Alrik de Jong
Alrik de Jong Netflix 21 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Tip van de redactie #44: onze favoriete Netflix series en films om te bingen

Noah: Neon Genesis Evangelion (IMDb: 8.6)

serie
(5/5 sterren)

Vandaag is een grote dag voor anime, en eigenlijk de popcultuur in het algemeen. Want Neon Genesis Evangelion, de serie waar ik het over heb, ontstijgt zijn medium. De serie uit de jaren negentig wordt gezien als een van de hoogtepunten van de totale bestaansgeschiedenis van science-fiction als genre.

Het verhaal is een intrigerende verkenning van de menselijke psyche, verpakt in oogstrelend geanimeerde actie en een stukje rauwheid dat anno 2019 veel te zeldzaam is. Hideaki Anno worstelde tijdens en na het einde van Evangelion jaren met een hevige depressie, een confrontatie met zichzelf die zorgen voor een van de meest onthutsende finales die je ooit in een serie of film hebt gezien.

Grote woorden. Maar woorden die Neon Genesis Evangelion absoluut verdient. Gooi die naam in Google, en je wordt met je neus op de haast mythische status van deze franchise gedrukt. Een franchise die jarenlang amper of niet te verkrijgen was in het Westen, waardoor fans het met bootlegs en illegale downloads moesten doen.

Netflix brengt daar verandering in door de serie en een aantal films beschikbaar te stellen. Iets wat de streamingdienst eerder dit jaar met een hoop fanfare aankondigde. En terecht. Dat dit meesterwerk al die jaren vrijwel ontoegankelijk was voor het grote publiek, is een schande voor de popcultuur. Een must-see, maar verwacht geen soepele rit. Neon Genesis Evangelion is een doordringende achtbaan rit die op veel levens een grote impact heeft gehad, en dankzij Netflix dat de komende jaren ook nog gaat hebben.

Neon Genesis Evangelion | Official Trailer [HD] | Netflix

Evangelion, the legendary series that shocked the world, returns to Netflix! The 26 episode series that started it all, Neon Genesis Evangelion, and the two feature films The End of Evangelion & Evangelion: Death (True)2, will stream exclusively on Netflix from Spring 2019!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tip van de redactie #44: onze favoriete Netflix series en films om te bingen
Sluiten