om de fiets na een sneeuwtocht even af te spoelen.
4. Breng je e-bike weg voor een onderhoudsbeurt
Staat jouw e-bike toch voor een langere periode stil in de winter, dan is dit het juiste moment om de elektrische fiets langs te brengen bij een fietsenmaker voor een onderhoudsbeurt. De fietsenmaker kijkt alles na en zorgt ervoor dat de fiets helemaal ready is voor de start van het nieuwe fietsseizoen. Net als bij een auto is dit gewoon nodig.
5. Veiligheid boven alles
Een e-bike is het perfecte vervoersmiddel in de winterperiode mede door de goede verlichting. De grote fietslampen, die je gemakkelijk aan en uit zet, zorgen ervoor dat je altijd te zien bent. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je je verlichting vergeet, want ze zitten vast aan de elektrische fiets. Voor extra veiligheid kun je reflecterende kleding of accessoires dragen.
? Check ook: BREKR: de Tesla onder de brommers van Hollandse bodem