Alrik de Jong
Alrik de Jong Life 10 dec 2019

9 simpele en weinig ingrijpende tips voor een duurzame kerst

Tijdens de feestdagen wil het duurzame denken er nog weleens bij inschieten. Begrijpelijk, vergeet vooral ook niet te genieten. Maar met deze simpele tips zorg je toch voor een duurzame kerst. Of beter gezegd: een groene kerst. Scheelt je ook nog eens een hoop geld.

#1 Don’t fake it: adopteer een kerstboom

Ga voor een echte kerstboom. Ook al kun je een plastic variant heel lang gebruiken, uiteindelijk belandt ‘ie bij het afval. De beste optie is om een kerstboom te huren of adopteren. Je neemt dan tegen betaling een boom in huis en levert die na de feestdagen weer in.

#2 Gebruik LED-verlichting

Hang niet je hele huis vol met extra verlichting en gebruik LED-lampjes in je kerstboom. Deze gebruiken 80 tot 90 procent minder energie.

#3 Vegetarisch kerstmenu

Het is geen nieuws dat de vlees- en visindustrie niet bepaald gunstig zijn voor het klimaat. Behoeft geen verdere uitleg. Gelukkig heb je voor een lekker kerstmenu vlees noch vis nodig. Bekijk voor inspiratie deze vega(n) kerstgerechten.

#4 Bruikbare cadeaus

Geef tijdens de duurzame kerst 2019 originele cadeaus aan je vrienden en familie, dus geen materiaal. Maak zelf iets, geef ze een zelfbedachte voucher (voor bijvoorbeeld een weekend weg) of maak een persoonlijk lofdicht. Vooral dat laatste doet het erg goed.

#5 Plan het kerstshoppen

Als je op het laatste moment nog vlug even je kerstinkopen doet, komt de kar vol te zitten met impulsaankopen. Het resultaat: voedselverspilling en veel troep. Maak van te voren een lijst zodat je in een keer al je inkopen doet. Dit voorkomt ook nog eens extra ritjes naar de winkel.

#6 Verpak het origineel

Pak een oude stapel kranten en tijdschriften erbij, zoek mooie pagina’s en je hebt het meest originele pakpapier dat je kunt bedenken. Zo doe je niet mee aan de gekte die cadeaupapierverspilling heet. Wel aan de gekte die duurzame kerst heet.

#7 Verstuur e-Cards of maak ze zelf

Inkoppertje: een e-Card versturen tijdens kerst is milieuvriendelijker dan het versturen van een echt kaartje. Natuurlijk is iets tastbaars leuker. Tip: bewaar de kerstkaarten die je krijgt en maak daar weer nieuwe van.

#8 Voorkom voedselverspilling

Nog een manier om voedselverspilling te voorkomen is om van te voren goed na te denken over porties. Lees je voor een duurzame kerst van te voren even goed in over wat de juiste hoeveelheden zijn. Kijk naar hoe restaurants het doen. Niemand zit te wachten op een overvol bord met eten. Check deze 7 feiten over voedselverspilling als je nog niet bent overtuigd.

#9 Vintage gekleed tijdens jouw duurzame kerst

De verleiding is groot om nog vlug even een nieuw kerstoutfit te kopen bij de H&M of Mango, maar probeer ook een keer een vintage store. Niet alleen milieuvriendelijker, vaak ook nog stijlvoller. Je vindt daar de coolste kersttruien en originele pakken en jurkjes. Die massa geproduceerde kersttruien bij de Primark zijn niet cool. Ook nog een optie: ruil jouw kerstoutfit van vorig jaar met dat van een van je vrienden met dezelfde maat.

Dé serie tijdens jouw duurzame kerst

Duurzame kerst of niet, kerstfilms horen erbij. Weet dat Netflix met Home for Christmas nu ook een kerstserie heeft. Lees hier meer.

Reageer op artikel:
9 simpele en weinig ingrijpende tips voor een duurzame kerst
Sluiten